Goede voornemens, wie heeft ze niet? Ik wel in ieder geval. Voor 2022 wil ik weer >50 managementboeken lezen, zo breed mogelijk en ook liefst ‘buiten mijn bubbel’. Het belangrijkst vind ik boeken over maatschappelijke ontwikkelingen, economie, duurzaamheid, innovatie en psychologie. Maar ik houd ook graag mijn kennis op peil voor IT en persoonlijke ontwikkeling. Deze 11 boeken uit 2020 en 2021 dekken alvast mooi al deze goede voornemens af, ik heb veel zin om ze te gaan lezen! Er zit vast ook wat voor jou bij, laat je inspireren.
Strategisch management, maatschappij en economie
De mythe van de staatsschuld (2020)
Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik maak me best zorgen over de grote hoeveelheden geld die onze overheid in de economie stopt, in de vorm van Coronasteun maar ook allerlei andere projecten. Wanneer moet er weer worden bezuinigd, hoe gaat mij dat raken? Of de volgende generaties? Volgens Stephanie Kelton maak ik me voor niets zorgen. Volgens haar theorie MMT, modern monetary theory, kan een overheid best grote schulden dragen, en in haar boek De mythe van de staatsschuld legt ze uit hoe. Ze adviseert de overheid van de VS, dus helemaal onzin zal het niet zijn. En toch, en toch … ik twijfel en hoop op geruststelling. Snel lezen dus. Update: gedaan! Lees mijn recensie!
Ministeries voor de Nieuwe Tijd (2020)
Als er nog een tijd na Corona komt, wellicht wordt het een tijd met Corona, hoe gaan we die dan inrichten? Terug naar business-as-usual? Of helemaal anders? Petra Hiemstra interviewde een flink aantal deskundigen (die ik, op 1 na, niet ken) en verzamelde hun voorstellen. Dat leverde een aantal nieuwe ministeries op: die voor Verbinding, en voor Nuance. Voor Stilte en voor Toegankelijkheid. En zo nog een aantal (ook voor Liefde, intrigerend zeg!). Het is een hele originele insteek en ik ben heel benieuwd naar de ‘concrete en haalbare’ voorstellen. Misschien zien we in 2026 wel allemaal nieuwe ministers voor Ministeries voor de Nieuwe Tijd op het bordes. Update: gelezen! Lees mijn recensie.
Tactisch management, duurzaamheid en innovatie
Loonshots (2020)
Safi Bahcall, natuurkundige en innovatie-adviseur van Barack Obama, beschrijft in Loonshots wat de drijvende kracht is achter succesvolle innovatie. Aan de hand van vier (door natuurkunde geïnspireerde) vuistregels geef hij aan hoe start-ups, grote concerns, universiteiten maar ook overheden loonshots kunnen stimuleren, beschermen en hun kans van slagen kunnen vergroten. Maar ook hoe ze ervoor zorgen dat innovatie omgezet wordt in goed verkopende producten en diensten. Een loonshot is een grenzeloos ambitieus plan met een kleine kans van slagen maar een zeer hoge impact als het lukt. Intrigerend!
The new climate war (2021)
Recyclen. Minder (of niet) vliegen. Minder (of geen) vlees eten. Zo kunnen we de planeet redden, wordt ons verteld. We voelen ons schuldig. Maar is het wel onze schuld? Er zijn 100 bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor 71% van de CO2-uitstoot. Deze bedrijven, die fossiele brandstoffen gebruiken, hebben helemaal geen verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis genomen. Integendeel, ze vertellen ons al 30 jaar dat wíj het probleem zijn. In The New Climate War (nog niet in het Nederlands vertaald) stelt wetenschapper Michael E. Mann dat wij individuen, de grote bedrijven en overheden kunnen dwingen om nú in actie te komen. Dat lijkt me een goed plan!
Update: inmiddels heb ik dit boek gelezen en ik vond het heel goed! Lees mijn Ely d’r Recensy hier.
Management, team en organisatie
De 9 succesfactoren van de BV Natuur (2021)
De natuur bestaat al 4 miljard jaar. Maar liefst 99% van de soorten die er ooit waren zijn inmiddels uitgestorven. Maar er komen steeds nieuwe soorten bij, die kunnen leven in veranderde omstandigheden. De natuur is super-toekomstbestendig, blijft ‘in bedrijf’. Daar kunnen echte bedrijven nog heel wat van leren, stelt Ylva Poelman in De 9 succesfactoren van de BV Natuur. Die 9 succesfactoren zijn Flexibiliteit, Innovatie, Diversiteit, Samenwerken, Recycling, Zonne-energie, Informatie, Feedback en Optimaliseren. Ik ben heel benieuwd naar dit ‘vermakelijke en optimistische’ boek over continuïteit! Update: inmiddels heb ik dit boek gelezen en ik vond het uitstekend! Lees mijn Elly d’r Recensy hier.
De machine (2021)
Ik boek veel van de hotels op mijn tripjes (want: digital nomad) via Booking.com. Ik was dan ook best boos toen er discussie kwam over de Corona-steun in combinatie met bonusuitkeringen aan de top en ontslag van personeel. Maar dat lijkt maar het topje van de ijsberg te zijn, zo vertellen NRC-journalisten Stijn Bronzwaer, Joris Kooiman en Merijn Rengers in De machine. Het gaat over handtastelijke managers, extravagante feesten, uit de hand gelopen experimenten. Over opkomst, hoogtij en moreel verval, aldus de cover. Ik ben benieuwd of ik na het lezen van deze best wel dikke ‘bedrijfsbiografie’ nog loyaal blijf aan de boekingssite. Update: inmiddels heb ik dit prima boek gelezen. Mijn Elly d’r Recensy vind je hier.
Psychologie, cultuur en ethiek
Rationaliteit (2021)
Ik weet dat ik niet altijd rationeel denk, dus wat hulp daarbij is altijd welkom. De biases, vooroordelen, die we hebben en denkfouten die we maken kunnen vaak verklaard worden vanuit de evolutie. Maar sindsdien hebben we flink wat stappen gemaakt met logica, kritisch denken, waarschijnlijkheid, correlatie en causaliteit, besluiten nemen onder onzekerheid. In Rationaliteit gaat gedragswetenschapper Steven Pinker nog een stapje verder dan mijn favoriete schrijver Daniel Kahneman. Dat gaat vast weer veel aanknopingspunten geven voor logisch nadenken en rationeel gedrag vertonen. Update: gelezen! Hier lees je Elly d’r Recency.
De verkennersmindset (2021)
Echt wat voor jou, dit boek, zei Justin van Managementboek. En na 161 recensies die ik voor hen schreef kent hij mij aardig. Waar gaat De verkennersmindset van Julia Galef over? Over onze hersenen, die als soldaten het bekende verdedigen en alles wat afwijkend is bestrijden. En hoe we als verkenners kunnen denken: neutraal, op zoek naar álle feiten om een compleet beeld te krijgen. Altijd open voor nieuwe informatie. Met veel praktijkverhalen laat dit boek ons zien hoe we kunnen omschakelen naar die verkennersmindset, zodat we betere beslissingen nemen. Ik ben een fan van Kahneman, dit boek lijkt me en perfect vervolg op zijn Thinking, Fast and Slow. Dank, Justin! Update: inmiddels heb ik dit prima boek gelezen. Mijn Elly d’r Recensy vind je hier.
De cultuurladder (2021)
Bedrijven spenderen enorm veel tijd en geld aan cultuurverandering. Maar de veranderingen zijn minimaal. De bedrijven vergeten namelijk een cruciale vraag te stellen: is het wel nodig om aan de cultuur te sleutelen? En zo ja, wat moet er dan precies veranderen? Dit boek, zo belooft de cover, helpt je erachter te komen wat nodig is om de bedrijfscultuur succesvol te transformeren op organisatie-, team- en leiderschapsniveau. Hiervoor wordt een eenvoudig model gebruikt: de cultuurladder. Auteurs Marcel van Wiggen, Gerard Vriens en Frits Galle schreven met De cultuurladder een relatief dun boekje over een complex probleem.
Persoonlijke effectiviteit en zelfzorg
Waarom zou ik je moeten vertrouwen? (2021)
Zonder vertrouwen blijven problemen vaak onopgelost. Vertrouwen leidt tot een betere samenleving, een succesvollere organisatie en gelukkigere werknemers. Aan de hand van persoonlijke ervaringen bij verschillende organisaties laten Derk Egeler, Joost Manassen en Maikel Batelaan in Waarom zou ik je moeten vertrouwen zien wat vertrouwen in een zakelijke context nu werkelijk waard is. Wat vertrouwen kan toevoegen aan innovatieve teams. Hoe je een gesprek met een ander kunt voeren om vertrouwen te bouwen. Ik vertrouw erop dat ik veel ga leren van dit boek!
IT en Data
De gulden snede van de digitale transformatie (2020)
Digitale transformatie staat bij elke organisatie op de agenda, maar veel van die organisaties krijgen die ingewikkelde puzzel niet gelegd. Tim Claes denkt dat er een gouden formule is, dat er een goddelijk evenwicht kan worden bereikt via de gulden snede. Die zie je ook veel in de natuur, het is slimme, harmonieuze eenvoud. In De gulden snede van de digitale transformatie gaat hij op zoek naar het ‘goddelijk evenwicht’ tussen strategie, mensen, technologie en uitvoering. Eenvoud en evenwicht, dat spreekt me aan, helemaal in de context van digitale transformatie, die ik als behoorlijk chaotisch en weinig goddelijk ervaar.
En wat zijn jouw ‘goede voornemens managementboeken’? Laat een reactie achter!
Meer lijstjes …
Inspirerend lijstje? Kijk dan ook eens naar mijn favoriete
- 11 over Strategisch management, maatschappij en economie
- 11 over Persoonlijke effectiviteit
- 11 over Leiderschap
- 11 over Psychologie, gedragseconomie en cultuur
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]