Ik las 153 x caffeïne voor de geest van John Brockman van Edge.org uit 2014. Ik geef je een mini-recensie van ongeveer 2 minuten leestijd. Wat was mijn opinie over dit boek? 4*
Elk jaar stelt Edge een vraag aan een paar honderd wetenschappers. Ik las al eerder de uitgaven over ‘Hoop‘, “Waar verzet jij je tegen‘, ‘Wetenschappelijke parels‘ en ‘Nederland in Ideeën’. ‘Wetenschappelijk onkruid’ staat nog in de kast …. Ik ben dus fan. Sterker nog, ook Dit is Europa, en Dagelijkse rituelen zijn ongeveer op deze leest geschoeid, en vond ik óók boeiend. Ik ben dus zeer nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag ‘Waar zouden we ons zorgen over moeten maken?’ die in 2013 werd gesteld. Eerst keek ik naar de bijdragen van mijn favoriete auteurs.
Steven Pinker (Rationaliteit): Oorlog, onze democratische normen en waarden hebben dat tot nu toe tegengehouden, maar zodra despoten of ideologieën die niet meer aanhangen, sja. Hij noemt met name China (Taiwan) en Poetin (een voormalige Sovjet Republiek). Vooruitziende blik, wel. Dan Mihali Csikszentmihalyi (Flow): Dat onze kinderen fantasie en werkelijkheid niet meer uit elkaar kunnen houden, en gaan geloven in de wereld van gewelddadige games vol monsters. En dan een wapen grijpen en een bloedbad aanrichten in de werkelijke wereld. Bekend, inmiddels. Nicholas Carr (Het ondiepe, De glazen kooi) denkt dat we door de snelle internetverbindingen steeds ongeduldiger worden, ons besef van tijd kwijtraken. Ik denk dat dat waar is.
xxx
Nieuwe zorgen
Van de (voor mij) wat onbekendere wetenschappers komen bepaald onverwachte zorgen. Roger Schank, wiens specialisme cognitie en AI is, is bang voor domheid. Op school leren we niet nadenken, we bereiden ons voor op tests. We zijn dol op televisieprogramma’s met domme mensen, die we lekker kunnen uitlachen. Beroerde acteurs worden rijk en beroemd. We verheerlijken domheid. Wie zal ons behoeden voor slechte beslissingen? P. Murali Doraiswamy waarschuwt voor DSM, de Amerikaanse categorisatie van psychische ziekten. Deze wordt nu wereldwijd gebruikt, waardoor de Amerikaanse visie en behandelwijze (pillen!) andere landen overspoelt, en daarmee de lokale cultuur verdringt. Het aantal zieken loopt (hierdoor) op.
Colin Tudge is bang dat de wetenschap ‘de dienstmeid’ van big business en machtige regeringen wordt, en zich (dus) op den duur tégen de mens zal keren. Robert Provine schrijft juist over ‘De zegen van zorgen’, best bijzonder voor een ‘humor-expert’. Te weinig zorgen hebben maakt ons ongemotiveerd en stuurloos, zorgen dragen bij aan de to-do-list van het leven, bevordert een lang leven. Niet teveel zorgen natuurlijk, maar wel genoeg. Zorgen zijn goed voor je. Uitgeverij Maven was het hier vast niet mee eens, in de titel van dit boek komt het woord ‘zorg’ niet meer voor. Wel cafeïne. Alsof dát goed voor je is!
Fijn geschreven, zéér interessant boek, wat op punten door de werkelijkheid wordt ingehaald. Bevestigd, zou ik moeten zeggen.
Ik gaf het boek 4 *.
Koop 153x cafeïne voor je geest
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!