Must-read #126: Werk heeft het gebouw verlaten van Jitske Kramer uit 2020. Geschreven ten tijde van Corona, toen we wel móésten thuiswerken en barstensvol tips hoe dan. Inmiddels gaan we weer steeds vaker terug naar kantoor. Jammer, want dat woon-werkverkeer is slecht voor het klimaat én de werk-privé balans. En de kantoortuin is slecht voor onze productiviteit …
Het managementboek Werk heeft het gebouw verlaten…
… gaat over op afstand samenwerken, maar niet over Teams en Zoom, of allerlei andere technische hulpmiddelen. En het gaat over leiderschap, maar niet over telefonische beoordelingsgesprekken. En ook gaat het over rituelen, zoals onboarding of afscheid nemen, wat remote wel kan, maar dan anders dan anders.
Heel prettig is de afwisseling van antropologische theorie en de praktische invulling. Kramer heeft gebruik gemaakt van co-creatie: ze heeft tijdens het schrijven via social media om input gevraagd, en dit levert heel veel originele maar ook pragmatische voorbeelden op. Daarnaast zijn er onder het kopje ‘Ervaring uit het veld’ veel quotes opgenomen die een inkijkje geven in de emoties en problemen uit het dagelijkse ‘remote’ leven.
Niet iedereen is gelukkig met remote werken, je moet wel de ruimte en de rust hebben en niet teveel online vergaderen. Af en toe je collega’s fysiek kunnen ontmoeten. En een baan hebben waarbij je op output kunt worden aangestuurd. En ook al heb je die, dan zal je leidinggevende moeten meebewegen met de bijbehorende flexibiliteit qua werktijden en manier van aansturen. Dat blijkt nog wel eens een knelpunt te zijn, zo lezen we in enkele ‘Ervaringen uit het veld’.
Remote werken heeft ook voordelen, en Kramer gaat hier regelmatig op in. Niet zozeer de praktische zaken (flexibele werktijden, geen reistijd) maar juist sociale dingen. Zoals je collega’s leren kennen in hun eigen huiskamer en ervaren hoe het er privé aan toegaat. Dat verbindt. Of een herverdeling van de huishoudelijke taken, als beide partners thuis werken valt het extra op wie wat (meer) doet. En meer vaders op het schoolplein.
Dit is een uitstekend geschreven boek in de losse stijl die Kramer eigen is. Het is ook een hoopvol boek, met veel context uit de antropologie over hoe met de ‘tussentijd’ door Corona om te gaan. Het is nu geen tussentijd meer, maar we kunnen wel proberen om de goede zaken uit die tijd te houden, en niet zomaar terug te gaan naar de ‘oude’ tijd.
Daarbij is het nuttig voor een volgende mogelijke ‘tussentijd’, misschien als gevolg van andere ontwikkelingen die wéér een andere manier van werken afdwingen. Een verhuizing naar het buitenland? Weersomstandigheden die het woon-werkverkeer beperken? Een buitenlandse opdrachtgever? Werken als Digital Nomad? Klimaatmaatregelen vanuit de overheid? Het boek besteedt veel aandacht aan de onzekerheid, de twijfel, de cultuurshock die met een overgang naar anders werken gepaard gaat.
En misschien wil je zelf wel meer remote (blijven) werken? Met dit boek ben je goed voorbereid! Want: remote goed samenwerken, het kan wél!
Auteur Jitske Kramer …
… is één van mijn favoriete auteurs. Van haar heb ik dan ook een specifieke ‘auteurspagina‘.
Waarom is Werk heeft het gebouw verlaten een must-read?
Omdat het de voordelen van remote werken combineert met een aanpak om de nadelen ervan tegen te gaan. En ik zie remote werken niet meer weggaan, in tegendeel!
Lees Elly d’r Recency en ontdek wat ik zo goed vond aan dit boek!
Ook andere lezers waarderen dit boek:
Bol.com geeft 5 * , Managementboek.nl geeft 4 *.
Goodreads geeft het 3 1/2 *.
Waar kun je Werk heeft het gebouw verlaten kopen?
-
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- YouBeDo, goede voor jouw goede doel
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Is er een ESCIA Samenvatting van?
Nog niet. Kijk hier van welke boeken wél Samenvattingen zijn! Dat zijn er inmiddels al 40+ !
En wat vind jij?
Wat vind jij van dit boek?
Misschien heb je een tip voor een Must-Read? Laat een reactie achter!
Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief en/óf mijn wekelijkse blog-updates