Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dat lijkt me wel wat, helemaal nu ik deze recensie zit te schrijven: het is 32 graden. Het is de ondertitel van Micro-gewoontes van Stephen Guise, een vertaling van de bestseller Mini Habits uit 2013. Ook het lezen van het boek lijkt binnen deze omschrijving te vallen: ik las het vrij snel uit, en ben overtuigd van de argumentatie van de auteur.
Wat is dan die argumentatie? Dat als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, je klein moet beginnen. Heel klein. Belachelijk klein, zoals hij ook zelf zegt. Wil je een killer-body en zou je daarom vaak naar de sportschool moeten? Er is dan een grote kans dat je na een paar keer trainen alweer stopt. Teveel moeite en te weinig zichtbaar resultaat. Of je begint niet eens, je stelt het steeds weer uit. Geen zin, geen tijd.
Het boek micro-gewoontes…
… legt uit dat je deze valkuilen kunt omzeilen door klein te beginnen. Belachelijk klein. Door alleen naar de sportschool te rijden. Verder niets. Of alleen je sportkleren aan te trekken. Verder niets. Of zelfs door thuis 1 push-up te doen. Verder niets. Maar wel èlke dag!
Zo klein beginnen stelt weinig eisen aan je motivatie, je hebt er altijd tijd voor en het kost nauwelijks moeite en maar een pietsie wilskracht. Dus dat doe je makkelijk, en als je er eenmaal bent, of je hebt eenmaal 1 push-up gedaan, doe je vaak vanzelf meer. De truc is dus om aan de gang te gaan, die start te maken, elke dag.
Onderbouwing
Het klinkt simpel, misschien te simpel? De auteur is ervaringsdeskundige en stelt dat hij met deze methode dit boek heeft geschreven (gestart met 50 woorden schrijven per dag, dat is een minuutje werk) en 3x per week naar de sportschool gaat (gestart met 1 push up). Daarnaast haalt hij wetenschappelijk onderzoek aan om de werking van je hersenen rondom motivatie en wilskracht uit te leggen.
Herhaling
Ik raakte overtuigd na het lezen van het voorbeeld van Jerry Seinfeld, die zichzelf dwingt om 1 grap per dag te verzamelen. Als hij dit doel heeft gehaald kruist hij het aan op zijn kalender, en al die mooie kruisen op een rijtje geeft hem een kick, het is zijn beloning. Dit heet de chain-methode.
Waarom overtuigde dit voorbeeld me? Omdat ik dit toevallig vorige week óók al las, toen ik een ander boek recenseerde, en me hierin verdiepte. En we weten inmiddels allemaal dat iets wat je bij herhaling leest, betrouwbaarder overkomt.
Wat me brengt op een minder puntje van dit prima leesbare, populair geschreven boek: de herhaling. Veel argumenten en de ervaringen van de auteur worden uitentreuren herhaald. Bladvulling, dacht ik eerst.
Maar nee, aan het eind van het boek geeft hij aan dat hij de herhaalmethode heeft afgekeken van een boek om van het roken af te komen: als je iets maar vaak genoeg herhaalt (‘hypnotiserend bijna’) en vooral dat het makkelijk is, zullen je lezers een grotere kans van slagen hebben. Bij het roken-boek heeft het aantoonbaar gewerkt. Zou dat met dit boek ook lukken?
Ik ben begonnen. Op weg naar gezond leven. Zo het zo simpel zijn?
Ik ben best gemotiveerd om hiermee aan de slag te gaan. Maar welke gewoonte wil ik? Gezond leven. En met welke micro-gewoonte zou ik kunnen starten? Elke dag 1 stuk fruit eten. Kan het kleiner? Elke dag 1 hap fruit. Dat is makkelijk, en motiveert (nee, niet om elke dag een hele kilo bananen op te eten) om meer gezonde keuzes te maken. Niet vergeten het te noteren, ik ga app HabitShare eens uitproberen! En niet sjoemelen: een slok wijn is niet hetzelfde als een hapje druiven…..Zou het zo simpel zijn?
Ik gaf het boek 4 *
Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Verder lezen?
Het boek waar de chain-methode van Jerry Seinfeld ook wordt genoemd is Thuis ben ik niet zo leuk van Jos Burgers. Door elke dag een grap te verzamelen bouwt Jerry Seinfeld aan zijn repertoire. Dat kun jij natuurlijk ook! Zo kun je humor gebruiken om je commerciële activiteiten te verbeteren. Lees meer over dit boek in mijn recensie.
Vergelijkbaar met het boek Micro-gewoontes is mijn MustRead De afvalpuzzel van Martijn Bond. Door heel goed te begrijpen hoe je hersenen en je lichaam werken kun je makkelijker gewoontes aanleren om gezond te leven. Ik vond dit boek echt een eye-opener! Lees hier meer over dit boek.
Als je het hebt over gewoontes, kun je niet om Charles Duhigg’s De macht der gewoonte (The power of habit) heen. Hij legt uit hoe gewoonten werken: de aansporing, de routinehandeling en dan de beloning. hij trekt het concept verder dan gewoonten van personen: ook gewoonten van organisaties en sociale bewegingen komen aan de orde. Je kunt dit boek kopen bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management via haar bedrijf ESCIA. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.