Je kon erop wachten, het eerste (?) boek geschreven door ChatGPT. Gaat dit onze menselijke auteurs overbodig maken? Ik denk het niet! Dit leuke en informatieve boekje, Hallo ik ben ChatGPT uit 2023 is geredigeerd door Bob van Duuren en laat zien dat er nog veel menselijke input nodig is. Samenwerken dan? Dat zeker!
Van Duuren heeft een erg leuk format gekozen om te laten zien wat ChatGPT (versie 4.0) kan, en wat niet. Hij zegt de teksten niet tot nauwelijks geredigeerd te hebben, alleen wat herhalingen eruit gehaald en hier en daar een spellingscorrectie gedaan. Hij laat zien welke prompts hij heeft gebruikt, en heeft een aantal interessante voorbeelden van de toepassing van ChatGPT opgenomen. Die correcties en toevoegingen zijn duidelijk aangegeven met ‘van Bob’ en dat is heel nuttig. Qua inhoud is het boekje leerzaam, ik vond met name de voorbeelden van toepassingen inspirerend, en soms hallucinant, met name door het WC-eend effect.
Het managementboek Hallo ik ben ChatGPT …
… volgt een inhoudsopgave die ook door ChatGPT is voorgesteld. Het geeft een stukje geschiedenis, zegt iets over de technologie, geeft wat domeinen waar het kan worden toegepast en gaat in op de impact op de samenleving (privacy, verlies van banen), misbruik en ethiek. Daarna komt er een hele reeks voorbeelden, van vertalingen van songteksten tot programmeren en reisadvies. Hier zitten erg veel ideeën tussen waar ik zeker gebruik van zal maken! Het eindigt met ‘Aan de slag’, wat door Bob en ChatGPT samen geschreven is.
Mijn eerste indruk: saai. De waarschuwing in Bob’s voorwoord over herhalingen is terecht. Daar werd ik doodmoe van. Niet alleen qua onderwerpen (die op veel plaatsen steeds maar weer terugkomen, zoals privacy), maar ook qua woordgebruik. Dat levert stukken tekst op die goede Nederlandse auteurs niet produceren. Als willekeurig voorbeeld een stukje uit het hoofdstuk ‘Toekomst’:
“Een vierde ontwikkeling is de verbetering van de contextgevoeligheid van ChatGPT. Momenteel is ChatGPT vooral gericht op het beatwoorden van vragen op basis van tekstuele input. In de toekomst kan CHATGPT worden uitgebreid om contextuele informatie te begrijpen, zoals de gebruikersgeschiedenis en de locatie. Hierdoor kan ChatGPT nog betere antwoorden en aanbevelingen bieden die beter aansluiten bij de behoeften van de gebruiker.
Tot slot is er nog de mogelijkheid van verbeterde emotie- en sentimentsherkenning. ChatGPT kan momenteel al emoties en sentimenten herkennen, maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Met verbeterde emotie- en sentimentherkenning kan ChatGPT nog beter inspelen op de behoeften van de gebruiker en een meer gepersonaliseerde ervaring bieden.”
Een goede auteur zou zo’n stuk tekst in 3 zinnen kunnen samenvatten zonder iets van de betekenis te verliezen en zonder in elke zin ‘nog beter’ te gebruiken. De eerste helft van het boekje is dan ook in twee A4tjes op te schrijven. De schrijfstijl van ChatGPT doet überhaupt wat Amerikaans aan, ik vind dat zij altijd vrij veel woorden nodig hebben voor basale open deuren en een kenmerkende zinsopbouw gebruiken. Mijn conclusie is dan ook wel dat je als auteur ChatGPT goed kunt gebruiken, maar behoorlijk moet redigeren. En taal- en afbreekfoutjes a la tij-dwinst eruit moet halen.
Mijn tweede indruk: leerzaam! De voorbeelden zijn prima en inspirerend, hoewel een aantal bij mij wel vragen opriepen. Je kunt ChatGPT gebruiken om essays van studenten na te kijken, staat ergens. Zou het kunnen herkennen dat het essay ook met ChatGPT geschreven is? En aangezien het nog steeds fouten maakt, zou het bepaalde fouten in het essay niet bestraffen? Het kan ook samenvattingen van boeken en artikelen maken, lees ik. Beperkt het zich tot de bron, of neemt het ook recensies en commentaren die ook op internet staan, mee? En zo leverde elke toepassing wel een vraag op, waarvan een aantal te beantwoorden zijn door er zelf mee aan de slag te gaan, denk ik.
Opvallend vond ik verder dat een aantal voorbeelden van chatbots met ChatGPT uit 2018 of nog eerder stammen. Was er toen al een versie 0.1? En eerlijk gezegd, mijn ervaringen met chatbots voor winkels en instellingen zijn niet optimaal (Billy: jakkes). Dit is nauwelijks reclame. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd met allerlei andere voorbeelden, zoals de 3-daagse citytrip naar Barcelona (met élke avond diner in een tapasbar, dat dan weer wel).
Naast het lezen over een tool die door diezelfde tool de hemel in geprezen wordt, is ook het recenseren van dit boek wat hallucinant. Want recenseren wordt voor bibliotheken al door AI gedaan, en waarschijnlijk ook op andere plekken. Recenseer ik hier mijn toekomstige vervanger?
Eerst maar eens samenwerken met ChatGPT … dan worden mijn producten misschien ‘nog beter’.
Ik gaf het boek 3 1/2*
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Koop dit boek
o.a. bij
of
of
Libris.nl, steun je lokale boekhandel
Voor bovenstaande links krijg ik een beetje provisie. Zonder provisie:
- YouBeDo, goed voor jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Keus genoeg!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief of op de wekelijkse blog-updates!
2 reacties
Interessant Elly, het roept idd heel veel vragen op.
Ik heb zelf ChatGPT eens gevraagd een recensie van een bepaald boek te schrijven op basis van andere recensies. ChatGPT antwoordde toen dat hij recensies van internet niet meeneemt.
Samenwerken, zoals jij dat noemt, lijkt mij ook het verstandigste. Het is een leerproces met potentieel grote voordelen!
Reactie op “hallo, ik ben Chatgpt”
Ben pas op pag 24 en kom het volgende tegen:
– Pag. 10 “voostellen” ipv vooRstellen;
– pag. 18: ChatGPT-2 werd getraind op een dataset van 1 TB. ChatGPT-3 werd getraind op maar liefst 570 GB aan tekstdata. Eeeehhhh?
– tekst bij de foto op pag. 24: “eachother”? each other dus.
Mijn indruk is: “snel en kritiekloos in elkaar geflanst”