Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 februari 2021 is het weer de Week van de Circulaire Economie. Een mooie gelegenheid om een interessante online sessie te volgen, om wat goede boeken over duurzaamheid met je te delen en het over mijn eigen ‘groene boeken business’ te hebben. Ik hoop je te inspireren nóg wat duurzamer te leven! Wat vind je van een boeken-Kijkshop?
Week van de Circulaire Economie
Komende week is er enorm veel online te leren en te doen! Kijk eens op het programma, te filteren op dag en thema! Ik heb mijn oog laten vallen op de radio-show vanuit het lege zwembad van Blue City, de circulaire plastic fabriek en systeemdynamica van de economie. Maar er zijn nog 199 andere evenementen, er zit vast iets bij voor iedereen!
5 boeken over duurzaamheid
Material Matters van Thomas Rau en Sabine Oberhuber uit 2017 is een uitstekend boek dat een hele praktische uitwerking geeft aan de circulaire economie, maar gelijk ons wereldbeeld aanpakt. Met herkenbare voorbeelden van hoe het nu gaat en inspirerende uitgangspunten van hoe het óók kan, met praktische ideeën voor hoe-dan-precies. Het feit dat Rau zelf een uiterst origineel initiatief nam met Light-As-A-Service geeft aan dat er heel veel mogelijk is. Mooi uitgevoerd, prettig geschreven en geïllustreerd met betekenisvolle foto’s. Lees hier meer over dit boek.
In Donuteconomie (Donut economics) uit 2017 laat econoom Kate Raworth zien hoe het mainstream economische denken ons op een dwaalweg heeft gezet. Ze tekent de routekaart die ons kan leiden naar het punt waarop in de behoefte van iedereen kan worden voorzien, zonder dat dit ten koste gaat van onze planeet. Gewoon binnen de donut blijven! De binnenring van de donut zijn de 12 basisbehoeften van de mensheid; de buitenste ring van de donut is het ecologisch plafond, dat wat de aarde aankan verdeeld in 9 planetaire processen. Lees hier meer over dit boek. Er is ook een Samenvatting van!
De onbewoonbare aarde (The Unhabitable Earth) van David Wallace-Wells uit 2019 is een adembenemend (straks letterlijk) en angstaanjagend boek. ‘Het is erger dan je denkt’, zo begint het. Ik las over de onderzoeken over hoe erg het nu is. Over de statistieken die inschatten hoe erg het nog kan worden. En over de redenen voor ons voortdurend gebrek aan actie. Het is inderdaad erger dan ik dacht. En maatregelen uitstellen is niet zo’n goed idee. Lees hier meer over dit boek.
Duurzaamheid en kapitalisme, gaat dat nu wel of niet samen? De meningen zijn verdeeld, en die van mij nog niet opgemaakt. Fijn dus dat er weer een bijzonder informatief en gedetailleerd boek verschenen is met een duidelijk betoog over waarom wèl en hoe dan. Gelukkig is Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring van Rebecca Henderson uit 2020 geen juichverhaal, er staan meer dan genoeg misstanden en obstakels in om het realistisch te maken. Lees mijn recensie hier.
Van een discussie over het verschil tussen prijs en bredere waarde, via activiteiten van bedrijfsleven, financiële instelling en overheid, naar de impact die wij als individuen kunnen hebben. Willem Schramade schetst in Duurzaam kapitalisme uit 2020 eerst een breed en abstract probleem en daarna een aanpak die heel behapbaar en concreet is. De vele voorbeelden (zoals de corona-redding van KLM en de Nieuw-Zeelandse welzijnsbegroting) maken het super-actueel. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Mijn eigen groene boeken business
‘Het groenste product is het product wat niet gemaakt wordt.’ Een mooie quote! Geldt dat ook voor boeken? En mijn boeken?
Ik verkoop mijn Samenvattingen alleen in ePub en PDF. Natuurlijk kun je PDF fijn printen, maar ik hoop dat mijn lezers dat niet doen! Over de duurzaamheid van (ePub) ebooks is veel discussie, omdat de batterijen en productie van ereaders en tablets niet echt duurzaam is. Echter, mijn korte samenvattingen lees je makkelijk op je tablet, en wie heeft die nu niet in al huis? Per saldo levert het lezen van mijn ebooks dus inspiratie op, zonder dat er bomen voor geveld worden of dat er bezorgings-CO2 mee gemoeid is. Mijn Samenvattingen koop je bij je reguliere eBoekhandel (zoals Kobo, Bol, Apple) of in mijn webshop.
Mijn gelezen boeken houd ik niet zelf, ik probeer er anderen een plezier mee te doen: re-use dus! Eerst via mijn ruilbibliotheek, daarna via winacties, wat ik dan over heb verkoop ik via Boekwinkeltjes, en wat daar onverkocht blijft geef ik weg via BookCrossing, kringloopwinkels en Minibiebjes. Zo doe ik een beetje mee aan circulair.
Nieuwe boeken kopen doe ik niet. Ik ruil en haal veel uit minibiebjes, kringloop en tweedehandsboekwinkeltjes. Pre-Corona was ik ook vaak in de bieb te vinden. Via Kobo Plus lees ik veel ebooks die net uit zijn. Wel krijg ik veel recensieboeken fysiek toegestuurd, hier moet ik nog mee aan de slag. Vaak is hiervan ook een ebook versie aanwezig, ik hoop mijn voorkeur daarvoor op het netvlies van de uitgeverijen te krijgen!
Je merkt dat ik een ebook fan ben! Dat wil niet zeggen dat alle boekwinkels nu maar moeten verdwijnen, integendeel. Ik zou graag een soort boeken-Kijkshop zien, waar je in fysieke boeken kunt bladeren, advies kunt vragen, schrijvers kunt ontmoeten. En waar je dan vervolgens jouw exemplaar bestelt …… in ebook-format.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management via haar bedrijf ESCIA. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.