Ik las Het managementmodellenboek van Berenschot uit 1999. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 1 minuut leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 3 1/2 *
Berenschot bestond 60 jaar en heeft dat gevierd met het samenstellen van dit heel mooi uitgevoerde boek. Toepasselijk met de leeftijd worden 60 managementmodellen op zeer hoog niveau uitgelicht. Een kort stukje tekst beschrijft het model, de bruikbaarheid ervan en, heel nuttig, de valkuilen, oftewel de kanttekeningen erbij. Met een schema of plaatje wordt het model visueel gemaakt, heel prettig, met name bij de wat ingewikkelder modellen. Het doel van het boek is ook heel duidelijk: je inspireren om over deze modellen verder te lezen vóórdat je ermee aan de slag gaat. Er is een literatuurlijst opgenomen met minimaal één boek per model.
Tussen de modellen door vinden we een paar interviews, heel boeiend! Bijvoorbeeld die van Jacques Schraven, destijds President van Shell Nederland. Schraven gelooft helemaal niet in modellen, las geen managementboeken en haalde geen goeroes binnen. Hans Wijers leest weer wel veel managementboeken, maar stelt dat lezen heel inëfficient is. Gewoon aanpakken, daar leer je van. Het aardigst vond ik kok Chris Faass en zijn collega’s, die de vergelijking met recepten trekken.
Ik vond de modellen interessant, en moet heel eerlijk stellen dat ik er veel niet kende (Wikken en wegen-model, Muddling Through, Bolweg-model), of ze niet als model had herkend (De toegevoegde waarde van de Holding, Zoeken naar Synergie). Maar veel kende ik wel, of had ik in ieder geval van gehoord (Activity Based Costing. Balanced Scorecard, Deming Cirkel). Fijne reminder!
Evaluatie Het managementmodellenboek
Het boek is allereerst gewoon makkelijk: even snel wat lezen over een model en dan bepalen of je je er verder in wilt verdiepen. Opvallend vond ik wel dat de literatuurlijst voornamelijk uit Nederlandse (Berenschot-gelieerde?) schrijvers bestaat, ook voor sommige van de de buitenlandse modellen. Natuurlijk is het 20 jaar oud, en zijn er inmiddels wat nieuwe modellen, die je er niet in zult vinden. (Start with) Why van Simon Sinek bijvoorbeeld. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, een topkok geeft aan dat ‘alles al verzonnen is’, en dat een nieuw recept / model eerder een nieuwe combinatie van bekende onderdelen is.
Ook is de tijdsgeest wat veranderd, dat merk je aan de kanttekening bij Value Based Management (maximaliseren aandeelhouderswaarde): ‘… er dient gebroken te worden met de conventionele manier van denken van Registeraccountants’. Dat was waarschijnlijk eerder een vangnet dan een valkuil …
Koop (tweedehands) Het managementmodellenboek
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]