Must-read #86: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman uit 2019. Een dikke pil, die van begin tot eind boeit en je vrolijk stemt. We zijn niet van nature slecht, we denken alleen dat we dat zijn, en daarom gedragen we ons zo. En we denken dat, omdat we veel historie èn onderzoeken verkeerd interpreteren. We kunnen de wereld dus verbeteren door uit te gaan van het goede. Hoe simpel kun je het maken?
In het managementboek De meeste mensen deugen …
… is de opzet van de hoofstukken vergelijkbaar met wat we zien bij bijvoorbeeld Malcolm Gladwell in zijn bestsellers: een pakkend verhaal over een specifiek onderzoek waar dan conclusies uit getrokken worden. Voor ‘De meeste mensen … ’ betreft het vervolgonderzoeken die eerdere onderzoeken die aantonen dat de mens slecht is, ontkrachten.
Zo komen een aantal onderzoeken uit Het beslissende moment (The tipping point) van Malcolm Gladwell (aha!) aan de orde, en ook het onderzoek naar de verdwijning van de beschaving van Paaseiland uit Ondergang (Collapse) van Jared Diamond. Vele lezers zullen deze boeken kennen, en waarschijnlijk ook de ontkrachting van de conclusies ervan, die een aantal jaren geleden breed de pers haalden. Maar Bregman behandelt zoveel onderzoeken dat er ook veel onderwerpen opgenomen zijn die ik nog niet kende, waardoor dit boek wel superleerzaam is.
Het nocebo-effect
Bregman verklaart veel ontwikkelingen vanuit het ‘nocebo-effect’, de tegenhanger van het placebo-effect. Er zijn onderzoeken geweest waar mensen een nepmedicijn (placebo) kregen. Dit medicijn had geen werkende stof, maar patiënten ervaarden toch positieve resultaten omdat ze dachten dat het nepmedicijn zou werken. Bij het nocebo-effect werkt dit omgekeerd. De verwachting van een negatief effect bevordert het optreden van dat negatieve effect. Wanneer een patiënt gelooft dat een medicijn niet goed zal werken, zal de werking van het medicijn minder worden.
Bregman stelt dat ons negatieve mensbeeld (het dunne laagje beschaving dat verdwijnt als we onder druk staan, oftewel de vernis-theorie) een nocebo is. Als we geloven dat we van nature slecht zijn, gaan we elkaar zo behandelen en ons daardoor ook zo gedragen.
NS Publieksprijs
Dit boek is een dikke pil (bijna 500 pagina’s ex de notes) en toch heb je het zo uit. Dat komt met name door de bijzonder prettige schrijfstijl die vaak grappig is, maar ook meeslepend. Je wordt heel makkelijk het volgende hoofdstuk in gezogen, en het volgende. Daarbij is het heel breed en bijzonder boeiend als je van wetenschappelijk onderzoek in een verhalend jasje a la Malcolm Gladwell houdt.
Dit boek won de NS Publieksprijs, en dat verbaast me niet.
Auteur Rutger Bregman…
…. is historicus. Hij publiceerde vijf boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014), Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015) en De meeste mensen deugen (2019). Begin 2019 trok hij wereldwijd de aandacht door op de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos het onderwerp van belastingen aan te snijden. “Het zou moeten gaan om belasting, belasting, belasting. De rest is bullshit”, aldus Bregman. Hij was spreker tijdens een panel over onder meer het basisinkomen, maar trok eerst van leer tegen de hypocrisie van de aanwezigen op Davos.
Waarom is De meeste mensen deugen een must-read?
Omdat het een groot aantal mythes die onjuist bleken te zijn behandelt en en ons zo een hoopvol toekomstbeeld voorschotelt.
Ik gaf het 4 1/2 *. Lees in mijn Elly d’r Recensy wat ik zo geweldig vond aan De meeste mensen deugen!
Veel lezers waarderen dit boek ook!
Bol.com geeft 4 1/2 *, bij Managementboek krijgt het 5 *.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 1/2 * (beide: Humankind, a hopeful history)
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en bij Bol.com
Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Jazeker! Je vindt Samenvatting van Rutger Bregman’s De meeste mensen deugen in mijn webshop, of bij je favoriete eBoekverkoper.
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!