Must-read #67: Slaap (Why we sleep) van Matthew Walker uit 2017 (vertaald in 2018). Geen managementboek, zeg je? Wist je dan niet dat slaaptekort per medewerker jaarlijks zo’n $3000 aan productiviteitsverlies kost? Dat het mede oorzaak was van de rampen van Tsjernobyl en Exxon Valdez? Dat het al snel het bbp met 2% vermindert? Zorgen dat je mensen goed slapen is nuttiger dan een tafeltennistafel…
Het managementboek Slaap …
… behandelt alle aspecten van slapen: Wat, wie, waarom, hoe, wanneer. Volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dus met veel diepgang, maar zonder technisch te worden.
- Deel 1 ‘Slaap: wat is het eigenlijk’ gaat onder andere over hoe dieren slapen, dus wat er evolutionair ontstaan is rond slapen. Ook gaat het over jetlag, cafeïne en melatonine, en hoe slaap verandert tijdens je leven.
- Deel 2 ‘Waarom we moeten slapen’ is puur fysiek: wat hebben je hersenen aan slaap en wat zijn de lichamelijke gevolgen van te weinig slaap. Bijzonder interessant is het deel over de hersengolven en hoe het geheugen werkt. De niet-remslaap zorgt ervoor dat we ons dingen herinneren. Slaap je niet (goed), dan herinner je je minder.
- Dan deel 3: Hoe dromen we en waarom? Hierin wordt onder andere uitgewerkt dat dromen je herinneringen van hun emotionele lading ontdoen. Ook zorgen je dromen ervoor dat je hersenen patronen herkennen uit de ervaringen van de afgelopen dag. Zo kun je problemen oplossen. Je wordt er creatief van. (Paul McCartney zou Yesterday gedroomd hebben en Keith Richards Satisfaction!). Minder rem-slaap is minder dromen is minder creatief is minder innovatie.
- En in deel 4 Van slaappillen naar een wakkere samenleving komen slaapstoornissen zoals slaapwandelen, slapeloosheid, narcolepsie en dergelijke aan de orde. Verder waarom je ècht 8 uur moet slapen en niet 6 of 7,5 of meer dan 9 uur. De auteur vergelijkt het met zuurstof: van te weinig maar ook van te veel zuurstof ga je dood.
Gevolgen in de zakenwereld
Door slaaptekort gaat ook de creativiteit, intelligentie, motivatie, efficiency, samenwerking en eerlijkheid achteruit. Werknemers met slaaptekort zijn minder ethisch, omdat de voorhoofdskwab die zelfbeheersing regelt, off-line gaat. Beslissingen worden emotioneler, er wordt meer gelogen, en er worden valse declaraties opgemaakt. Ook geef je dan collega’s de schuld van je eigen fouten en ga je met de eer strijken van hún werk. Je gaat de kantjes eraf lopen als je in een team werkt, wat natuurlijk wrok oplevert. Dit alles treedt al op bij verschillen in slaapduur van 20 minuten!
Nog erger: leidinggevenden die slecht slapen zorgen voor minder presterende werknemers, ook al slapen die wèl goed. Alsof het een virus is! Dit heeft te maken met minder charisma, minder inspirerend en enthousiasmerend zijn.
Uiteraard barst het boek ook van de tips om beter te slapen! En om als bedrijf dat bij je medewerkers te stimuleren…..
Auteur Matthew Walker
…. is een Engelse wetenschapper en hoogleraar neurowetenschappen en psychologie aan de University of California, Berkeley. Hij is een van de meest spraakmakende thoughtleaders die zich bezighouden met het onderwerp slaap. Hij schreef meer dan 100 wetenschappelijke artikelen over slaap. Momenteel werkt hij met Google Verily (voorheen Google Life Sciences) aan een project rond slaap en gezondheid. Zijn boek kreeg wel wat kritiek van statistici rond de accuratesse van grafieken en dergelijke.
Waarom is Slaap een must-read?
Ik vond het schokkend! Je zult na het lezen lifestyle aanpassingen doen, net als ik. Ik gaf het 5 * Lees mijn Elly d’r recensie hier.
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 1/2 *, bij Managementboek heeft het geen rating.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het ook 4 1/2 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bbij Managementboek.nl en Bol.com
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek? Ken je het al?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!