Elke week schrijf ik een recensie, per november staan er 210 op mijn website. Welke 11 recensies van managementboeken over Leiderschap werden door jullie het meest gelezen het afgelopen jaar? Doe inspiratie op door te lezen wat veel anderen vóór je lazen! Grappig: het boek wat ik het best vond staat niet op #1 …… maar op #10. Lees dus vooral die recensie óók.
#11: Risicoleiderschap
Risicoleiderschap uit 2018 van Martin van Staveren gaat over de manier waarop we met risico’s omgaan. Enerzijds wordt de wereld steeds meer volatiel, onzeker, complex en ambigu (VUCA), anderzijds kenmerkt het traditionele risicomanagement zich door verzuiling (in de tweede lijn), standaardisatie en een focus op methoden, allesbehalve dynamisch dus. De instrumentele aanpak staat vaak buiten het dagelijkse werk (van de eerste lijn). Dat past niet bij elkaar. Dit boek begeleidt ons in de transformatie van conventioneel risicomanagement naar risicoleiderschap: doelgericht omgaan met onzekerheden (in de VUCA-wereld). Lees mijn recensie hier.
#10: Het grote gevecht
Het grote gevecht van Jeroen Smit uit 2019 is het verhaal over Unilever en haar oud-CEO Paul Polman. Het grote gevecht verwijst in eerste instantie op de pogingen van het relatief duurzame Unilever om de vijandige overname van het volledig koers/winst georiënteerde Kraft Heinz tegen te houden. Daarnaast is het ook het gevecht van Paul Polman om binnen Unilever zijn duurzaamheidsambities te combineren met hoog rendement. Dit boek stond op de shortlist van Managementboek van het Jaar 2020. Lees mijn recensie hier.
#9: Gezag
Gezag van Mark van Vugt en Max Wildschut uit 2012 gaat over leiderschap (inclusief het afwezige en overbodige leiderschap), machtswellust, dominantie, gezag, en vooral over apen. De auteurs komen regelmatig terug op de evolutie, wat niet zo raar is aangezien van Vugt hoogleraar en onderzoeker op het gebied van Evolutionaire Antropologie is. Het boek stelt dat het oude leiderschap op basis van macht niet meer werkt, om het beste uit mensen te halen heb je als leider gezag nodig. Gezag betekent dat mensen naar je luisteren omdat ze hier zelf voor kiezen, niet omdat het moet. Lees mijn recensie hier.
#8. Seeing around corners
Seeing around corners van Rita McGrath (nog niet in het Nederlands vertaald) uit 2019. Zou het niet makkelijk zijn als we disruptieve gebeurtenissen aan zagen komen, in plaats van erdoor verrast te worden? In dit boek vind je een raamwerk om precies dàt te kunnen. Geen waarzeggerij, maar een kwestie van een open mind. We maken kennis met een ‘inflection point’, oftewel het buigpunt (vaak in een curve), en hoe je deze aan ziet komen voordat ze echt optreedt. Zo’n buigpunt is een paradigma verschuiving, die nieuwe kansen voor bedrijven kunnen creëren, of juist verwoestende gevolgen. Lees mijn recensie hier.
#7. Dialogisch leiderschap
Dialogisch leiderschap van Rens van Loon uit 2019 stelt dat leiderschap niet kan bestaan zonder dialoog. Het boek begint met de dialoog met je zelf, het Dialogisch Zelf, en de diverse ik-posities (ik als perfectionist, ik als partner, ik als schrijver, etc). Daarna komen bronnen, stijlen en basisrollen van leiderschap aan de orde. Het volgende deel gaat over communicatie: dialoog versus discussie en debat. Het eindigt met transformatie en zingeving. Daar tussendoor vinden we een aantal casussen uit de adviespraktijk van de auteur. Lees mijn recensie hier.
#6. Het oneindige spel
In Het Oneindige Spel uit 2019 bouwt Simon Sinek door op zijn ideeën van Begin met het Waarom. Het uitgangspunt is dat tevreden werknemers zorgen voor een grotere inzet èn voor loyale klanten, en daarmee voor een succesvoller bedrijf. Tevreden werknemers gaan niet samen met een focus op zo snel mogelijk zoveel mogelijk winst maken, en andere zaken die de aandeelhouders belangrijk vinden. Het gaat wèl samen met een lange termijnvisie, met een oneindige mindset. Om die mindset te krijgen, geeft Sinek 5 ‘haakjes’. Lees mijn recensie hier.
#5. Iedereen risicoleider
Gewèldig vond ik het vorige boek van Martin van Staveren: Risicoleiderschap (zie #11). En dus las ik vrijwel direct na publicatie het vervolg: Iedereen risicoleider. In dit boek uit 2020 gaat hij verder in op onze denkpatronen en overtuigingen, die ons belemmeren bij het optimaal omgaan met risico’s. Het boek geeft handreikingen hoe onze risicoleiderschapsvaardigheden te ontwikkelen. Dit een prettig geschreven boek wat inspeelt op twee actuele thema’s: onze wereld die razendsnel verandert en de huidige fascinatie met het wetenschappelijke onderzoek over de werking van ons brein. Lees mijn recensie hier.
#4. Gedeeld leiderschap
Gedeeld leiderschap van Jelle Dijkstra en Paul-Peter Feld uit januari 2011 was de winnaar van Managementboek van het jaar 2012. Dat betekent bijna automatisch dat het goedgeschreven is, origineel, mooi uitgevoerd, goed onderbouwd. Maar ook is het nog stees actueel. Het gaat over ‘nieuwe vormen van samenwerken, organiseren, leren en leiderschap’, zoals het verdwijnen van de hiërarchische organisatie, werken in hubs, en het opkomen van co-leiderschap en andere vormen van het verdelen van leiderschapsrollen over verschillende functies en mensen. Lees mijn recensie hier.
#3. Leidinggeven op afstand
Als je thuis werkt, moet je continue bereikbaar zijn, vindt je baas. De telefoon opnemen terwijl je in een winkel staat is not done. Herkenbaar? Iedereen heeft een flexplek, behalve het management. Die zitten op hun oude, vaste plekken. Herkenbaar? Flexibel werken is nog niet zo makkelijk, is het uitgangspunt van het prettig leesbare boekje Leidinggeven op afstand van Gonny Vink uit 2019. Het boek gaat over flexibele werktijden, flex-werkplekken, thuiswerken en echt voornamelijk op afstand werken. Het is breder dan ‘leidinggeven’ en ook breder dan alleen ‘op afstand’. Lees mijn recensie hier.
#2. Het succes van digitaal leiderschap
Het succes van digitaal leiderschap van Gerard van Vliet uit 2019 is het slechtste boek dat ik in 2019 las. Er is niets nieuws in te vinden, het is slecht leesbaar en niet geredigeerd, dus vol spel- en stijlfouten. Dat er weinig nieuws in het boek te vinden is, lijkt opzettelijk: de auteur geeft in zijn subhoofdstuk over communicatie aan dat een gemiddelde lezer maar 30% nieuwe informatie aankan, en dat een schrijver of spreker dit dus moet verpakken in 70% oude informatie, die bekend is en zo te betrouwbaarheid van het geheel verhoogt. De auteur is wat doorgeschoten met deze aanpak, zijn 1% nieuwe informatie is met een lampje te zoeken in de 99% bekende zaken. Lees mijn recensie hier.
#1. Inspirerend leiderschap op afstand
Wordt thuiswerken het nieuwe normaal? Of zitten we, zodra het kan en mag, alweer met z’n allen in de kantoortuin? Omdat jij als baas denkt dat je het best kunt leidinggeven als je je mensen dicht bij je hebt? Of omdat je niet beter weet? Laat je dan inspireren door Inspirerend leiderschap op afstand van Godelieve Meeuwissen, uit 2020. Het is een compact, goed gestructureerd boekje met concrete, en soms heel originele managementlessen. Lees mijn recensie hier.
Verder lezen?
Geïnteresseerd in mijn andere 200 recensies? Die vind je hier, met een handige zoekfunctie op categorie, mijn rating en publicatiejaar van het boek.
Meer over managementboeken over Leiderschap lees je in mijn ‘Even bijpraten’ van Q4, 2020