Must-read #94: Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van Bill Gates uit 2021. Gedragsverandering is bij lange na niet voldoende om onze uitstoot in 2050 op 0 te krijgen. Bomen planten gaat ons ook niet redden. En veel geld investeren in producten met een lagere uitstoot om in 2030 onze klimaatdoelen te halen is geen goed idee. Maar we moeten nu wel supersnel aan de slag! Waarmee dan? Technologie!
Het managementboek Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden …
… stelt dat groene (volstrekt uitstootvrije) technologische oplossingen nodig zijn. Sommige oplossingen zijn er al, en andere moeten nog ontdekt worden. Maar het is niet alleen een kwestie van aanbod, maar ook van vraag. Want we moeten die oplossingen wèl gaan gebruiken!
Het probleem daarmee is dat ‘groene’ oplossingen nu nog duurder zijn dan ‘niet-groene’. Dat moeten we dus veranderen. Dat kan door het goedkoper maken/ worden van groene oplossingen, bijvoorbeeld door opschalen. Het kan ook door het duurder maken van niet-groene oplossingen. Maar er zijn ook al veel oplossingen met een relatief lage groene meerprijs. Die kunnen, nee móéten we nu al inzetten. En als we dat niet al doen, waarom eigenlijk niet?
Waarom, waar en hoe (niet) CO2 uitstoot uit te bannen
Het boek begint met drie algemene hoofdstukken. Waarom is het nodig om naar 0 uitstoot te gaan, hoe lastig is dat en hoe blijf je grote geheel zien? Dat het nodig is lijkt overduidelijk, maar Gates zet nog even kort uiteen wat het verschil is tussen 1,5 en 2 graden opwarming. Niet alleen 0,5 graad, maar een verdubbeling aan ellende qua gebrek aan schoon water, minder maisoogsten, warmere en vochtiger lucht, muggen (inclusief malaria) die uitwijken naar vochtiger streken, hitteberoerten doordat we in vochtige lucht niet goed zweten …. en nog veel meer. Niet onbekend, maar goed om dit nog even duidelijk te maken.
Daarna wordt ingezoomd op gebieden waar technologisch veel te winnen is: Energie-opwekking (dit staat voor 27% van onze uitstoot), industrie en bouw (31%), voedselvoorziening (19%,) transport (16%) en verwarming/verkoeling (7%). Boeiend om over alle innovaties te lezen! En verontrustend om te lezen over de gebieden waarvoor we nog niets verzonnen hebben.
Vervolgens een aantal hoofdstukken om ons te activeren: ons aanpassen, overheidsbeleid, een holistisch plan en wat we individueel kunnen doen. Interessant is zijn waarschuwing dat als we ons teveel richten op het slechts verminderen van de uitstoot in 2030, we het ons wel eens heel lastig kunnen maken om de 0 uitstoot in 2050 te halen. Als voorbeeld noemt Gates de bouw van gascentrales: de uitstoot vermindert ten opzichte van kolen, maar die gascentrales zullen in 2050 nog steeds in werking zijn om ze rendabel te krijgen, en ze stoten dan nog steeds broeikasgassen uit.
Auteur Bill Gates …
…. (William Henry Gates III) is een Amerikaans ondernemer en filantroop. Gates is vooral bekend geworden als boegbeeld en medeoprichter van het bedrijf Microsoft. Zijn liefdadigheidsinitiatieven zitten in de Bill en Melinda Gates Foundation. Hij schreef ook een aantal andere boeken, waarvan Business @ the Speed of Thought uit 1999 de bekendste is.
Waarom is Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden een must-read?
Naast de interessante inhoud is dit ook een heel goed geschreven boek. Gates maakt het persoonlijk met zijn eigen ervaringen, met name die in de derde wereld. Daarnaast lijkt het wetenschappelijk goed onderbouwd, terwijl hij alle techniek op een simpele manier, met cijfers en berekeningen, inzichtelijk maakt. Je kunt niet anders dan tot dezelfde conclusie komen. Het bijzondere van Gates is, denk ik, dat hij erg veel macht heeft, via zijn reputatie èn via de Gates Foundation, en dat hij daarmee meer invloed kan uitoefenen bij regeringsleiders, CEO’s etc. Zijn mening is dus belangrijk.
Lees in mijn Elly d’r Recensy wat ik zo geweldig goed vond aan Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden! Ik gaf het 4 1/2 *.
Veel andere lezers waarderen dit boek ook!
Bol.com geeft 4 1/2 *, Managementboek geeft geen rating .
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4*
Waar kun je dit managementboek kopen?
Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl, maar ook bij Bol.com, bij je lokale boekhandel en tweedehands (duurzaam!) bij Boekwinkeltjes.nl
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 35+ !
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]