Must-read #64: Het oneindige spel (The infinite game) van Simon Sinek uit 2019. Sinek toont hierin aan dat succesvol leiderschap op de lange termijn gericht moet zijn. Dit houdt óók in dat het gaat om de stakeholders, en niet alleen om de shareholders. Sinek geeft 5 ‘haakjes’, waaraan de lange termijn mindset moet voldoen.
Het managementboek Het oneindige spel …
..is opgezet rond de speltheorie. Je hebt spellen als tennis en poker. Het doel is winnen, de spelregels zijn helder, je kent alle spelers en op een zeker moment is het afgelopen. Dat zijn eindige spellen. Er zijn ook andere spellen, waar het niet gaat om winnen, maar om het spelen, waarvan het doel is het spel zo lang mogelijk te laten duren. Oneindige spellen. Het leven is zo’n spel. Het bedrijfsleven óók.
Vervolg op Begin met het Waarom
In Het Oneindige Spel bouwt Simon Sinek door op zijn ideeën van Begin met het Waarom. Het uitgangspunt is dat tevreden werknemers zorgen voor een grotere inzet èn voor loyale klanten, en daarmee voor een succesvoller bedrijf. Werknemers zijn tevreden als je ze als leider goed behandelt, hun inzet waardeert, ze mee laat delen in het succes, ze een gevoel van veiligheid geeft. Dat gaat niet samen met een focus op zo snel mogelijk zoveel mogelijk winst maken, op een hoge beurskoers en andere zaken die de aandeelhouders belangrijk vinden. Het gaat wèl samen met een lange termijn-visie, met een oneindige mindset.
Veel voorbeelden
Zoals we gewend zijn van Sinek, barst het boek van de voorbeelden van leiders met een oneindige mindset, èn natuurlijk de nodige leiders met een eindige mindset, de slechterikken dus. Steve Jobs van Apple ontbreekt niet, wie had anders verwacht, maar ook CEO’s van andere aansprekende bedrijven passeren de revue, zoals Disney, American Airlines, CVS (apotheek- en drogisterijketen), Ford en Patagonia. Het is een inspirerend boek geworden met veel aanknopingspunten om de huidige excessen van het kapitalisme het hoofd te bieden.
Oneindige mindset
De kapstok van het boek wordt gevormd door 5 haakjes om een oneindige mindset te ontwikkelen. Dat zijn 1. Strijden voor een rechtvaardige reden (Just Cause, ik las dit boek in het Engels); 2. Een team met vertrouwen bouwen; 3. Leren van een waardige rivaal (Worthy Rival); 4. zorgen voor existentiële flexibiliteit en 5. de moed hebben om te leiden.
Praktisch
Door de 5 haakjes en de vele voorbeelden, heeft Sinek het heel actuele maar wat abstracte gegeven van duurzame waardecreatie en stakeholderfocus van een praktische insteek voorzien. Ook zijn opmerkingen over een concurrent (daar moet je van winnen) versus een waardige rivaal (daar moet je wat van leren) zijn heel nuttig en concreet. Zoals zijn andere boeken heeft dit boek een erg prettige schrijfstijl, hoewel Sinek zich misschien wel wat vaak herhaalt.
Auteur Simon Sinek …
… (1973) is één van de belangrijkste leiderschapsdenkers van onze tijd. Hij studeerde af als cultureel antropoloog en startte daarna nog een opleiding rechten, maar besloot al snel de reclamewereld in te duiken. In Amerika werkte hij o.a. Ogilvy & Mather en richtte in 2002 zijn eigen bedrijf Sinek Partners op. Hij kreeg al vrij snel door dat ‘Why?’ het missende puzzelstukje is in veel bedrijven. In 2009 hield hij een TedTalk over leiderschap, die 45 miljoen keer werd bekeken; in 2016 ging zijn video ‘Millennials at the workplace’ viral”, deze werd meer dan 200 miljoen keer bekeken (maar ontving ook veel kritiek, omdat hij geen tegenargumenten belicht). Na Begin met het Waarom (Start with Why) schreef hij nog een aantal andere bestsellers: Leaders eat Last, Together is Better en Find your Why. Het oneindige spel (The Infinite Game) uit 2019 is de meest recente.
Waarom is dit managementboek een must-read?
Lees mijn Elly d’r recensie als je wilt weten waarom ik dit boek zo goed vind!
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 5 * , bij Managementboek krijgt het 4 1/2 *.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 1/2 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en bij Bol.com.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Jazeker! Die koop je in mijn shop of bij je favoriete eBoekhandel (Bol, Kobo. Apple Books, etc)
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!