Ik las Echt eten van Michael Pollan uit 2010. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 2 minuten leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 3 1/2*
Eet als je honger hebt. Heb je geen trek in een appel? Dan heb je ook geen honger. Dit is een simpele waarschuwing die bij regel 47 hoort: Eet als je honger hebt, niet als je je verveelt. En ook niet als troost, of als beloning. Michael Pollan, van wie ik eerder het uitstekende The Omnivore’s Dilemma las, bracht een klein, grappig boekje uit onder de titel Food Rules, met 64 ‘regels’. Het is afgeleid van zijn boek Een pleidooi voor echt eten (2009) en in het Nederlands uitgebracht in samenwerking met Marqt. De regels zijn bijzonder grappig, om te zorgen dat je plezier hebt in ‘echt eten’. En echt eten wil als eerste zeggen: niet dat bewerkte voedsel, met toegevoegde rommel, E-nummers, enzovoorts. Dat is regel 2: Eet nooit iets wat je oma niet als voedsel zou herkennen of met ingrediënten die je kind niet kan uitspreken. Want ons huidige voedingspatroon is ontzettend ongezond. Wat wel gezond is?
xxx
Eet echt eten. Niet teveel. Vooral planten.
Op deze 8 woorden zijn de 64 regels gebaseerd. Uitgaand van het traditionele eetpatroon, en ondersteund door de wetenschap, die verklaart waaróm bijvoorbeeld het gerecht tomaten in olijfolie zo gezond is: het lycopeen van tomaten wordt door de olijfolie opgelost en daardoor beter opgenomen in ons lichaam. Wees gerust: de regels zijn geen wetenschappelijke uiteenzetting! Wel af en toe eye-openers: zoals regel 8: vermijd producten die pretenderen gezond te zijn. O? Ja kijk: zo’n claim van gezond, staat gewoonlijk op de verpakking. En verpakking impliceert bewerkt voedsel. Zo’n claim is ook vaak niet terecht, gebaseerd op onvolledig, of gewoon slecht onderzoek (margarine was gezond, totdat bleek dat de transvetten helemáál niet gezond waren). Aardappels claimen niks, die zwijgen. Dat wil niet zeggen dat ze niet waardvol voor je gezondheid zijn!
Verder regel 13: Eet voedsel dat (uiteindelijk) gaat rotten. Hoe groter de houdbaarheid, hoe lager de voedzaamheid. Behalve: honing. Dat leeft voor eeuwig. En regel 20: Het is geen voedsel als het door het autoraampje naar binnen komt. Regel 24 is een Chinees spreekwoord: Iets eten wat op 1 poot staat (=planten, paddenstoelen) is beter dan iets eten wat op 2 poten staat (=gevogelte) wat weer beter is dan iets wat op 4 poten staat (=koeien etc.). De pootloze vis ontbreekt echter … En als uitsmijter regel 49: Eet langzaam. Een Indiaas spreekwoord zegt: drink je voedsel, kauw je drinken. Oftewel net zolang kauwen tot je voedsel vloeibaar is, en wat je drinkt door je mond laten gaan om het goed te proeven. Alle regels hebben een korte onderbouwing, superleerzaam!
Ik gaf het boek 3 1/2 *.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!