De afgelopen 3 maanden las ik 13 managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je de beste 5 managementboeken van dit kwartaal: boeken die ik 4 1/2 sterren gaf! Zoek je nog inspiratie? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren met deze toppers!
Mijn top 5 managementboeken gelezen in Q4-2021:
Lean In (2013) – 4 1/2*
Ondanks de Wet Topvrouwen moet er nog veel gebeuren om meer vrouwen op hoge(re) posities te krijgen. In Lean In uit 2013 geeft Sheryl Sandberg heel veel verschillende oorzaken, resultaten van verrassende onderzoeken en herkenbare voorbeelden van de hindernissen op weg naar de top. Natuurlijk de lastige combi werk-kinderen, partners die de carrière van hun vrouw niet steunen, maar ook gebrek aan ambitie, motivatie en zelfvertrouwen van de vrouwen zelf!
Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Care to Dare (2012) – 4 1/2 *
Ik heb zelden zo’n mooie metafoor gezien: de klimmer die een steile wand beklimt, met een touw gezekerd aan zijn zekeraar. Die zekeraar vangt hem op als hij valt, maar moedigt hem ook aan. Een veilige basis, die voor hem zorgt én hem uitdagingen laat aangaan. Elke leider moet zo’n zekeraar, zo’n ‘secure base’ zijn. Het uitstekende boek Care to Dare van George Kohlrieser e.a. uit 2012 legt uit hoe je dat wordt.
Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
De kracht van Atlantis (1957) – 4 1/2 *
Het invloedrijkste boek van de VS, na de bijbel, zo stelt Wikipedia. De kracht van Atlantis, de vertaling van Atlas Shrugged, kickstartte het neoliberalisme, Reagan en Thatcher waren fan van de filosofie, het objectivisme, van auteur Ayn Rand. Maar dit is geen politieke verhandeling, het is een superspannende business-novelle! En misschien daarom zo succesvol … en gevaarlijk.
Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Thrive (2021) – 4 1/2 *
De Engelstalige verzameling essays Thrive, van Kees Klomp en Shinta Oosterwaal balanceert op de grens van duurzaamheid, ecologie, economie, maatschappij en een beetje filosofie. Dat is niet slecht, de huidige problemen zijn complex en met elkaar verweven. Heel goed om dus veel verschillende visies op mogelijke oplossingen naast elkaar te zetten, en heel fijn dat dit de visies betreft van bekende pioniers op verschillende vakgebieden.
Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Weten wat je niet weet (2021) – 4 1/2 *
Adam Grant breekt in het uitstekende Weten wat je niet weet een lans voor ‘mentaal flexibel blijven’. Over Corona, maar ook over allerlei andere onderwerpen zitten we erg vast aan onze overtuigingen, denk aan politiek, wat ten koste gaat van onze relaties. Het zou veel beter zijn als we net zo makkelijk overtuigingen heroverwogen als wetenschappers en trendwatchers dat doen. Moeilijk, maar te doen. Het boek geeft veel inzichten en tips.
Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Verder las ik deze 8 managementboeken:
- Alien Thinking van Cyril Bouquet (2021) – 4 * (recensie)
- Hoe je de beste versie van jezelf wordt van Raymond de Looze (2021) – 4 * (recensie)
- Netto positief van Paul Polman en Andrew Winston (2021) – 4* (recensie)
- Het managementmodellenboek van Berenschot (1999) – 3 1/2 * (recensie)
- Gezocht: hofnar van Juri Hoedemakers (2021) – 3 1/2* (recensie)
- Voor onze dochters van Monika Bankert (2021) – 3 1/2 * (recensie)
- Inclusief leiderschap van Henk Jan kamsteeg en Ugur Özcan (2021) – 3 1/2* (recensie)
- Houd de zaag scherp van Stephen Covey (2021) – 3* (recensie)
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]