Must-read #80: Wat een geweldig boek is Factfulness, in het Nederlands Feitenkennis, van Hans Rosling uit 2018. Het begint met 13 multiple-choice vragen over onze wereld. Hoeveel meisjes naar school gaan, het % extreme armoede, waarom de wereldbevolking groeit. Zou je alles gokken, dan scoor je 33,3%. Maar iedereen die deze test deed scoorde gemiddeld maar 10%. Zijn we zo dom? Nee, maar we maken wel denkfouten! Ik vond het zo goed dat ik er een Samenvatting van schreef.
Het managementboek Feitenkennis …
… doet verslag van de onderzoeken van Rosling naar deze denkfouten, want … daar zit een systeem in. De foute antwoorden zijn systematisch fout: we maken altijd een negatievere keus dan het goede antwoord! Waarom zijn we zo negatief?
Rosling beweert echt niet dat het zo goed gaat in de wereld. Nee, het gaat nog steeds slecht, zegt Rosling, maar wel minder slecht dan wij denken. Hij deelt onze verkeerde percepties in 10 denkfouten in.
Denkfouten
De eerste denkfout die wordt uitgewerkt gaat over onze zwart-witte mindset. We denken in uitersten: ijskoud of bloedheet, rijk of arm. Daartussen is een kloof. Toch? Welnee, we missen de ‘gemiddelden’: lauw, of middeninkomen. Wij (degenen die dit boek lezen) zijn rijk, en denken dat de rest ‘dus’ arm is. Terwijl de meeste andere mensen een levensstandaard hebben die vergelijkbaar is met die van het rijke westen in 1950. Dat is geen armoe! Er is dus helemaal geen kloof.
De tweede denkfout is het negativiteit-instinct: we hebben meer aandacht voor negatieve zaken. Waarom? 1. We herinneren ons het verleden niet goed, dus ‘zien’ we de vooruitgang niet. 2. de berichtgeving (door het nieuws, of door activisten) is selectief. 3. als het nog steeds slecht is, voelt het wat harteloos om te zeggen dat het beter gaat! (We denken niet na, maar voelen).
Zo volgen nog 8 denkfouten, allen onderbouwd met uitgebreid cijfermateriaal en mooi weergegeven met foto’s, tabellen en plaatjes.
De les: verzamel feiten voordat je een mening geeft. Maar verdiep je ook in de context van die feiten, en realiseer je dat er andere verklaringen dan de voor-de-hand-liggende, mogelijk zijn!
Auteur Hans Rosling …
…. was een Zweeds arts en hoogleraar Internationale Gezondheid aan het Karolinska-instituut en directeur van de Gapminder Foundation, die de trendalyzer-software heeft ontwikkeld. Hij was adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF, en medeoprichter van Gapminder en Artsen zonder Grenzen in Zweden. Daarnaast presenteerde hij wetenschappelijke documentaires op de BBC, gaf hij een van de best bekeken TED Talks aller tijden en behoorde tot ‘the 100 most influential people’ volgens Time Magazine.
Waarom is Feitenkennis een must-read?
Het is nooit leuk om te ontdekken dat je fout zit. Maar ontdekken waaróm je fout zit is supernuttig. Dit is een grappig, leerzaam en schokkend boek wat een aantal van onze denkfouten toelicht.
Lees in mijn Elly d’r Recensy wat ik zo geweldig vond aan Feitenkennis!
Veel lezers waarderen dit boek!
Bol.com geeft 4 1/2 *, bij Managementboek heeft het geen rating.
Bij Amazon kreeg het 4 1/2 * en Goodreads gaf het ook 4 1/2 *.
Waar kun je dit managementboek kopen?
Bij Managementboek.nl en Bol.com
Of kijk eens voor een exemplaar-met-ervaring bij Boekwinkeltjes.
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Jazeker! Die koop je hier en hij is tijdelijk helemaal gratis
Is er een ESCIA leestoets van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wèl Leestoetsen zijn!
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]