Must-read #72: De corporate tribe van Daniëlle Braun en Jitske Kramer uit 2015. Managementboek van het Jaar 2016, dus dat zegt wel wat. Een prachtig uitgevoerd boek, waarin situaties uit het bedrijfsleven gekoppeld worden aan oplossingen in andere (vreemde) culturen. Tijdloos ook, want zelfs het langdurig thuiswerken vinden we terug….via de nomaden. Het is in heel veel talen vertaald.
Het managementboek De corporate tribe …
… is gericht op (cultuur-)veranderprocessen in organisaties en elke soort verandering wordt gekoppeld aan een vergelijkbare situatie in een vreemde cultuur. Het vakgebied wat hier over gaat heet corporate antropologie en is de laatste jaren behoorlijk in opkomst. Dit boek is een mooie kennismaking hiermee!
Het boek bestaat uit 3 delen: je leest in deel 1 over organisatiecultuur en het vakgebied corporate antropologie, in deel 2 hoe onze relaties worden gevormd en hoe dit leidt tot cultuur, en in deel 3 over cultuurtransities.
Cultuurverandering
Deel 3 is de kern van het boek, cultuurverandering, wat in 5 soorten verandering uiteenvalt:
- (i) cultuurcreatie: gezamenlijkheid creëren;
- (ii) culturele continuïteit: het goede bestendigen;
- (iii) culturele heroriëntatie: terug naar de bedoeling;
- (iv) culturele healing: genezen en gezond maken;
- (v) culturele transformatie: als het echt anders moet.
Elk soort heeft een uitgebreid overzicht hoe het aan te pakken en welke cultuur-gereedschappen (waaronder totems en rituelen) in een modern jasje daarbij te gebruiken.
Nomadisch werken
Bijzonder interessant vond ik (in 2017 al) de vergelijking tussen ons Nieuwe Werken (en inmiddels, in 2021, Het structureel thuiswerken) en de nomaden: Het Nieuwe Werken heeft vele vormen, van af en toe thuiswerken, via kantoortuinen met flexplekken naar volledig kantoorloos, virtueel werken. Soms heeft dat negatieve effecten. Vergaderingen worden niet meer bijgewoond, de ziel is uit het bedrijf. Veel volken, zoals de Touaregs of de Inuits, leven nomadisch, door de seizoenen gedwongen. Toch zijn hun stammen heel hecht. Hoe doen ze dat? Door aangepaste statussymbolen, bijeenkomsten, leiderschap en ‘voorouderlijke’ verhalen.
- Statussymbolen zijn normaliter mooie huizen of grote kantoren maar bij nomaden eerder draagbare schatten (denk aan gouden tanden bij de Masai). Bij thuiswerkers kun je denken aan “virtuele” symbolen zoals een prominente plek krijgen op het Intranet.
- Bij de nomaden zijn de bijeenkomsten heel belangrijk. Men sluit er huwelijken, houdt rechtszittingen, zingen en dansen. Bij het Nieuwe Werken heeft men de bijeenkomsten vaak wegbezuinigd, en dat is niet zo handig.
- Nomaden hebben ook leiders, zoals stamhoofden. Het Nieuwe Werken vereist ook middelmanagement en mentoren.
- Bij de nomaden zijn de verhalen rond het kampvuur belangrijk, over de goden en de voorouders. In de corporate wereld is het uitdragen van een missie en visie belangrijk om eenheid te bewaren.
Auteur Daniëlle Braun …
… studeerde klassieke culturele antropologie. Ze combineert de klassieke antropologie, politiek religieuze systemen in Afrika en Azië, met organisatiekunde en studeert als een van de eersten in Nederland af als corporate antropoloog. Danielle promoveert in 1996 op een onderzoek naar organisatiecultuur en sturing binnen de politie. Ze schreef ook Building Tribes, Da’s Gek en Tribaal Kantoorgedoe. Ze is directeur van de Academie voor Organisatiecultuur.
Auteur Jitske Kramer …
… is corporate antropoloog, spreker, ondernemer, facilitator. Ze bracht Deep Democracy in 2012 naar Nederland en verzorgt hier samen met een team van instructors vele trainingen in. Daarnaast is ze oprichter van HumanDimensions, trainer van het jaar 2013 en auteur van Normaal is Anders, Deep Democracy – de wijsheid van de minderheid, Wow! Wat een verschil, Jam Cultures, Building Tribes en Werk heeft het gebouw verlaten.
Waarom is dit managementboek een must-read?
Ik gaf het boek 4*. Lees mijn Elly d’r recensie als je wilt weten waarom ik dit boek zo goed vind!
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 5 * , bij Managementboek krijgt het 4 1/2 *.
Bij Amazon heeft het 5 *; Goodreads gaf het 4 1/2 * (beide voor de Engelse editie).
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en Bol.com
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Jazeker! Die koop je in mijn shop of bij je favoriete eBoekhandel (Bol, Kobo. Apple Books, etc).
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!