Er is deze dagen veel te doen over onze maatschappij, en of deze nog wel voldoet. Over ongelijkheid, achterblijvende lonen en rijken die steeds rijker worden. En over de snelle opkomst van Artificial Intelligence en of deze Human Intelligence zal onderwerpen. Ook over de Betekeniseconomie, welzijn in plaats van welvaart. Over … Deze ontwikkelingen gaan niet heel snel, maar zijn toch heel belangrijk voor het strategisch management van bedrijven. En ook voor ons als individuen, want ze zullen ons direct raken. Ooit. Deze 11 boeken over Strategisch management, maatschappij en economie moet je gelezen hebben, Must-Read dus!
Strategisch management, maatschappij en economie
‘En waarom lees ik niets over duurzaamheid, digitale transformatie, innovatie?’ hoor ik je zeggen? Daar gebeurt nu zoveel in dat je niet meer over strategisch management kunt spreken. Dat is tactisch, of zelfs operationeel management. Als je daar nú niets mee doet, ben je over een paar jaar niet meer aangesloten, is je bedrijf niet levensvatbaar. Over dit tactisch management ga ik het in een later blog nog eens uitgebreid hebben.
De ontwikkelingen rond ongelijkheid, ons economisch model, de rol van de overheid en de macht van bedrijven, welvaart versus welzijn hebben een wat langere tijdshorizon. Zijn wat minder urgent, maar daarom niet minder belangrijk. Besteed de komende maanden eens tijd aan je eigen lange termijn visie, reflecteer op wat er in de media over wordt gezegd en geschreven. En ga de diepte in met een boek over dit onderwerp. Ik geef je 11 tips, 11 must reads over strategisch management. Van best nieuw naar al wat ouder, en allemaal lezenswaardig!
Fantoomgroei (2020)
Fantoomgroei van Sander Heijne en Hendrik Noten. Over hoe de alsmaar stijgende welvaart in Nederland niet zo heel eerlijk wordt verdeeld. De productiviteit van de bedrijven neemt flink toe, de lonen van hun werknemers veel minder. Waarom is dat? En hoe kan het beter? Mijn highlight: de tips over commonisme. Er is een bijbehorende website met grafieken e.d. Dit boek is Managementboek van het Jaar 2021. In april 2021 werd er een tweedelige documentaire aan gewijd. Lees meer over dit boek.
Hoe economie de wereld kan redden (2019)
Hoe economie de wereld kan redden (Good Economics for Hard Times) van Abjihit Banerjee en Esther Duflo uit 2019. Het auteurs-echtpaar won in 2019 de Nobelprijs voor hun ideeën over onze economie. Het boek behandelt werk, belasting, groei, politiek, immigratie, handel en zo nog wat onderwerpen, die ons allemaal aangaan. De middelen om deze uitdagingen te lijf te gaan bestaan al, de ideeën waarmee we deze middelen gezamenlijk kunnen inzetten reiken de auteurs aan. Mijn highlight: het nut van armoedebestrijding. Lees meer over dit boek.
De wereld is rond (2019)
Het boek De wereld is rond koppelt technologische disruptie aan maatschappelijke problemen en geeft een holistische kijk op de uitdagingen waar we voor staan. Jo Caudron zie een Meta-storm aankomen: een combinatie van 3 ‘perfect storms’: wonen, werken en mobiliteit. Gelukkig geeft hij ons ook een oplossing in de vorm van een aangename toekomstvisie: terug naar Rond. Wonen rond kleine kernen, waar we óók kunnen werken, leren, ons vermaken…..Mijn highlight: de invloed van rond wonen op het populisme. Dit boek is Managementboek van het Jaar 2020! Lees meer over dit boek. Of koop de Samenvatting!
Bullshit Jobs (2018)
In Bullshit Jobs stelt David Graeber ons de vraag: ‘Voegt jouw baan iets nuttigs toe aan de wereld? Nee? Dan heb je waarschijnlijk een Bullshit Job. Graeber definieert dat als volgt: ‘Een Bullshit Job is een vorm van betaald werk dat zo compleet zinloos, onnodig of zelfs schadelijk is, dat zelfs de werknemer zelf het bestaan ervan niet kan rechtvaardigen.’ Een aanrader voor iedereen die nadenkt over de waarde van werk. Heeft je baan zin? Mijn highlight: Graeber’s mogelijke verklaringen waarom we verpleegkundigen en onderwijzers zo slecht betalen. Lees hier meer over dit boek. Of koop de Samenvatting!
Pioniers van de nieuwe welvaart (2018)
In Pioniers van de nieuwe welvaart laten auteurs Kees Klomp en Nadine Maarhuis veel ondernemers met ‘purpose’ aan het woord. Ondernemers als Tony’s Chocolonely, Dopper en De Vegetarische Slager zijn succesvol bij een groot publiek en in alle hoeken van de samenleving is belangstelling voor ondernemers met een maatschappelijke missie. Maar een financieel gezonde business runnen die tegelijk sociale en ecologische meerwaarde creëert is niet altijd gemakkelijk. Welke dilemma’s ervaren de pioniers van de nieuwe welvaart bij het bouwen van hun missie-gedreven bedrijven? En hoe tackelen ze die? Mijn highlight: het doel van je bedrijf is overbodig worden. Lees meer over dit boek.
De waarde van alles (2018)
De waarde van alles van Mariana Mazzucato gaat over de waarde die we toekennen aan alles wat met geld te koop is en daarmee bijdraagt aan het bbp en economische groei. Daarom heeft onderwijs geen waarde (want: gratis) en de derivatenhandel tussen banken onderling wèl. Is dat hoe we de economie willen zien? Mariana stelt dat door het opnieuw definiëren van waarde(creatie), we effectievere programma’s kunnen maken voor verandering, groene groei kunnen bewerkstelligen en ongelijkheid kunnen aanpakken. Mijn highlight: de (steeds veranderende) rol van de overheid. Lees meer over De waarde van alles. Of koop mijn Samenvatting!
Homo Deus (2015)
De combinatie van informatietechnologie en biotechnologie kan voor een onsterfelijke, goddelijke mens zorgen. Willen we dat? Homo Deus gaat over onze toekomst, maar ook over ons heden en verleden. Yuval Noah Harari meent namelijk dat de toekomst, of de mogelijke opties voor de toekomst, bepaald worden door onze historie en onze huidige waarden. We kunnen die opties bediscussiëren, en andere keuzes maken. Dit boek is dus geen politiek manifest, maar een historische voorspelling van een mogelijke toekomst. Mijn highlight: goddelijke mens? Eerder goddelijke data, die ons menszijn aantasten. Lees meer over dit boek.
Nooit af (2015)
Nooit af van Martijn Aslander en Erwin Witteveen stelt dat door de snelle ontwikkelingen er helemaal geen tijd meer is voor blijvende oplossingen. Burgers, bedrijven en organisaties moeten leren het ‘permanent bèta-principe’ te omarmen. We moeten onze zaken regelen met oplossingen die juist tijdelijk zijn, zodat we ons voortdurend kunnen aanpassen en verbeteren. Dit vereist een totaal nieuwe kijk op de fundamenten van ons leven: werk, school, wonen, relaties, overheidstaken, management en wetgeving. Mijn highlights: de onlogische situaties en de humor! Lees meer over Nooit af.
De betekeniseconomie (2014)
De betekeniseconomie van Aaron Hurst duidt allerlei ontwikkelingen die op het oog niets met elkaar te maken lijken te hebben, maar allemaal een nieuw economisch tijdperk inluiden. Een tijdperk dat wordt aangedreven door de drie soorten betekenis die we in ons leven zoeken: persoonlijke betekenis (groei), sociale betekenis (relaties) en maatschappelijke betekenis. Na de agrarische economie, de industriële economie en de informatie-economie komt nu de betekenis- (of zingevings-)economie op. Mijn highlight: de uitgebreide onderbouwing. Lees meer over dit boek.
Sapiens (2013)
Sapiens. Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien? Mijn highlight: de veelheid van onderwerpen die een holistisch verhaal opleveren. Fantastisch boek van Yuval Noah Harari. Lees meer over dit boek.
No logo (2000)
No Logo van Naomi Klein beschrijft de weerstand die veel jonge activisten hebben (en eind 90-er jaren al hadden) tegen de multinationals. Het boek is een poging om de krachten die zich verzetten tegen de heerschappij van de multinationals in kaart te brengen en te analyseren. Het gaat over (de negatieve ontwikkelingen in) werk, de publieke ruimte, cultuur en onderwijs, en macht / gebrek aan keuzevrijheid. Ik vond het schokkend, voornamelijk omdat de macht van de grote bedrijven niet minder wordt, integendeel. Lees meer over dit boek.
En wat is jouw must-read managementboek over strategisch management, maatschappij en economie?? Laat een reactie achter!
Regelmatig voeg ik een boek toe aan mijn overzicht van Must-Read management- (en andere zakelijke) boeken. Recente boeken en klassiekers. Door mijzelf met 4,5 of 5 * gewaardeerd, en ook door andere lezers hoog gescoord! Inmiddels zijn dat er ruim 80! Kijk hier voor alle must-reads!
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]