Efficiënte Samenvatting van Nudge
Een korte samenvatting (45 minuten) van het Engelstalige managementboek Nudge uit 2021 van Richard H. Thaler en Cass R. Sunstein. Deze ‘finale editie’ is een geheel herziene versie van de bestseller uit 2007. Het boek gaat over onze vooroordelen en biases, en hoe we met een kleine nudge (een duwtje) mensen kunnen beïnvloeden om betere keuzes te maken.
Het managementboek Nudge …
…. leert ons hoe wij de mensen in onze samenleving (òf onze organisatie of zelfs privé) ertoe kunnen brengen om de juiste keuzes te maken, keuzes waardoor ze gezonder en gelukkiger worden en waardoor ze over meer welvaart en vrijheid beschikken. We kunnen mensen met zachte hand – met een nudge – naar betere keuzes leiden, zonder hen te beperken in hun keuzevrijheid.
Bijvoorbeeld door in schoolkantines (en supermarkten!) gezonde voeding op ooghoogte te zetten, of in plaats van opt-in (je inschrijven als je wilt meedoen) een opt-out (je moet je uitschrijven als je níét wilt meedoen) voor spaarregelingen en dergelijke in te voeren. Orgaandonatie is één van de voorbeelden uit dit boek, en de auteurs betogen dat juist daar opt-in niet tot het gewenste resultaat leidt. Ook komt de klimaatcrisis aan de orde.
Waarom nemen we slechte beslissingen?
We wisten al dat we niet (altijd) rationeel zijn, en eigenlijk zijn we gewoon te lui, niet goed geïnformeerd of zelfs ongemotiveerd. We nemen slechte beslissingen omdat we niet voldoende informatie hebben, geen zin hebben om erover na te denken, …. of echt te dom zijn om behoorlijk onderzoek te doen.
Prima toch, dat dat de ‘standaard optie’, waarover je helemaal niet hoeft na te denken, dan ook gelijk de beste keus is? Klinkt goed. Maar wie maakt die keuze voor ons? En hoe zorgen we ervoor dat òns belang voorop staat, niet dat van degene die de standaard optie formuleert, de ‘keuze-architect’?
Goed leesbaar
Het boek is grappig geschreven en legt al onze denkfouten heel goed uit, met veel wetenschappelijk bewijs. Als je een fan bent van Kahneman, en Ons feilbare denken hebt gelezen, kom je niet superveel nieuwe theorie over die denkfouten tegen in dit boek. De waarde ligt dan voornamelijk in de vele voorbeelden die worden gegeven hoe we tegen onszelf beschermd kunnen worden. Veel voorbeelden zijn gebaseerd op de US situatie, maar ook Europa komt regelmatig aan de orde, en zelfs Nederland! Ik ben vooral gecharmeerd van hun oplossing Slimme Toelichting, waarmee moeilijke beslissingen makkelijker kunnen worden. En de eenvoud van de standaardoplossing: de makkelijkste optie, niet duurder dan andere varianten en ook eenvoudig om van af te wijken als je dat écht wilt. Als we dát nu eens gingen gebruiken tegen de klimaatcrisis!
Snel, makkelijk en goedkoop
Snel: Je leest deze Samenvatting in 45 minuten, het hele boek kost je ongeveer 8 uur.
Makkelijk: Het boek is in het Engels, maar de Samenvatting in het Nederlands. Dat leest wel zo prettig!
Goedkoop: Je betaalt € 2,49; het oorspronkelijke boek kost € 14
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.