Leiderschap is een boeiend fenomeen. Kijk eens naar de Amerikaanse verkiezingen. Trump is zeker geen effectieve leider, alhoewel hij veel draagvlak heeft bij zijn achterban. Maar om zijn doelen te bereiken, is dat is niet genoeg. Leiderschap komt in vele vormen, en dus wordt er ook veel over geschreven. Deze 11 boeken over Leiderschap moet je gelezen hebben, Must-Read dus!
Het grote gevecht (2019)
Het grote gevecht van Jeroen Smit is het verhaal over Unilever en haar oud-CEO Paul Polman. Dat gevecht verwijst in eerste instantie op de pogingen van het relatief duurzame Unilever om de vijandige overname van het volledig koers/winst georiënteerde Kraft Heinz tegen te houden. Daarnaast is het ook het gevecht van Paul Polman om binnen Unilever zijn duurzaamheidsambities te combineren met hoog rendement. Shortlisted voor Managementboek van het Jaar 2020! Lees meer over dit boek.
Seeing around corners (2019)
Zou het niet makkelijk zijn als we disruptieve gebeurtenissen aan zagen komen, in plaats van erdoor verrast te worden? In Seeing around corners van Rita McGrath vind je een raamwerk om precies dàt te kunnen. Geen waarzeggerij, maar een kwestie van een open mind. Het is gericht op ‘buigpunten’ monitoren, kansen creëren, verschillende mogelijke toekomsten zien, snel in actie komen. Lees meer over dit boek. Het is (per november 2020) nog niet in het Nederlands vertaald. Lees daarom mijn Nederlandstalige Samenvatting.
Het oneindige spel (2019)
In Het Oneindige Spel bouwt Simon Sinek door op zijn ideeën van Begin met het Waarom. Het uitgangspunt is dat tevreden werknemers zorgen voor een grotere inzet èn voor loyale klanten, en daarmee voor een succesvoller bedrijf. Werknemers zijn tevreden als je ze als leider goed behandelt. Dat gaat niet samen met een focus op zo snel mogelijk zoveel mogelijk winst maken. Het gaat wèl samen met een lange termijnvisie, met een oneindige mindset. Lees meer over dit boek. Of koop mijn Samenvatting.
Risicoleiderschap (2018)
Risicoleiderschap van Martin van Staveren gaat over de manier waarop we met risico’s omgaan. Enerzijds wordt de wereld steeds meer volatiel, onzeker, complex en ambigu (VUCA), anderzijds kenmerkt het traditionele risicomanagement zich door verzuiling (in de tweede lijn), standaardisatie en een focus op methoden, allesbehalve dynamisch dus. Dat past niet bij elkaar. Dit boek begeleidt ons in de transformatie naar risicoleiderschap: doelgericht omgaan met onzekerheden. Lees meer over dit boek.
Ego is de vijand (2016)
Je belangrijkste tegenstander….dat ben je zelf, of liever, je ego. Je bereikt meer in je carrière, of wordt gelukkiger, als je dat ego een beetje onder controle houdt. Auteur Ryan Holiday stelt in Ego is de vijand dat onze cultuur het vuur van ons ego aanwakkert. We praten wat af, scheppen op, blazen onszelf op. Dat heeft misschien effect, maar is dat wel de uitkomst die je wilt? We luisteren niet naar feedback, omdat we niet kunnen toegeven dat we fout zaten. Daardoor groeien we niet als leider. Lees meer over dit boek.
Leiden vanuit de toekomst (2013)
Leiden vanuit de toekomst van C. Otto Scharmer maakt een grondige analyse van de onderliggende oorzaken van de economische, sociale en spiritueel-culturele crises van onze tijd. Daarnaast biedt het een praktische methode waarmee leiders de belangrijkste uitdagingen van onze tijd kunnen aangaan om een economie te creëren die zorg draagt voor het welzijn van iedereen. Dit is de opvolger van Theorie U. Lees meer over dit boek.
Gezag (2012)
Een uitstekend boek over leiderschap (inclusief het afwezige en overbodige leiderschap), machtswellust, dominantie, gezag, en vooral over apen. De auteurs van Gezag, Mark van Vugt en Max Wildschut, komen regelmatig terug op de evolutie, wat niet zo raar is aangezien van Vugt hoogleraar en onderzoeker is op het gebied van Evolutionaire Antropologie. Macht en gezag zijn evolutionaire instincten, en passen dus niet van nature bij moderne organisaties. In dit boek leer je hoe hiermee om te gaan. Lees meer over dit boek.
Steve Jobs (2011)
De biografie van Steve Jobs is door Walter Isaacson samen met Steve geschreven: 3 jaar lang, tot de dood van Steve, zijn er unieke gesprekken gevoerd met Jobs, zijn familie en vrienden, collega’s bij Apple en zijn concurrenten, om een beeld van de persoon èn de zakenman te krijgen. Het geeft een geweldig beeld van het leven en werk van Jobs, vanaf zijn stinkende entree bij Atari, naar het oprichten van Apple, daar weggestuurd èn weer teruggevraagd worden, tot aan zijn dood. Lees meer over dit boek.
Begin met het waarom (2009)
Leiderschapsstijlen kunnen verschillen, maar alle grote, inspirerende leiders hebben één ding met elkaar gemeen: ze weten dondersgoed waaróm ze doen wat ze doen. Toch sneeuwt bij veel bedrijven het Waarom nogal eens onder in de hectiek van de dag. Simon Sinek’s Begin met het Waarom helpt je om het Waarom weer centraal te stellen en zo beter en authentieker leiding te geven en je omgeving te inspireren. De vele praktijkvoorbeelden tonen aan dat het werkt. Lees meer over dit boek. Of koop direct mijn Samenvatting!
Gung Ho! (1998)
Gung Ho van Ken Blanchard is opgezet rond drie verhalen uit de natuur (de eekhoorn, de bever en de gans) en de vergelijkbare manier van werken die door baas Peggy en indiaan Andy in de fabriek wordt geïmplementeerd, om medewerkers te motiveren. Een hoger doel, zelfsturende teams en elkaar aanmoedigen, klinkt makkelijk, is het niet! Het boek is bijzonder goed leesbaar en grappig. Maar ook heel herkenbaar! Lees meer over dit boek. Of je koopt mijn Samenvatting!
De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (1989)
Dit is de moeder aller managementboeken, en heel veel auteurs baseren zich op dit boek en refereren ernaar. Daarom móét je het origineel gelezen hebben. Bekende concepten uit Stephen R Covey’s De 7 eigenschappen voor effectief leiderschap zijn de emotionele bankrekening, win-win, de zaag scherp houden, en zijn matrix voor prioriteren. Lees meer over dit boek. Geen zin in zo’n oud boek maar wil je toch weten waar het over gaat? Koop dan mijn Samenvatting!
En wat is jouw must-read leiderschapsboek of biografie? Laat een reactie achter!
Elke week voeg ik een boek toe aan mijn overzicht van Must-Read management- (en andere zakelijke) boeken. Recente boeken en klassiekers. Door mijzelf met 4,5 of 5 * gewaardeerd, en ook door andere lezers hoog gescoord! Inmiddels zijn dat er ruim 60! Kijk hier voor alle must-reads!