Wat een feestje is dit boek! Allerlei nieuwe inzichten over een van mijn favoriete onderwerpen (‘de kleurtjes’), buitengewoon goed gestructureerd, prachtig uitgevoerd. Mijn drijfveren (geel en blauw) waren verrukt, en ook de nieuwe bruine drijfveer, het fysieke, kwam aan haar trekken. Als je nieuwsgierig bent naar zelfontwikkeling op basis van drijfveren, dan móét je ‘Kijk lekker naar jezelf’ van Cor Keijser uit 2022 lezen.
Ik zeg het maar direct: ik ben bevooroordeeld. Ik ben een grote fan van Management Drives (MD), heb het vaak gebruikt en schopte het zelfs tot Practicioner, na een groot aantal cursussen. Keijser was destijds één van de partners van het gelijknamige bedrijf en schreef er in 2009 al een boek over, wat ik verslonden en vaak herlezen heb: Drijfveren in de praktijk.
Of het ‘de beste methode’ voor zelfontwikkeling is weet ik niet, is er wel een beste methode? In ieder geval sta ik helemaal achter het nut van ‘de kleurtjes’, die niet bedoeld zijn om mensen in hokjes te zetten, maar om een gemeenschappelijke taal te creëren waarmee je sneller begrijpt wat anderen belangrijk vinden, en waarin je uit kunt leggen hoe je zelf in elkaar steekt. Geweldig voor teams! Dit boek maakt aan het begin heel duidelijk dat je drijfveren iets zeggen over je gedrag en hoe je naar de wereld kijkt, maar niets over je IQ of andere Q’s, je talenten, je karakter, enzovoorts.
Het managementboek Kijk lekker naar jezelf …
… is zowel geschikt voor drijfveer-beginnelingen als gevorderden. Het legt de principes achter de drijfveren goed uit en geeft tools om je eigen drijfveren te ontdekken.
Voor de MD-kenners: het gaat een stapje verder dan MD, met twee extra drijfveren, en de clustering van de 8 drijfveren in 4 bronnen. Dat laatste was bepaald een eye-opener voor me. Ik dacht dat mijn drijfveren geel (theoretische kennis, toekomstvisies) en blauw (structuur, details) nogal haaks op elkaar stonden. In het nieuwe model, Me + U geheten, behoren beiden tot de bron: Wise. Dat staat voor ratio. Geel staat voor de toekomst, blauw voor vandaag. Dat herken ik, de twee vullen elkaar in die zin mooi aan. De twee extra drijfveren zijn interessant: grijs en bruin, voor respectievelijk Jezelf zijn (geestelijk, intuïtie, authenticiteit, betekenis) en Lichaamskracht (lichamelijk, vitaliteit, energie, non-verbaal, aanwezigheid) en ook voor respectievelijk denken en doen, voor later en nu.
Bronnen
Er zijn dus 4 bronnen: Wise, met de gele drijfveer Kennis en de blauwe Structuur; Healthy, met de grijze Jezelf zijn en de bruine Lichaamskracht; Loved met de groene Relaties en de paarse Commitment; en tenslotte Wealthy met de oranje Vooruitgang en de rode Daadkracht. In elk van de bronnen is de eerste drijfveer toekomstgericht en de tweede gericht op het nu. Innovaties beginnen in de toekomst-drijfveren grijs, oranje, geel en groen, en de realisatie gebeurt in de nu-drijfveren bruin, rood, blauw en paars. Ik moet zeggen: voor mij klopt het.
Structuur
De structuur van het boek is uitstekend. Het begint met een gedetailleerde uitleg van de bronnen, waarna de 8 drijfveren worden uitgewerkt, te beginnen met de nieuwe drijfveren grijs en bruin. De hoofdstukken hebben een vaste indeling, met eigenschappen, valkuilen, hoe je je drijfveer goed en juist niet goed kunt inzetten (en wat daarvan de gevolgen zijn), welk gedragsroutines je moet opstarten en waarmee je moet stoppen, de spanning met de andere 7 drijfveren, en hoe die 7 de betreffende drijfveer kunnen aanvullen. Het eindigt met hoe je je in de drijfveer kunt ontwikkelen, en de waarde van de drijfveer in het team. Plus een ‘scoreformuliertje’, waarmee je op hoog niveau kunt beoordelen hoeveel van een drijfveer jij zelf hebt. (Natuurlijk is er ook een website van Me plus U waarop je een online test kunt doen.)
Na al deze uitleg, die zo’n ¾ van het boek inneemt, is het de beurt aan het onderdeel zelfontwikkeling. Want je moet natuurlijk wat met deze kennis. Hoe gebruiken succesvolle mensen deze drijfveren? Ze hebben visie (geel) en discipline (blauw), een hoger doel (oranje) en focus (rood). Ze zien het goede in de mensen (groen) en zijn dienstbaar (paars), terwijl ze zichzelf kennen en accepteren (grijs) en aan een goede fysiek werken en naar hun lichaam luisteren (bruin). Dan volgt een model met 4 fasen voor ‘persoonlijk leiderschap’: Kijken, Richten, Aanpakken en Groeien.
Master your inner game
Het model heet: ‘Master your inner game’. Elke fase heeft 2 stappen, die met behulp van de drijfveren worden uitgewerkt. Stap 2 bijvoorbeeld is: je beperkingen kennen, zaken waar je een hekel aan hebt. Ik heb bijvoorbeeld (te) weinig oranje me kan me vreselijk storen aan de commerciële gladde praters en politiek gekonkel. Maar ik kan die anderen niet beïnvloeden, alleen mijn reactie erop. Me ertegen afzetten, me afsluiten, helpt me niet. En ook zelf te weinig aandacht vragen, me niet profileren, als een reactie hierop, helpt mij als ondernemer, natuurlijk niet. Anderzijds kan ik best doorschieten in drijfveren waar ik (te) veel van heb: steeds nieuwe inzichten ventileren, mijn boekenwijsheid tentoonspreiden. (Dat doe ik nu ook, sorry!), en ook zaken te veel willen regelen en beheersen, teveel de details ingaan.
Doelgroep
Keijser is helder over de doelgroep: degene die graag naar zichzelf wil kijken, die het ene wil en het andere doet, en met die dynamiek aan de slag wil. Ja, dat ben ik! Ook voor degene die niet tevreden is met de status quo, maar ook niet ontevreden met zichzelf, die zichzelf wil ontwikkelen. Ja, dat ben ik ook! En voor degene voor wie het glas altijd halfleeg is, die ziet wat hij niet heeft gekregen, die met gemak de tekortkomingen van anderen op kan sommen, die misschien wel naar zichzelf moet kijken … Ja dat ben ik (soms) ook …
Praktisch en onderbouwd
Het boek is behoorlijk praktisch, met de vele voorbeelden kun je best aan de slag. Je krijgt zelfs tips hoe je met hele kleine stapjes nieuwe gewoonten aanleert. Knap gedaan is dat er in het boek nauwelijks verwijzingen staan naar de dienstverlening van het bedrijf van de auteur: MeplusU. Ik word altijd een beetje kriebelig van te veel reclame. Het zelfontwikkel-deel is relatief beperkt, maar met de tips kun je prima wat verbeter-acties in gang zetten. Een dikker boek zou niet uitnodigend zijn geweest.
De drijfveren zijn gebaseerd op het werk van Clare Graves (hij/hem) die het onder de noemer Spiral Dynamics ontwikkelde, en wat weer gebaseerd was op de theorieën van Jung en Maslow. Deze onderbouwing vind je niet in het boek terug. Voor het laatste deel van het boek, wat over zelfontwikkeling gaat, is een uitgebreide bronnenlijst beschikbaar met daarop veel bekende managementboeken, waarvan de kerngedachten in meer of mindere mate in het boek zijn terug te vinden.
Prachtig verzorgd
Wat het meest opvalt is de uitvoering. Zelden zag ik zo’n mooi verzorgd boek, qua kleurgebruik, lay-out, quotes, interviews, schema’s. Ook de textuur van de pagina’s is fijn. De bruine drijfveer geniet!
Natuurlijk heb ik wel wat te zeuren: naast wat d/t foutjes, gaat het in de quotes of de namen van de gequote personen soms mis (en dat viel me natuurlijk alleen op van de beroemdheden die ik kende). Ik hoop dat de auteur geen klachten van Shonda Rhimes, Jeff Bezos, Kim Kardashian of zelfs de nabestaanden van Cruijff krijgt! Wat? Hoezo teveel blauw?? Terug naar het boek dus, er valt aan mijzelf ook nog wel wat te verbeteren, en daar vind ik in Kijk lekker naar jezelf genoeg aanknopingspunten voor.
Ik gaf het boek 4 ½ *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
bij
of
- Bol.com (de losbladige uitgave hier betreft het bijbehorende kaartspel)
of
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
of
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!