Uitstekend boek met honderden tips hoe je als vrouw je gedrag kunt veranderen om meer kans te maken op die promotie. Vind je dat oppervlakkig, wil je authentiek zijn op je werk? Dan vind je in Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel uit 2018 toch een aantal ‘fouten’ waarvan je je waarschijnlijk niet eens bewust bent en die je wèl wilt veranderen. Goed voor je carrière!
In het managementboek Nice girls don’t get the corner office …
… gaat het er niet om je als een man te gaan gedragen. Integendeel, je typisch vrouwelijke kwaliteiten, waaronder betere Emotionele Intelligentie (EQ) dan de mannen, worden steeds naar voren gebracht in de verbetertips. Wel zijn het vaak mannen die over je carrière beslissen en die bepaalde vooroordelen hebben waarvan je je bewust moet zijn.
Daarnaast hebben we allemaal patronen, overtuigingen en gedrag die ons vroeger (als meisje) met de paplepel (letterlijk) zijn ingegoten, waar we ons nauwelijks bewust van zijn, maar die ons bepaald niet helpen in ons zakelijk leven. Het gaat erom minder ‘aardig’ te zijn, maar vooral ook minder ‘meisjes-achtig’. Je moet als volwassen vrouw opkomen voor je belangen. Ik herkende veel, heel veel van de 133 ‘fouten’ uit dit bijzonder praktische boek.
Een mooi voorbeeld is Fout 57: beloningen weigeren. Bij een promotie hoort vaak een eigen of groter kantoor. Dat kun je natuurlijk weigeren als je al een prima plek hebt. Of het gezelliger vindt met een collega op één kamer te zitten. Je realiseert je niet dat het hebben van zo’n eigen, groter kantoor key is voor je imago. Helemaal als de mannelijke collega’s met een vergelijkbare positie wèl in zo’n kantoor zitten. Je komt over als minder belangrijk, minder gewaardeerd. Ik heb 2x een eigen kantoor geweigerd, zonder me dit te realiseren. Bij deze fout hoort ook de beloning waar je recht op hebt (dat kantoor bijvoorbeeld), niet krijgen en dit dan zonder morren accepteren. Zo kom je nooit in dat hoekkantoor! (En ja, dit is me ook een paar keer overkomen, bedenk ik me nu).
Self-assessment
Het boek begint met een selfassesment van 49 vragen, waarvan de scores achteraf in 7 categorieën worden verdeeld:
- Het spel snappen;
- Je gedrag;
- Hoe je denkt;
- Jezelf vermarkten;
- Hoe je je uit;
- Een zakelijk uiterlijk;
- Reageren op anderen.
Frankel adviseert om het eerst met de twee hoofdstukken van je slechtste score te beginnen, daar valt het meest te halen. Selecteer daaruit een paar herkenbare fouten die je wilt veranderen en ga met de verbetertips aan de gang.
133 veelgemaakte fouten door vrouwen
Een kleine selectie van fouten, om je een beeld te geven:
- Fout 14: Het geweten zijn. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer negatieve gevolgen ondervinden van klokkenluider zijn dan mannen. Je geweten volgen, kan enorme consequenties hebben. Bij een grote fraude is dat waarschijnlijk acceptabel voor je. Maar is een kleine ‘onregelmatigheid’ (smoesjes verzinnen voor je baas) je dat waard?
- Fout 23: Geen dikke huid hebben. Als we gekwetst worden reageren we als vrouw vaak met wrok, we zwijgen iemand dood, vertonen passief-agressief gedrag, of het ergste: we gaan huilen. Mannen zijn zakelijker, vatten dingen minder persoonlijk op. Dat verwachten ze ook van jou.
- Fout 25: Aardig gevonden willen worden en Fout 26: Niet aardig gevonden willen worden. Aardig gevonden worden is nodig om succesvol te zijn, maar je moet óók gerespecteerd worden. Laat dus niet over je lopen. Het andere uiterste: uit angst ‘slap’ over te komen, stoppen we onze empathische kant weg. Niet doen. Maar je hoeft niet tegen iederéén aardig te zijn. Probeer een balans te vinden.
- Fout 59: Perfectie nastreven. Ga voor de volle … 80%!
- Fout 51: Vergaderingen overslaan omdat je het te druk hebt. Terwijl dat juist de momenten zijn om je te profileren en je ideeën naar voren te brengen.
- Fout 108: Op je voet zitten. Dat is een typisch vrouwelijke gewoonte, ik doe het vaak, ook op het werk. Mannen doen dat nooit. Het ziet er schattig, lief, zachtaardig uit, volgens Frankel. Nooit bij stilgestaan! In dezelfde categorie: Fout 100: Te vaak glimlachen en Fout 104: Je hoofd schuin houden.
Verwachtingspatroon
Natuurlijk zijn er een aantal fouten waar ik het niet mee eens ben, in die zin dat ik daar nooit wat aan zou doen. Je haar verven is daar één van. Persoonlijke informatie delen (ziekte- of sterfgevallen in de familie) een andere. Maar het is goed om in het achterhoofd te houden, dat het gaat om wat anderen van je denken, en dat die mening, hoe ongefundeerd of onlogisch ook, jouw carrière kan bepalen. Je kunt het verwachtingspatroon van anderen niet veranderen, dus pas je je aan, of doe je dat bewust niet en accepteer je de consequenties. Pas als er voldoende vrouwen in hoekkamers zitten, kunnen we dat verwachtingspatroon veranderen.
Evaluatie
Boeken om het glazen plafond te doorbreken en gendergelijkheid te bevorderen blijven nodig. Dit boek, al uit 2005 en helemaal herzien in 2018, geeft erg veel nuttige tips en houd je een spiegel voor. Het boek is goed gestructureerd en heeft veel internationale voorbeelden. De vertalers (Paulien Cornelisse en Jeannet Dekker) hebben een prima klus geklaard met veel Nederlands georiënteerde varianten. De voorbeelden en tips zijn gebaseerd op het werk van Frankel als psychotherapeut en coach, met veel bekende en minder bekende boeken als theoretische onderbouwing. Het is prettig, met de nodige humor (‘meisjes zijn leuk, het lijken wel huisdieren’), geschreven. Een feest van herkenning voor iedere zakenvrouw. Nu geen koffie meer halen hoor!
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Ik gaf het 4 1/2 *
Koop Nice girls don’t get the corner office bij …
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl.
- Bazarow.
- Of doe lekker duurzaam en speur voor een exemplaar met ervaring bij Boekwinkeltjes.
- Of lees het gratis via Kobo-Plus…..
Keus genoeg!
Verder lezen?
Verdrink geen dooie eend van Marry de Gaay Fortman heeft dezelfde boodschap, maar is op een heel andere leest geschoeid. Marry is heel succesvol, Managing Partner van een groot advocatenkantoor, en geeft je haar eigen ervaringen. Ze legt de nadruk op onderhandelingstechnieken en ‘choose your battles”.
Frankel verwijst in haar verbetertips over perfectie en kwetsbaarheid naar de boeken van Brené Brown. Mijn favoriet is De kracht van kwetsbaarheid (Daring greatly), waarin de cultuur van een organisatie wordt onderzocht. Hoe gaat men om met fouten, welke regels en normen zijn er en worden die gehandhaafd, welk gedrag wordt beloond en bestraft?
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief..
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]