Must-read #79: Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten uit 2020. Hoe de alsmaar stijgende welvaart in Nederland niet zo heel eerlijk wordt verdeeld. De productiviteit van de bedrijven neemt flink toe, de lonen van hun werknemers veel minder. Waarom is dat? Dit boek is Managementboek van het Jaar 2021. Bovendien werd er in april 2021 een tweedelige documentaire aan gewijd. Dit boek móét je dus lezen!
Het managementboek Fantoomgroei…
…. begint met een rapport van RaboResearch uit 2018, waaruit blijkt dat sinds de 80-er jaren de Nederlandse economie met tientallen procenten is gestegen, en onze reële gezinsinkomens niet. De auteurs achterhalen de oorzaken in 3 delen.
In deel 1 wordt een verklaring gegeven van het verschil tussen de achterblijvende inkomens en de gevoelde welvaart. Dat verschil is … schulden. We hebben schulden voor alles waar onze ouders vroeger voor spaarden: huis, auto, studie. Ook barst het tegenwoordig van de aftrekposten en toeslagen, om de lagere inkomens te compenseren. Ook gaat dit deel in op de relatie werknemer – werkgever, en de veranderingen hierin (uitzendkrachten, flexwerkers, zzp, 0-urencontracten).
In deel 2 aandacht voor de Nederlandse economie, startend bij het Akkoord van Wassenaar in 1982, waarin loonmatiging werd afgesproken. De historie van de economische wetenschap wordt hierna uiteengezet, en dat is heel belangrijk om het allesbepalende bbp goed te begrijpen.
In deel 3 vinden we een aanzet voor een ‘nieuwe economie’. Dat begint met het uitbreiden van wat we meten om vooruitgang te bepalen. Niet meer alleen bbp, maar ook andere criteria voor welzijn. Denk aan milieu, gezondheid, veiligheid. Hoe we ons eigen steentje kunnen bijdragen komt natuurlijk ook aan de orde, met de nadruk op ‘commons’.
Dit boek leunt zwaar op het gedachtegoed van Mariana Mazzucato en Kate Raworth (twee van mijn favoriete economen) die bestsellers schreven over dit onderwerp. Maar in plaats van Thatcher en Reagan gaat het nu over Lubbers en Rutten (niet Rutte!). De voorstellen voor ‘commonisme’ zijn niet nieuw, maar wel goed praktisch gemaakt. Verder is het boek prima leesbaar, goed gedocumenteerd en heeft een bijbehorende website met grafieken e.d.
Auteur Sander Heijne …
…. is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte jaren op de economieredactie van de Volkskrant en schreef daarna over marktwerking in de publieke sector voor De Correspondent. Van zijn eerste boek ‘Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u’ zijn meer dan 10.000 exemplaren verkocht.
Auteur Hendrik Noten…
…. is bestuurskundige en gespecialiseerd in sociaaleconomische thema’s. Hij werkte een aantal jaar voor een werkgeversvereniging en kent de wereld van vakbonden en cao-onderhandelingen goed. Daar zag hij dat het roer helemaal om moet.
Waarom is Fantoomgroei een must-read?
Dat lees je in Elly d’r Recensy, waar ik dit boek 4 * gaf. De documentaire en de uitverkiezing tot MBvhJ2021 tellen natuurlijk ook mee!
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 3 1/2 *, bij Managementboek krijgt het 4 1/2*.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en Bol.com Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring (zoals die van mij) bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]