De 7 eigenschappen van effectief leiderschap is waarschijnlijk het succesvolste managementboek allertijden. Auteur Stephen R. Covey leerde ons in 2007 dat er nog één is: De 8ste eigenschap. Deze leidt je ‘van effectiviteit naar grootsheid’, zo stelt de ondertitel. Intrigerend! En wat is die 8ste eigenschap dan wel? Je innerlijke stem!
Het managementboek De 8ste eigenschap …
… barst uit zijn voegen van de aspecten, eigenschappen, persoonlijkheden, gewoonten die leiders hebben, en waar we tegenwoordig zo veel over lezen, maar dan meestal één aspect per boek. Covey vat in dit uitstekende boek alles samen onder de wat abstracte noemer: je innerlijke stem.
Je innerlijke stem
Effectief zijn is niet langer genoeg, stelt Covey, het is slechts een basisvoorwaarde om te overleven, of je nu een persoon of organisatie bent. Maar groeien, vernieuwen, ertoe doen, passie, voldoening, dat zijn de nieuwe behoeften, samengevat: de behoefte aan grootsheid. Deze behoeften zijn van een heel andere orde dan de 7 eigenschappen, zitten in een andere dimensie, klinken als een innerlijke stem.
Die innerlijke stem ligt op het snijvlak van geweten, passie, talent en behoefte (inclusief de behoefte van de omgeving die daarvoor geld over heeft). Wie iets doet waar talent voor nodig is, daarvoor passie heeft, waaraan de wereld een grote behoefte heeft en waarvan het geweten zegt dat het móét gebeuren, die volgt zijn roeping. Je roeping volgen is naar je innerlijke stem luisteren. Je eigen innerlijke stem vinden èn anderen helpen die van henzelf te vinden, dat maakt je een groots leider.
Covey gebruikt diverse invalshoeken voor die innerlijke stem.
- Zo zijn er de vier dimensies van de mens: lichaam, hoofd, hart en ziel, die horen bij
- de vier behoeften van de mens: leven, leren, liefhebben en iets nalaten/ertoe doen.
- Ook gebruikt hij hiervoor de termen fysiek/economisch, mentaal, sociaal/emotioneel en spiritueel, de vier intelligenties.
- En dan zijn er nog de bijbehorende vier manifestaties: discipline, visie, passie en geweten, die dus bijna hetzelfde zijn als de aspecten van de innerlijke stem, maar net niet helemaal.
Poeh!
Ontdek je eigen innerlijke stem
Na deze introductie gaat Deel 1, het ontdekken van de innerlijke stem, in op de menselijke aard, op basis van de drie geboortegeschenken. Dat zijn 1. De vrijheid om te kiezen; 2. Principes; en 3. De 4 intelligenties.
Als je nu al compleet in verwarring bent: dat was ik ook. Zoveel indelingen, zoveel modellen, het komt allemaal erg complex en bijna rommelig over. Gelukkig is er aan het eind van dit deel een samenvatting, zodat je het nog even rustig na kunt lezen.
Het verhaal van micro-kredietuitvinder Muhammad Yunus geeft wat handjes en voetjes aan de diverse indelingen. Yunus zag een behoefte. Zijn geweten zette hem aan tot actie. Hij had het talent om micro-kredieten te organiseren. Met zijn passie gaf hij dit initiatief de benodigde energie. Hij ontwikkelde een visie (hoofd) die anderen inspireerde om mee te doen, om hun eigen innerlijke stem te ontdekken.
Help anderen hun innerlijke stem te ontdekken
‘Leiderschap is zó duidelijk op mensen overbrengen dat ze de moeite waard zijn en potentieel hebben, dat ze het zelf geloven.’ (En die mensen hun eigen innerlijke zoektocht starten). Zo simpel is het.
De rest van Deel 2 is niet zo simpel. Covey onderkent eerst vier rollen van leiderschap, die gelinkt zijn aan lichaam, hoofd, hart en ziel: organisatie stroomlijnen, de juiste richting kiezen, empoweren en rolmodel zijn. Dit is ook te vertalen in de bekende termen Structuur, Strategie, Uitvoering en Cultuur. Rolmodel zijn en de juiste richting kiezen kun je samenvatten als Focus. De organisatie stroomlijnen en empoweren valt onder Uitvoering.
Focus kun je verder onderverdelen in vier ‘stemmen’: de invloedrijke, de betrouwbare, de vertrouwenwekkende en de harmoniërende. Uitvoering wordt opgesplitst in de uitvoerende stem en de empowerende stem. Aan elk van deze zes stemmen is een hoofdstuk gewijd. Hiermee hebben we een multi-dimensioneel model van leiderschap weer ontleedt in zes herkenbare aspecten.
6 praktische hoofdstukken met voorbeelden
Gelukkig is de rest (75%) van dit boek prettig praktisch, met veel uitleg en mooie voorbeelden die de zes aspecten of stemmen onderbouwen. Zo moest ik hardop lachen bij ‘het armpje drukken’, een voorbeeld van win-win wat hoort bij de harmoniërende stem.
Covey vraagt tijdens zijn seminar een vrijwilliger om met hem armpje te drukken. Hij gedraagt zich enorm arrogant en opschepperig, en het publiek is direct op de hand van zijn tegenstander. Voor ze beginnen, vraagt Covey het publiek of ze de wedstrijd willen financieren: 1 $ voor de winnaar van elke ronde. Natuurlijk! Ze beginnen de wedstrijd, en Covey doet geen enkele moeite om te drukken, hij laat de tegenstander direct winnen. En weer, en weer, en weer…..
De tegenstander begint zich schuldig te voelen en Covey stelt voor dat de tegenstander hem een paar keer laat winnen. Zo geschiedt, en dan weer terug naar het voordeel van de tegenstander. Nu valt het kwartje: hoe sneller ze elkaar laten winnen, hoe meer ze beiden verdienen. Heen en weer, heen en weer gaat het. Ze doen het steeds sneller, en daarna met twee armen tegelijk. Nog meer winst! Het publiek brult van het lachen. Ik ook.
Evaluatie
De onderwerpen die in dit boek worden uitgewerkt zijn de nog immer relevante aspecten van leiderschap die iedereen wel als zodanig herkent. Geen wonder dan ook dat in veel recente managementboeken verwezen wordt naar De achtste eigenschap. Wat aan dit boek prettig is, is dat al deze aspecten met elkaar in verband gebracht worden door het model. Ook wordt er regelmatig een link gelegd met De 7 eigenschappen, zoals de win-win uit de harmoniërende stem. Dat verband maakt Covey’s gedachtengoed compleet, holistisch.
De uitgebreide theorie is uiterst leerzaam, ik heb er veel van opgepikt. Door de vele voorbeelden en quotes is het ook een prima leesbaar boek geworden, waar ik even in moest komen. Het eerste kwart is wat overweldigend door de vele verschillende invalshoeken die het model te complex maken naar mijn smaak. Aan de andere kant verbindt dit model veel inzichten van andere schrijvers en filosofieën, zodat je niet het idee hebt dat je wéér een nieuwe zak met oude wijn voor je neus hebt.
Elk hoofdstuk heeft een sectie met Vragen (hele herkenbare, zoals: ‘Hoe zit het als mensen met pensioen gaan?’) en natuurlijk Antwoorden. In de antwoorden en door de tekst heen worden heel veel tips voor boeken gegeven. Naast de 300 bladzijden van de kern van het boek, zijn er nog 50 gewijd aan een aantal appendices, waaronder eentje om de vier intelligenties te oefenen en eentje die een overzicht geeft van leiderschapstheorieën. Nuttig!
Ik gaf De 8ste eigenschap 4*
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Je kunt dit boek kopen o.a. bij Managementboek en bij Bol.com
Of ga naar je lokale boekhandel. Of doe eens duurzaam en kijk voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Verder lezen?
Als je De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen R. Covey nog niet hebt gelezen, dan moet je dat als de wiedeweerga doen! Uiterst leerzaam en een fijne basis voor De 8ste eigenschap. Hier lees je meer over dit boek. Heb je het al gelezen, maar wil je een opfrisser, dan zou je mijn Samenvatting ervan kunnen lezen, te koop in mijn shop.
Uit de uitgebreide lijst met boeken waarnaar Covey in dit boek verwijst, heb ik er drie geprikt die ik zelf ken:
The innovator’s dilemma of in het Nederlands Het innovatiedilemma van de in januari 2020 overleden Clayton M. Christensen uit 1997 is een bestseller die als eerste de baanbrekende gedachte presenteerde dat fantastische bedrijven ten onder kunnen gaan, juist omdat ze alles goed doen voor hun bestaande klanten. Ze worden links en rechts ingehaald door nieuwkomers die, met aanpassingen aan de technologie of dienst, nieuwe klanten weten te vinden. Zo fantastisch waren die bedrijven dus niet. Of toch wel? Hier lees je meer over dit boek.
Jim Collins schreef in 2001 Good to Great, waarin onder andere de ‘level 5 executive’ ofwel de uitstekende leider naar voren komt. Hierbij zijn zowel professionele wil als persoonlijke bescheidenheid van belang. Zo’n niveau 5 leider: kijkt bij slechte resultaten in de spiegel, bij goede resultaten door het raam (naar anderen). Ook herkenbaar: zorgt voor een sterke opvolger (mindere leiders kiezen een zwakke opvolger zodat ze er zelf nóg beter uitspringen). Hier lees je meer over dit boek.
Ontdek je sterke punten (Now, Discover your Strengths) van Marcus Buckingham uit 2001 (en door Tom Rath opnieuw uitgebracht in 2018). Heb jij de kans om elke dag te doen wat je het beste kunt? Uit onderzoek van Gallup blijkt dat dit vrijwel zeker niet zo is. We maken geen, of te weinig gebruik van onze sterke punten, focussen op het verbeteren van onze zwakkere punten. Niet goed… Het ontwikkelen van je sterke punten is veel effectiever. Maar dan moet je ze wel eerst ontdekken! Uitstekend boek! Lees hier meer over Ontdek je sterke punten. O ja, ik heb hier ook een Samenvatting van.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief..
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]