Must-read #78: Getting things done van David Allen uit 2015 (geheel herziene versie). Tijd in je agenda om je te concentreren op je doelen. Ruimte in je hoofd om met creatieve nieuwe projecten aan de slag te gaan. En vooral: heel productief zijn zonder stress. Wie wil dat nu niet? Ik wel! Dat kan heel makkelijk met deze methode, en boek. Ik heb het zelf óók geïmplementeerd!
Het managementboek Getting Things Done…
…. geeft een gedetailleerd overzicht van de methode, met vele herkenbare voorbeelden èn weerlegt alle kritiek die je erop zou kunnen hebben.
De methode Getting Things Done (GTD) heeft een onderscheidende aanpak om tijd en ruimte te vinden voor je doelen en je creativiteit: bottom-up. In plaats van te focussen op de belangrijkste zaken, te prioriteren, top-down, zoals zoveel managementdenkers inclusief Covey, adviseren, focust GTD op de dagelijkse, vaak onbelangrijke zaken. Als je die eenmaal goed georganiseerd hebt, slokken ze geen overbodige aandacht en tijd meer op.
Deel 1 geeft in 60 pagina’s een overzicht van de methode. In deel 2 (150 pagina’s!) wordt er dieper en heel gedetailleerd ingegaan op de manier waarop je de methode implementeert. Deel 3 (50 pagina’s) gaat weer wat dieper in op de onderliggende principes en maakt duidelijk dat de methode wetenschappelijk bewezen is, zij het jaren ná de introductie ervan. Alles bij elkaar is het een super-duidelijk instructieboek.
Het gaat uit van 5 stappen: verzamelen (alles wat je moet doen, wat je denkt, wat je wit lezen, verplichtingen, vage wensen, …. alles), beslissen (wat je Eerstvolgende Actie voor elk van die zaken zal zijn), organiseren (op verschillende lijsten zetten), reflecteren (opruimen, deleten, actualiseren, bijwerken) en doen (prioriteren doe je op basis van … je intuïtie!). Klinkt simpel maar is supereffectief!
Wetenschap
De GTD-methode is begonnen in de 80-er jaren en verfijnd op basis van Allen’s ervaring als consultant. Inmiddels is er ook wetenschappelijk onderzoek dat de methode onderbouwt. Hierbij wordt verwezen naar een artikel van Heyligen en Vidal uit 2008, en een boek van Levitin, The organized mind uit 2014. Wat ik herkende was het onderzoek van Baumeister (uit Willpower, 2012) naar het effect van onafgemaakte zaken op je hersenen: die gaan ten koste van je focus. Alleen al het maken van een plan voor die zaken (of ze op een lijstje zetten) helpt hierbij.
Apps
Duidelijk is dat Allen weinig vertrouwen heeft in volledig steunen op technologie. Geen enkele app zal alle functies bieden die je nodig hebt, en dus is er een overkoepelend systeem nodig waarbinnen je apps passen, stelt hij. Ook wil je niet op teveel plaatsen je ‘lijsten’ hebben, dan verlies je het overzicht èn het vertrouwen. En dat vertrouwen is cruciaal om je onbewuste ervan te overtuigen om de onaffe zaken los te laten.
Ikzelf gebruik de app Todoist hiervoor. Veel functionaliteit, makkelijk bij te werken, elke dag een reminder. En het helpt! Ik ben niet bang nog iets te vergeten en kan makkelijk mijn inspiratie vastleggen zodra er iets in mij opkomt. Een kennisje van mij gebruikt een andere app, die ze ook op haar smartwatch heeft gezet. Nu nog een waterdichte watch, voor de inspiratie die onder de douche opkomt!
Auteur David Allen …
…. studeerde af in Amerikaanse Geschiedenis aan de University of California, Berkeley. Nadat hij was afgestudeerd, begon hij heroïne te gebruiken en werd hiervoor behandeld. Hij werkte als goochelaar, ober, karate leraar, glasblazer, verkoper, kok, personal trainer en manager van een reisbureau. Voor zijn 35e heeft David Allen al meer dan 35 banen gehad en begint hij met het toepassen van zijn visie op productiviteit als hij bij Lockheed wordt aangenomen om een programma te ontwerpen voor managers.
Hij wordt een van ’s werelds meest invloedrijke denkers genoemd op het gebeid van productiviteit. Artikelen van zijn hand zijn verschenen in Fast Company, Fortune, de Los Angeles Times en vele andere publicaties. Naast “Getting Things Done” schreef hij o.a. ook Making it all Work en Ready for Anything.
Waarom is Getting things done een must-read?
Dat lees je in Elly d’r Recensy, waar ik dit boek 4 1/2 * gaf. Het is overtuigend, en ik kan bevestigen dat het werkt.
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 1/2 *, bij Managementboek krijgt het 4 *.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het 4 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en bij Bol.com. Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Samenvattingen zijn!
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]