Lean In is in 2013 geschreven, en inmiddels is er veel veranderd. Toch? Zeker, Auteur Sheryl Sandberg heeft in de tussentijd haar man Dave ‘die alles mogelijk maakte’ verloren. In Nederland is de wet ‘Topvrouwen’ aangenomen, die ervoor moet zorgen dat besturen minstens 30% vrouwen (en mannen) hebben. Maar ik heb niet de indruk dat er verder heel veel is veranderd. Goed dus om dit boek (nog) eens te lezen om te zien wat er nog méér moet gebeuren.
Het managementboek Lean In …
… geeft heel veel verschillende oorzaken, verrassende onderzoeken en herkenbare voorbeelden waarom we zo weinig vrouwen in topfuncties zien. De (in veel landen) lastige combinatie kinderen-werk springt eruit, maar ook het gebrek aan noodzakelijke steun (in woord èn daad) van de partner. Sandberg’s man Dave lijkt wel een zeldzaam exemplaar te zijn geweest. Opvallend vond ik ook de delen die het probleem bij de motivatie, ambities, zelfvertrouwen van de vrouwen zèlf leggen. Vrouwen worden gehinderd, maar hinderen zichzelf ook.
Heel sterk vond ik de afsluiter: als vrouw ben je verplicht om andere vrouwen te helpen in hun carrière. En er kunnen alleen maar meer vrouwen in op-weg-naar-de-top-banen komen, als dit als ‘normaal’ wordt gezien of als zij worden aangenomen en gesteund door vrouwelijke leidinggevenden. Er zijn wegbereiders, kwartiermakers nodig, hoe lastig die klus ook is, om andere vrouwen meer kansen te geven. Als je niet op status en macht zit te wachten, laat dát dan je drijfveer zijn voor het bereiken van de top! Een mooie oproep in een prima, niet gedateerd, grappig en persoonlijk boek.
Waggelen
Sandberg begint haar boek met een inmiddels heel bekend verhaal. Ze heeft een hoge functie bij Google en is hoogzwanger. Dat betekent 35 kilo zwaarder, misselijk en met megadikke enkels. De dichtstbijzijnde parkeerplaats bij het hoofdkantoor is flink wat waggelminuten van de ingang. Ze is kapot en bespreekt het probleem met de oprichters. Die hebben er nog nooit bij stilgestaan, en direct worden er parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen gereserveerd. Sandberg neemt het zichzelf kwalijk dat zij deze behoefte bij vrouwen nooit heeft gezien, totdat ze er zelf tegenaan liep. En blijkbaar was er nooit eerder door zwangere vrouwen om gevraagd. Waarom niet?
Het boek gaat daarna in op diverse onderwerpen vol misstanden en valkuilen, geeft voorbeelden uit Sandberg’s eigen leven (ze is in heel wat valkuilen gevallen) en geeft veel adviezen. Zo komen aan de orde: ambitie, zorgen dat je ‘aan tafel komt’ (to lean in), niet te lang bij dezelfde werkgever blijven, het hebben van een mentor en een sponsor, niet je carrière alvast op een laag pitje zetten omdat je in de toekomst kinderen wilt, de steun van je partner, alles (perfect) willen doen. Dit alles wordt royaal onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek.
Wetenschappelijk onderzoek
Zo haalt Sandberg in het begin een boeiend onderzoek aan over de arbeidsparticipatie van hoogopgeleide mannen en vrouwen rond 1999. Van de afgestudeerde mannen werkt 15 jaar na hun afstuderen nog 94% full time. Voor vrouwen ligt dat op 64% en voor vrouwen met kinderen 47%. Het eerste jaar na afstuderen lag dat % voor (kinderloze) mannen en vrouwen nog vrijwel gelijk. Vrouwen stappen dus eerder uit het fulltime werkende leven, voor werkgevers leidt dat tot de conclusie dat er meer rendement op (investeringen in) mannen te behalen valt. Niet zo gek dus dat mannen meer kansen krijgen.
Dat vrouwen eruit stappen heeft te maken met de zorg voor kinderen, maar ook met onder andere niet voor zichzelf opkomen (zo zijn vrouwen niet opgevoed) en gebrek aan ambitie. Dat laatste verbaasde me. McKinsey deed een onderzoek in 2012, waaruit bleek dat 36% van de mannen CEO wilde worden, en maar 18% van de vrouwen. Vrouwen vinden banen met ‘macht, veel uitdaging en verantwoordelijkheid’ gewoon niet zo aantrekkelijk. De millennial-vrouwen zijn wat ambitieuzer, maar nog steeds minder dan de millennial mannen. Daarnaast komt het doordat vrouwen zichzelf niet zo snel geschikt achten voor zo’n topbaan. Onderzoek wijst namelijk uit dat mannen hun capaciteiten overschatten en vrouwen die van hunzelf onderschatten.
En wat me ook opviel, maar niet verbaasde, is dat mannen in een relatief traditioneel huwelijk, waar de vrouw niet of parttime werkt, negatiever staan tegenover vrouwen op de werkvloer dan mannen in een huwelijk waar de vrouw fulltime werkt. Dat is een vicieuze cirkel!
De boodschap is duidelijk: vrouwen moeten ook, en vooral, zelf aan de slag. Is het niet voor zichzelf, dan toch zeker voor de volgende generatie vrouwen.
Evaluatie
Mindset en cultuur verandert niet zo snel als we wel zouden willen, en veel uitkomsten van onderzoeken uit dit boek zijn nog steeds geldig. Dat het anders kàn, bewijst Sandberg met haar eigen carrière en veel andere voorbeelden. Het boek heeft daarmee een betoog met een mooie balans tussen harde feiten en interessante anekdotes. Prettig geschreven met veel humor en heel persoonlijk door eigen ervaringen, terwijl het een kritische spiegel voorhoudt.
Doelgroep
Een Must Read voor alle vrouwen die geen ‘excuustruus’ willen zijn, of vrezen te worden. Doe je jezelf niet tekort? Zo nee, dan zul je overtuigd worden dat de voortrekkerij gewoon nodig is om het in de toekomst voor andere vrouwen makkelijker te maken.
En ook een Must Read voor mannen die besluiten nemen over aanname, promotie en benoeming van vrouwen. Van welke vooroordelen zou jij last kunnen hebben? Je denkt toch niet dat een parkeerplaats bij de ingang, alleen voor zwangere vrouwen, genoeg is?
Willen vrouwen wel?
Wat me tenslotte opviel is dat de Engelse subtitel ‘Women, work and the will to lead’ in het Nederlands is vertaald met ‘Vrouwen, werk en de weg naar succes’. Zou de vraag of Nederlandse vrouwen wel willen te gevoelig liggen?
Ik gaf het 4 1/2 *
Ken je dit boek? Wat vond je ervan?
Je kunt Lean In kopen
o.a. bij
- Managementboek.nl
- Bol.com
- Libris.nl, steun je lokale boekhandel
- Bazarow, steun de schrijver
- Boekwinkeltjes, lekker duurzame exemplaren-met-ervaring
Keus genoeg!
Verder lezen
Ik las al heel wat boeken over leiderschap, en een paar over vrouwelijk leiderschap:
Verdrink geen dooie eend van Marry de Gaay Fortman uit 2018 bijvoorbeeld. Verwacht geen eye-openers of verrassende theorieën, maar leer van Marry’s persoonlijke ervaringen (en de fouten die ze maakte!) op weg naar de top (managing partner van een groot advocatenkantoor). Hoe kwam ze aan de top? Deed ze concessies? Hoe ging ze om met (ontbrekende) competenties en met concurrentie? En wat is haar visie om meer vrouwen aan de top te krijgen? Ook zijn er een aantal familiefoto’s opgenomen, dat maakt het boek heel persoonlijk. Lees mijn recensie hier.
Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel uit 2018. Uitstekend boek met honderden tips hoe je als vrouw je gedrag kunt veranderen om meer kans te maken op die promotie. Vind je dat oppervlakkig, wil je authentiek zijn op je werk? Dan vind je in dit boek toch een aantal ‘fouten’ waarvan je je waarschijnlijk niet eens bewust bent en die je wèl wilt veranderen. Goed voor je carrière! Lees mijn recensie hier.
In Goede leiders zweven niet van Janka Stoker en Harry Garretsen uit 2018 gaat één hoofdstuk over diversiteit, de rest meer in het algemeen over leiderschap. Ik schreef er een Samenvatting van, die vind je hier.
De beste boeken over Leiderschap die ik de afgelopen jaren las, vind je in mijn Must Read overzicht. Daar zit vast wat voor je tussen!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief..
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]