Het is weer de tijd van lijstjes en ik wil niet achterblijven! In 2020 las ik een hele stapel managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je mijn top 10 van de boeken die ik in 2020 4 1/2 of zelfs 5 sterren gaf! Ook licht ik een een tipje van de sluier van 2021 op….. Zoek je nog wat goede voornemens voor 2021? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren!
Mijn top 10 managementboeken gelezen in 2020 (alfabetisch):
Corporate rebels (2020)
We willen allemaal leuk werk. Is dat een utopie? Nee hoor! In het uitstekende boek Corporate rebels van Joost Minnaar en Pim de Morree lees je over een flink aantal bedrijven waar het wèl leuk werken is. Wat deze bedrijven bijzonder maakt ontdekten de auteurs in een roadtrip die de hele wereld over ging, en niet alleen een boek opleverde, maar een rebellen-beweging met events en een heel bekend (Engelstalig) blog. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
De meeste mensen deugen (2019)
Een dikke pil, die van begin tot eind boeit en je vrolijk stemt. We zijn niet van nature slecht, stelt Rutger Bregman in De meeste mensen deugen. We denken alleen dat we dat zijn, en daarom gedragen we ons zo. En we denken dat, omdat we veel historie èn onderzoeken verkeerd interpreteren. We kunnen de wereld dus verbeteren door uit te gaan van het goede. Hoe simpel kun je het maken? Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
De onbewoonbare aarde (2019)
De onbewoonbare aarde (The Unhabitable Earth) van David Wallace-Wells is een adembenemend (straks letterlijk) en angstaanjagend boek. ‘Het is erger dan je denkt’, zo begint het. Ik las over de onderzoeken over hoe erg het nu is. Over de statistieken die inschatten hoe erg het nog kan worden. En over de redenen voor ons voortdurend gebrek aan actie. Het is inderdaad erger dan ik dacht. En maatregelen uitstellen is niet zo’n goed idee. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Een nieuw kapitalisme (2020)
Duurzaamheid en kapitalisme, gaat dat nu wel of niet samen? De meningen zijn verdeeld, en die van mij nog niet opgemaakt. Fijn dus dat er weer een bijzonder informatief en gedetailleerd boek verschenen is met een duidelijk betoog over waarom wèl en hoe dan. Gelukkig is Een nieuw kapitalisme voor een wereld in verwarring van Rebecca Henderson geen juichverhaal, er staan meer dan genoeg misstanden en obstakels in om het realistisch te maken. Lees mijn recensie hier.
Feitenkennis (2018)
Zou het niet geweldig zijn als we alleen meningen ventileerden waarvan we ook de feiten kenden? Helaas doen we dat niet. Op relatief simpele vragen als waarom de wereldbevolking groeit, hoeveel meisjes naar school gaan, enzovoorts geven we steevast een mening die volstrekt onjuist is. In het amusante en onthutsende Factfulness (in het Nederlands vertaald als Feitenkennis) uit 2018 geeft Hans Rosling een weergave van zijn onderzoek naar het waaróm van die misvattingen. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Great by Choice (2011)
Great by Choice beschrijft het onderzoek van Jim Collins naar de redenen waarom in de VUCA-periode 1972 – 2002 bedrijven die kwetsbaar begonnen, geweldige bedrijven werden, ondanks een extreem onzekere en zelfs schadelijke omgeving. Denk aan de oliecrisis, recessie, torenhoge rentepercentages, kapingen, terrorisme, internet. Deze ‘10x-en’, presteerden minstens 10 x zo goed (gemeten in aandelenkoers) dan het gemiddelde in hun branche, en dat minstens 15 jaar lang. Hoe deden ze dat? Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Riding the waves of culture (1993)
Riding the waves of culture, of in het Nederlands Over de grenzen van cultuur en management van Fons Trompenaars en Charles Hampden-Turner is een MustRead voor iedereen die internationaal werkt, en mijn tip: lees het vóórdat je in een andere cultuur in de problemen komt. Niet alleen om meer te leren over die cultuur, maar ook om te leren wat je met die cultuurverschillen aan moet. Want het gaat er niet om deze te overbruggen, maar ze te gebruiken: surfen op de golven van cultuur, in plaats van er als een schip doorheen te ploegen. Wat een mooie metafoor! Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Semco Stijl (1993)
Werknemers die zelf bepalen wat ze verdienen, wanneer ze werken, wat de werkkleding wordt, hun eigen baas kiezen……Voorbeelden van de ‘Semco stijl’. Ik heb al heel wat gelezen over deze methoden, dus echt nieuws is dit niet. Wat mij wel raakt, elk hoofdstuk opnieuw, is dat dit niet speelt in 2020, maar tussen 1980 en 1993! Ricardo Semler werd in 1980, op zijn 21ste, CEO van Semco. In zijn boek Semco-stijl (Maverick) lezen we dat hij al deze veranderingen zèlf verzon, vaak op zijn bek ging, niet opgaf en daarmee een voorbeeld voor de rest van de wereld werd. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Slaap (2017)
Slaap (Why we sleep) van Matthew Walker. Geen managementboek, zeg je? Wist je dan niet dat slaaptekort per medewerker jaarlijks zo’n $3000 aan productiviteitsverlies kost? Dat het mede oorzaak was van de rampen van Tsjernobyl en Exxon Valdez? Dat het al snel het bbp met 2% vermindert? Zorgen dat je mensen goed slapen is nuttiger dan een tafeltennistafel… Het boek behandelt alle aspecten van slapen: Wat, wie, waarom, hoe, wanneer. Volledig gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dus met veel diepgang, maar zonder technisch te worden. Lees meer in het MustRead overzicht. Of mijn uitgebreide recensie. Of koop Slaap direct!
21 lessen voor de 21-ste eeuw (2018)
Na zijn boeken Sapiens en Homo Deus, kreeg auteur Yuval Noah Harari veel vragen van lezers. Hij besloot daarom om nóg een boek te schrijven: 21 lessen voor de 21ste eeuw. Met daarin de antwoorden, verwacht je dan, maar nee. Als de perfecte leraar geeft hij geen lessen om antwoorden te geven, maar om je te leren na te denken. Daarin is hij bijzonder goed in geslaagd. Op zijn bekende ironische wijze beschrijft hij de huidige situatie en zijn verwachting voor de toekomst van (uiteraard) 21 actuele onderwerpen. Lees hier mijn uitgebreide recensie.
Dit komt zeker in 2021!
Mijn ‘te-lezen’ stapel voor 2021 groeit en groeit, met veel boeken die mij door anderen worden aanbevolen, nieuwe publicaties waar ik reikhalzend naar uitkijk, en ook boeken die mij spontaan worden toegestuurd! Van welke 10 boeken kun je in ieder geval een recensie verwachten?
Hoe economie de wereld kan redden van Abhijit Banerjee & Esther Duflo (Nobelprijswinnaars!)
Moonshot van Mariana Mazzucato (komt in januari).
De gulden snede van de digitale transformatie van Tim Claes
Smart Humanity van Wouter Bronsgeest e.a.
The CFO in pole position van Mohamed Bouker
Think again van Adam Grant
Leading in digital security van Yuri Bobbert
Uit het transformatiemoeras van Menno Lanting (komt in de loop van 2021)
Blue ocean strategy van Chan Kim (klassieker!)
Happy 2050 van Babette Porceleijn (komt in de loop van 2021)
Elly Stroo Cloeck is specialist op het gebied van GRC en Internal Audit. Daarnaast schrijft ze samenvattingen en recensies van managementboeken.