468
De afgelopen 3 maanden las ik 13 managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je de 5 beste managementboeken van dit kwartaal: boeken die ik 4 1/2 sterren gaf! Zoek je nog inspiratie? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren met deze toppers! Lekker bij de kachel terwijl het buiten vriest …
Mijn top 5 managementboeken gelezen in Q4-2022:
Het klimaatboek (2022) – 4 1/2 *
Greta Thunberg en zo’n kleine 100 wetenschappers, journalisten en activisten schreven in 2022 Het Klimaatboek. Dit uitstekende boek levert gegarandeerd koude rillingen over opwarming op! Het gaat wetenschappelijk vrij diep, en is confronterend, fascinerend, soms deprimerend, maar ook activerend. En stevig, in alle opzichten. We hebben dan ook een stevig probleem. Wat me opviel is de grote aandacht die het geeft aan ongelijkheid. De ongelijkheid tussen de paar superrijken en de vele armen, tussen het Globale Noorden en het Globale Zuiden, tussen landen, tussen de generaties. Het is allemaal waar. En toch levert het wat weerstand bij me op, het is wat polariserend, bereik je hiermee wat je wilt? Toch: ook een ongemakkelijke waarheid moet gezegd worden. En dat kan Greta als geen ander. Het is tijd dat wij ons ook uitspreken. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Kijk lekker naar jezelf (2022) – 4 1/2 *
Wat een feestje is dit boek! Allerlei nieuwe inzichten over een van mijn favoriete onderwerpen (‘de kleurtjes’), buitengewoon goed gestructureerd, prachtig uitgevoerd. Mijn drijfveren (geel en blauw) waren verrukt, en ook de nieuwe bruine drijfveer, het fysieke, kwam aan haar trekken. Kijk lekker naar jezelf van Cor Keijser uit 2022 is zowel geschikt voor drijfveer-beginnelingen als gevorderden. Het legt de principes achter de drijfveren goed uit en geeft tools om je eigen drijfveren te ontdekken. Het gaat een stapje verder dan Management Drives, met twee extra drijfveren, en de clustering van de 8 drijfveren in 4 bronnen. De twee extra drijfveren zijn interessant: grijs en bruin, voor respectievelijk Jezelf zijn (geestelijk, intuïtie, authenticiteit, betekenis) en Lichaamskracht (lichamelijk, vitaliteit, energie, non-verbaal, aanwezigheid) en ook voor respectievelijk denken en doen, voor later en nu. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
De mythe van de staatsschuld (2021) – 4 1/2 *
Modern Monetary Theory (MMT) is niet nieuw maar toch ook niet zo bekend. En wél belangrijk, om dat het een nieuw perspectief geeft op de grenzen aan de uitgaven van de Staat (of de EU) die een eigen munt uitgeeft, en daarmee meer mogelijkheden om de economie te stimuleren of af te remmen. Het uitstekende boek De mythe van de staatsschuld van Stephanie Kelton uit 2021 legt MMT in detail uit. Het betoog lijkt een mix van economie en politiek, maar inmiddels ben ik er wel achter dat economie politiek ís. De theorie is gedetailleerd en duidelijk, het is te merken dat Kelton hoogleraar is en elke dag bezig is MMT aan niet-weters uit te leggen. De onderbouwing is uitgebreid, en hieruit blijkt ook dat MMT niet van de laatste tijd is maar al veel langer bestaat, alleen niet onder deze naam. MMT speelt natuurlijk ook op EU-niveau, en is daarom uiterst relevant, ook voor Nederland-zonder-eigen-munt. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Weapons of math destruction (2016) – 4 1/2 *
Algoritmen zijn massavernietigingswapens, stelt Cathy O’Neil in dit boek boek uit 2016 met de leuke woordspeling in de titel: Weapons of Math Destruction. Waarom? Omdat ze onrechtvaardig zijn, niet transparant, en je je er niet tegen kunt verdedigen. En vaak hebben de makers van de algoritmen dat niet eens expres gedaan … Het is een prettig leesbaar boek, dat gebruik maakt van heel veel onderzoeken en aansprekende anekdotes om dit punt te maken. Het is goed te merken dat O’Neil expert is op dit gebied. Door het hele boek klinkt haar nauwelijks verhulde boosheid, die bepaald aanstekelijk is. Ook is ze lekker cynisch, daar houd ik wel van. Waarom ze zo boos en cynisch is, wordt ook duidelijk: ze werkte in 2008, toen de financiële crisis begon, bij DE Shaw, een hedgefonds. De ellende die door bedrijven als het hare is veroorzaakt trekt ze zich persoonlijk aan. Dit maakt het boek enorm krachtig en overtuigend. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Verbaal meesterschap (2012-2022) 4 1/2 *
Hoe word je een goede spreker? Wat zijn de valkuilen bij spreken? Waarom onthouden mensen niet wat je ze vertelt? Na het lezen van Verbaal Meesterschap van Remco Claassen ken je alle ingrediënten om een betere spreker te worden. En het is een stuk simpeler dan je denkt! In 2022 kwam er een nieuwe, geactualiseerde jubileumeditie uit van deze uitstekende bestseller. Het boek (ik las de 2012 versie) greep me meteen en ik las het bijna in één adem uit, terwijl het toch een behoorlijk dikke pil is. Later kwam ik erachter hoe dat kwam: Claassen gebruikt alle tips voor effectief spreken óók in zijn boek. Een beter bewijs voor de werking van die tips is er bijna niet. Het boek is origineel en heel praktisch. Er worden veel voorbeelden gegeven, vaak in de vorm van anekdotes. De leuke en toepasselijke cartoons van Mike Pearse, en het royale gebruik van popie-jopie taal, woordgrappen en metaforen zorgen voor een luchtig toontje. Lees meer over dit boek in mijn uitgebreide recensie.
Verder las ik deze 8 managementboeken:
- De poorten van Europa van Serhii Plokhy (2022-origineel 2016) – 4* (recensie)
- De winst van purpose van Henk Volberda e.a. (2022) – 4 * (recensie)
- Spelen werkt van Karen Sikkema e.a. (2022) – 4 * (recensie)
- Wacht niet op de wind, ga roeien van Jos Burgers (2020) – 4 * (recensie)
- Klimaatwerkers van Charlotte Extercatte (2022) – 3 1/2* (recensie)
- Hoe Ram zijn antwoord vond van Eveline Baar e.a. (2021) – 3 1/2 * (recensie)
- De perfecte match van Kirsten de Roo (2021) – 3 1/2* (recensie)
- Framers van Kenneth Cukier e.a. (2021) – 3 1/2* (recensie)
Zit er wat voor je bij?
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!