Ken je dat? Dat je filmacteurs zó vaak een goede rol ziet spelen dat je naar ál hun films wilt? Dat je álle wedstrijden van je favoriete sporter wilt zien? En dat je ze volgt op sociale media? Dat ze voelen als familie? Dat heb ik nu met mijn favoriete auteurs. Ik lees al hun boeken, zonder op de recensies te wachten. Ik volg ze op social media en lees hun nieuwsbrieven. Ze zijn familie, mijn bureau staat vol met hun foto’s! Ik stel elke maand een familielid aan je voor. Deze maand: ‘neef’ Menno Lanting.
Waar schrijft Menno Lanting over?
Menno is gespecialiseerd in digitale transformatie en digitalisering in het bijzonder, en strategie, innovatie en wendbaarheid in het algemeen. Zijn stijl is erg karakteristiek: hij bezoekt en interviewt voorlopers over de hele wereld, en de locaties ( ‘het natte bedrijventerrein’) en gesprekken worden mooi en in detail beschreven, zodat het is of je er bij bent. Ik vroeg eens op LI aan mijn volgers of ze dachten dat ChatGTP de managementboekauteurs overbodig zouden maken: ‘schrijf een boek over digitale transformatie in de stijl van Menno Lanting’. Menno reageerde dat hij daar totaal niet bang voor was: ChatGTP gaat niet op bezoek bij bedrijven voor diepgaande interviews. En stelt de juiste vragen niet …..
Menno’s boeken worden goed gewaardeerd, één van zijn boeken werd zelfs Managementboek van het Jaar 2011: Connect! Leuk: Menno schrijft maandelijks een nieuwsbrief, je kunt je via LI hierop abonneren. Hierin komen veel van de lessen uit zijn boeken terug.
Belangrijk! In 2023 komt Menno’s nieuwe boek uit: 50 vragen en antwoorden over de digitale transformatie. Een verschijningsdatum is nog niet bekend.
**********
Welke boeken schreef Menno Lanting al?
Menno schreef tussen 2010 en 2021 maar liefst 10 boeken, waarvan ik er 5 las en recenseerde, 2 als échte Must-Read bestempelde en van 1 een Samenvatting schreef.
Uit het transformatiemoeras (2021)
Vind maar eens een organisatie die niet bezig is met ‘de digitale transformatie’. Toch blijken de meeste organisaties na een enthousiast begin vast te lopen in een waar transformatiemoeras. In Uit het transformatiemoeras analyseert Menno haarfijn wat er misgaat. Aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland beschrijft hij de vijf kritische faalfactoren die echte transformatie in de weg staan. En natuurlijk schetst hij ook de uitweg: om los te komen uit het moeras moet de organisatie zich omvormen tot een lerende organisatie. Voor organisaties die relevant willen blijven in het digitale tijdperk is het namelijk niet genoeg om alleen de bestaande processen te digitaliseren. Ze moeten hun cultuur, businessmodel en organisatiemodel aanpassen, niet eenmalig, maar in een continu proces. Lees mijn Recensie. Lees waarom ik dit een Must Read vond. Koop dit boek bij Bol
Disruptie in de overheid (2019)
In Disruptie in de overheid spitst Menno Lanting zijn inzichten over de zin en onzin van disruptie uit zijn bestseller De disruptieparadox toe op de overheid. Menno geldt als dé expert op het gebied van de impact van digitale technologie op organisaties, leiderschap en innovatie. Aan de hand van herkenbare voorbeelden en cases geeft hij praktische handvatten en advies over hoe de publieke en semipublieke sector zichzelf op grote en op kleine schaal kunnen vernieuwen. Zo maken onder andere virtual reality, de blockchain en kunstmatige intelligentie meer mogelijk dan we ons kunnen voorstellen. Alvast een tipje van de sluier: zolang de basis niet voldoende op orde is, heeft het weinig nut disruptie na te streven.
Het geheim van disruptie (2019)
Het geheim van disruptie is een integrale uitgave van de kernboodschap uit Menno’s meest recente bestseller De disruptieparadox: de vier paradoxen van disruptie. Hij legt in dat boek de aard van disruptie bloot en laat zien hoe organisaties ermee om kunnen gaan. Disruptie ontstaat op het kruispunt van verschillende vakgebieden, dankzij de combinatie van nieuwe technologieën vanuit schijnbare tegenstellingen, zoals snel versus langzaam en exploitatie versus exploratie. Wie leert omgaan met de paradoxen van disruptie heeft de beste kans om de positie van zijn organisatie te versterken en echt te vernieuwen.
De disruptieparadox (2017)
Dat de wereld verandert en dat dat razendsnel gaat, weet u onderhand wel. De voorbeelden van Airbnb, Uber en Kodak heeft u al talloze malen gehoord. Dat het roer om moet, is duidelijk. Disruptie is dan ook het nieuwste toverwoord. Voor een aantal organisaties is volledige disruptie daadwerkelijk de enige, zinvolle strategie. In andere gevallen gaan de technologische veranderingen meer geleidelijk en is het effectiever om aandacht te geven aan het verbeteren van de basis en aan gerichte innovatie. De grote paradox voor de gevestigde partijen is: hoe ga je op een disruptieve manier een superieure klantbeleving realiseren als je daar in je huidige business al niet in slaagt?
Hoe word ik een speedboot (2015)
Menno reisde de wereld over op zoek naar de meest inspirerende ondernemers en organisaties, zowel start-ups als grote multinationals. In Olietankers en speedboten schreef hij een apart hoofdstuk genaamd ‘Hoe word ik een speedboot?’ over de belangrijkste lessen om ons voor te bereiden op de toekomst en op de nieuwe manier van werken. Dat hoofdstuk vind je hier integraal terug, aangevuld met een leeslijst van boeken en bronnen die je verder helpen naar meer flexibiliteit en snelheid. Speedboten zijn proactief, wendbaar, met de blik naar buiten gericht, verbonden in een netwerk, waarde toevoegend voor de consument, burger of collega en voortdurend lerend.
Olietankers en speedboten (2015)
We moeten iets met die digitale ontwikkelingen, zeggen veel ondernemers. Maar daarmee wordt technologie het doel, niet het middel. De kern van werk en ondernemen is snelheid, kunnen veranderen, experimenteren, falen en leren. Het gaat er niet om wat u wel of niet doet met alle techniek; het gaat erom of u voldoende flexibel en open bent om in deze veranderende wereld een bijdrage te blijven leveren. In Olietankers en speedboten schetst Menno een beeld van de nabije toekomst aan de hand van de expertise van vele internationale professionals en ondernemers. Lees mijn recensie. Lees waarom ik dit een Must Read vind.
Koop mijn Samenvatting in de shop. Koop dit boek bij Bol
De slimme organisatie (2013)
Mensen maken steeds beter gebruik van digitale technologie. Maar terwijl zij met behulp van hun netwerk het beste uit zichzelf halen, lukt het hun werkgevers vaak niet om dat potentieel ook in de organisatie te benutten. In dit boek laat Menno zien hoe bedrijven slimmer kunnen worden en hun cultuur en organisatie kunnen verbeteren met behulp van de nieuwste technologie. Met veel praktische tips en voorbeelden (NASA, Google) laat hij zien wat je kunt doen: van virtuele teams en crowdsourcing tot serious games en feedbacksystemen.
Lead with a tweet (2013)
Menno heeft als geen ander de vinger aan de pols van de veranderingen in organisaties en deelt zijn kennis en ideeën graag online. Vaak wat scherp geformuleerd, om mensen te prikkelen en een discussie uit te lokken. In dit boek, gebaseerd op zijn Twittercolleges, presenteert Menno 60 stellingen die als steen in de vijver verandering op gang kunnen brengen, in elke organisatie. Lead with a tweet is daarmee een to-do list voor vooruitstrevende leiders.
8888888888
Iedereen CEO (2011)
Sociale netwerken en nieuwe technologieën stellen de kenniswerker in staat om zelf het eigen werk te organiseren en de professionele ontwikkeling vorm te geven. Daar is lang niet altijd meer een organisatie of een manager voor nodig.
Wat betekenen de nieuwe organisatievormen voor de rol van de manager? En moet de traditionele machtsstructuur op z’n kop nu de rol van collectief leiderschap toeneemt? Menno beantwoordt deze en andere vragen in dit vervolg op de bestseller Connect!
Lees mijn recensie. Koop dit boek bij Bol
Connect (2010)
LinkedIn, Twitter, Facebook en YouTube: miljoenen mensen zijn virtueel met elkaar verbonden. We leven in een open en onbegrensde wereld van samenwerking, creativiteit en communicatie. De macht over de markt verschuift van bedrijven naar deze sociale netwerken. Veel bedrijven verliezen de binding met klant en medewerker.
Binnen deze organisaties moet dan ook een omslag gaan plaatsvinden: van gesloten, hiërarchisch en onpersoonlijk naar open, authentiek en verbonden. Connect! is een welgemeende aansporing. Want het is tijd om te handelen, en wel nu. Dit boek werd managementboek van het jaar 2011!
Lees mijn recensie. Koop dit boek bij Bol
**********
Wat is er nog meer over Menno te vertellen?
Iets over zijn achtergrond misschien? Menno studeerde Management, economie en recht aan de HAN, en is daar later een paar jaar gastdocent geweest. Voor hij in 2010 als zelfstandig adviseur aan de slag ging, werkte hij o.a. bij De Baak, REMC en Dressmart.
Menno is niet alleen auteur, hij treedt ook op als key-note speaker. Ik weet dat hij een paar jaar geleden de reorganisatie bij mijn beroepsvereniging NBA met een key-note aftrapte. Van digitale transformatie daar heb ik nog niet veel gemerkt, maar misschien komt dat nog. Daarnaast is Menno bestuursadviseur, met een indrukwekkende lijst klanten.
Zijn favorite quote is: ‘Wanneer de wind van verandering waait, bouwen sommigen muren, en anderen windmolens’. (Chinees gezegde).
Iets heel anders is zijn website (en Insta) Top with kids (Topwithkids.com). Menno reist de wereld rond voor de interviews die in zijn boeken worden verwerkt. Op één van zijn trips ontmoet hij een resort-eigenaar, die hem enthousiast maakt voor avontuurlijke, comfortabele reizen met kinderen. Menno zegt hierover: ‘Toen de kinderen klein waren naam ik ze regelmatig mee op mijn interview-reizen voor de boeken. Zo kwam ik op het idee voor mooie plekken die zowel voor ouders en kinderen leuk zijn. De website is een leuk familieproject. Mijn vrouw fotografeert, de meiden denken mee over de social media en ik doe de teksten. Nu de meiden op school zitten doen we een paar echt gave plekken per jaar.’ De verhalen zijn in ieder geval prachtig (als auteur ben je dat natuurlijk aan je stand verplicht) en de foto’s schitterend. Je zou er bijna kinderen voor willen hebben (bijna!).
(Deze informatie komt uit LinkedIn, Mennolanting.nl, Bol.com.)
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer hieronder je op de blog-updates!