POWERED BY ESCIA
Recensie: Ruis – gaat verder dan biases
Samenvatting van – De kracht van spijt
Opinie: Daily reflections for highly effective people – dagboekje
Must-read #118: Care to Dare
Vrouwendag 2023: 11 vrouwen schreven 11 relevante boeken
Piratenverlichting – leren van andere culturen
Must-read #117: No time
Recensie: De mens als grens – bijzonder
Familie: nicht Jitske Kramer
Recensie: Tijd tekort | tijd genoeg – hoe beleef jij tijd?
1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP
  • 0
Vrouwendag 2023 11 vrouwen schreven 11 relevante boeken. Namen plus boekcovers
Strategisch management, maatschappij & economiePersoonlijke Effectiviteit & Zelfzorg

Vrouwendag 2023: 11 vrouwen schreven 11 relevante boeken

..over Emancipatie, Diversiteit en Ongelijkheid

by Elly 08/03/2023
08/03/2023
185

8 maart, Internationale Vrouwendag. Nog altijd zijn (veel) vrouwen achtergesteld, verdienen ze minder dan mannen in dezelfde functie, zijn ze niet goed vertegenwoordigd in de top van het bedrijfsleven. Wat kunnen we daaraan doen? Quota, natuurlijk. Awareness, heel belangrijk. Vrouwen leren hoe voor zichzelf op te komen, dat ook. Maar ook kijken naar het nut van diversiteit in het algemeen. En aandacht geven aan ongelijkheid in onze maatschappij.  Om je te inspireren geef ik je 11 tips voor relevante boeken. Van vrouwen natuurlijk. Invloedrijke vrouwen!

Caroline Criado Perez schreef Onzichtbare vrouwen (2019) 

Vrouwendag: Onzichtbare vrouwen boekcover

Het uitstekende, prijswinnende boek Onzichtbare vrouwen van Carolina Criado Perez uit 2019 gaat over Big Data en vrouwen. Of beter: over Big Data zónder vrouwen. Over besluiten nemen op basis van data die alleen van mannen zijn. Vaak onbewust. Het levert discriminatie van vrouwen op, tot levensbedreigende situaties aan toe. Dit boek heeft me geschokt, juist omdat het tegengaan van de onderliggende bias zo lastig is. Het boek gaat over de ‘genderdatakloof’. In het verleden, maar ook vandaag de dag is de man het uitgangspunt van wetenschappelijke studies. Dat is voor vrouwen soms onaangenaam (kantoortemperaturen) en soms zelfs levensbedreigend (veiligheidsgordels). Vrouwen worden niet gezien, dat is misschien nog erger dan bewust genegeerd of onderdrukt worden. Vrouwen zijn onzichtbaar. Koop het boek bij Bol.  Lees mijn Recensie. Van Caroline is ook: Do it like a woman (2015)

 

Lois P. Frankel schreef Nice girls don’t get the corner office (2018) 

Vrouwendag Nice girls don't get the corner office boekcover
Uitstekend boek met honderden tips hoe je als vrouw je gedrag kunt veranderen om meer kans te maken op die promotie. Vind je dat oppervlakkig, wil je authentiek zijn op je werk? Dan vind je in Nice girls don’t get the corner office van Lois P. Frankel uit 2018 toch een aantal ‘fouten’ waarvan je je waarschijnlijk niet eens bewust bent en die je wèl wilt veranderen. In dit boek gaat het er niet om je als een man te gaan gedragen. Integendeel, je typisch vrouwelijke kwaliteiten, waaronder betere Emotionele Intelligentie (EQ) dan de mannen, worden steeds naar voren gebracht in de verbetertips. Wel zijn het vaak mannen die over je carrière beslissen en die bepaalde vooroordelen hebben waarvan je je bewust moet zijn. Je leest hier wat ik er van vond.  Koop het boek bij Managementboek. Lois schreef ook Nice Girls Don’t Speak Up en Nice Girls Don’t Get Rich.

 

 

Sheryl Sandberg schreef Lean In (2013)

Vrouwendag Lean In boekcover
Lean In is in 2013 geschreven, en inmiddels is er veel veranderd. Toch? In Nederland is de wet ‘Topvrouwen’ aangenomen, die ervoor moet zorgen dat besturen minstens 30% vrouwen (en mannen) hebben. Maar ik heb niet de indruk dat er verder heel veel is veranderd. Goed dus om dit boek (nog) eens te lezen om te zien wat er nog méér moet gebeuren. Het boek geeft heel veel verschillende oorzaken, verrassende onderzoeken en herkenbare voorbeelden waarom we zo weinig vrouwen in topfuncties zien. De (in veel landen) lastige combinatie kinderen-werk springt eruit, maar ook het gebrek aan noodzakelijke steun (in woord èn daad) van de partner. Opvallend vond ik ook de delen die het probleem bij de motivatie, ambities, zelfvertrouwen van de vrouwen zèlf leggen. Vrouwen worden gehinderd, maar hinderen zichzelf ook. Je leest hier wat ik er van vond. Koop het boek bij Bol. Sheryl schreef ook Optie B.

 

 

Monika Bankert schreef Voor onze dochters (2021)

Vrouwendag Voor onze dochters boekcover
Wat een bijzonder boek! Monika Bankert combineert in Voor onze dochters uit 2021 een mooie poëtische verteltrant met een diepgaande analyse over een keihard onderwerp: vrouwenonderdrukking. Wanneer ontstond dat? En waarom? Naast het antwoord op die vragen leren we ook over de oerknal, stekelbaarsjes, het seksleven van bonobo’s, de vorm van ons gebit en nog veel meer. Monika is van huis uit accountant en dus opgevoed met het mantra: ‘accountants zijn geen aannemers’. Analyseren en diep graven naar bewijs en verklaringen zit haar in het bloed, dat kun je aan alles merken. Het fijne van dit boek is dat het je stap voor stap meeneemt in haar onderzoek, zodat het leest als een detective. De analyses zijn scherp en duidelijk geformuleerd, zonder jargon, of het nu gaat over natuurkunde, biologie, psychologie of nog een ander vakgebied. Lees mijn recensie hier. Koop het boek bij Bol. 

 

 

Marry de Gaay Fortman schreef Verdrink geen dooie eend (2018)

Vrouwendag Verdrink geen dooie eend boekcover

Vrouwen aan de top in het bedrijfsleven: waarom lukt dat niet? Feit is dat je als vrouw snel tegen vooroordelen aanloopt, zo stelt Marry de Gaay Fortman in haar boek Verdrink geen dooie eend uit 2018. Bekend zijn de voorbeelden van een jonge man (veelbelovend) en vergelijkbare jonge vrouw (onervaren). Als hij ‘assertief’ is, is zij ‘agressief’. Voorzichtigheid: hij is weloverwogen, zij durft niet. Dominantie: hij is daadkrachtig en competent, zij is niet sociaal vaardig. Lastig om hier doorheen te breken! Maar: het boek is niet bedoeld om vrouwen te empoweren (geen Hollandse ‘Lean In’ dus), maar om mannen en vrouwen met elkaar te verbinden, zodat de top in balans komt, en om beminnelijk en professioneel samen te werken zodat het fundament van de organisatie steviger wordt. Lees mijn recensie hier. Koop het boek bij Managementboek.

 

 

Jitske Kramer schreef Jam  cultures (2019)

Vrouwendag Jam cultures
Jammen gaat over samen muziek maken, al improviserend. Jam cultures is dus samen improviseren met cultuur-verschillen, je eigen geluid laten horen èn de ander accepteren. Het boek bestaat uit verschillende delen: Onderscheid, over stereotypen en onze neiging tot klonen. Macht, over apenrotsen en wie het voor het zeggen heeft. Waarheid, over hoe we met verschillende waarheden om kunnen gaan. Vertrouwen, over de energie die ontstaat uit ongemak. Lef, over risico nemen om te kunnen jammen in flow en met uitersten. Jitske Kramer schreef weer een prachtig uitgevoerd boek geïllustreerd met korte verhaaltjes, ervaringen uit haar reizen en grappige intermezzo’s over diversiteit en inclusie. Lees mijn recensie hier. Koop het boek bij Managementboek. Jitske schreef ook: Werk heeft het gebouw verlaten, Building Tribes, De Corporate Tribe, Deep Democracy, VooDoo, Wow, wat een verschil! en Normaal is anders.

 

 

Kate Raworth schreef Donuteconomie (2017)

Vrouwendag Donuteconomie boekcover
Kate Raworth neemt in Donuteconomie onder andere welvaart onder de loep, die zij uitsplitst in 12 basisbehoeften: 1. voldoende eten; 2. schoon water en sanitair; 3. energie en kook-voorzieningen; 4. onderwijs en gezondheidszorg; 5. huisvesting; 6. minimuminkomen en behoorlijk werk; 7. informatie en sociale steun (netwerk); 8. sekse gelijkheid; 9. sociale gelijkheid; 10. politiek stemrecht; 11. vrede; 12. rechtvaardigheid. We zijn er echter nog steeds niet in geslaagd om dit te regelen. Als we de juiste mindset maar hadden…voor rechtvaardige verdeling. Dit boek opende niet alleen mijn ogen over duurzaamheid (de planetaire grezen, de buitenrand van de Donut), maar schokte me met de cijfers over de ongelijkheid in de wereld. Lees mijn recensie hier. Koop het boek bij Bol.

 

 

Mariana Mazzucato schreef De waarde van alles (2013)

Vrouwendag De waarde van alles boekcover
Mariana Mazzucato, een econome die ook de EU adviseert, neemt in De waarde van alles het neo-liberalisme onder de loep. Ongelijke beloningen tussen sectoren (financiële wereld versus zorg), het onderwaarderen van arbeid ten opzichte van vermogen, en allerlei andere gevaarlijke vormen van ongelijkheid. De kern van haar betoog is dat we terug moeten naar het oorspronkelijke waardebegrip: wat voegt nu echt wat toe? Onderwijs is gratis, en daarmee onproductief en dus waardeloos. Derivatenhandel is beprijsd en daarmee waardevol. Is dat hoe we de economie willen zien? Mariana stelt dat door het opnieuw definiëren van waarde(creatie), we effectievere programma’s kunnen maken voor verandering, groene groei kunnen bewerkstelligen en ongelijkheid kunnen aanpakken. Lees mijn recensie hier. Koop het boek  bij Managementboek. Mariana schreef ook The Big Con, Moonshot, en De ondernemende staat.

 

Stephanie Kelton schreef De mythe van de staatsschuld (2021)

Vrouwendag De mythe van de staatsschuld boekcover
Modern Monetary Theory (MMT) is niet nieuw maar toch ook niet zo bekend. Het uitstekende boek De mythe van de staatsschuld van Stephanie Kelton legt MMT in detail uit. De oorspronkelijke versie heet The Deficit Myth, en daar gaat het dan ook over: het begrotingstekort. Kelton betoogt behoorlijk overtuigend dat dit tekort, het verschil tussen de uitgaven en de (belasting)inkomsten, helemaal geen probleem is. Tenminste, voor Staten die hun eigen valuta uitgeven (niet gekoppeld aan goud of een andere valuta). Denk aan de VS, Australië, het VK. Zij kunnen eenvoudig geld ‘bijdrukken’. Daardoor gaat ook het argument dat het geld voor de sociale voorzieningen door de rijken moet worden ‘opgehoest’, niet op. Kelton was de Chief Economist van de Democraten, en is (nog steeds) een invloedrijke econome. Lees mijn recensie hier. Koop het boek bij Managementboek.

 

 

Naomi Klein schreef No time (2014)

Vrouwendag No Time boekcover
Naomi Klein staat bekend om haar  activisme rond ‘climate justice’. No time (de titel is een herinnering aan haar eerste bestseller No Logo) bevat verbazingwekkende verhalen, gedegen onderzoek en genadeloze analyses waarmee Klein ons de ogen wil openen: het roer moet om. Naomi Klein ziet klimaatverandering als katalysator voor verandering en een betere wereld. Ook heeft ze ideeën rond een betere verdeling van de opbrengst van producten over de hele supply chain, zodat de lage-lonenlanden niet direct in diepe armoede vervallen als er minder geproduceerd wordt. Die ideeën hebben wél meer volgers gekregen, inmiddels… Koop het boek hier. Naomi schreef ook De shockdoctrine, No logo, Hoe je alles kunt veranderen, Brand!, Nee is niet genoeg, Dagboek van een activiste, The Battle for Paradise, en People First Economics.

 

 

Greta Thunberg schreef Het klimaatboek (2022) 

Vrouwendag Het klimaatboek boekcover
Greta Thunberg mag in het rijtje invloedrijke vrouwen niet ontbreken. Ze laat zien dat je geen middelbare witte man hoeft te zijn om veel invloed te hebben. Als tiener brengt ze miljoenen studenten op de been voor maatregelen tegen klimaatverandering en voor ‘climate justice’ . En ook Het Klimaatboek, dat bestaat uit bijdragen van 100 wetenschappers, gaat deels over ongelijkheid. De ongelijkheid tussen de paar superrijken en de vele armen, tussen het Globale Noorden en het Globale Zuiden, tussen landen, tussen de generaties. De superrijken stelen het koolstofbudget van de rest. Het Globale Noorden zou herstelbetalingen moeten doen aan het Globale Zuiden. De (oudere) generatie steelt de toekomst van de jongere generaties. Je hoeft het niet met alles eens te zijn, om bewondering voor Greta te hebben. Lees mijn recensie hier.  Koop het boek bij Bol. Greta schreef ook Ons huis staat in brand en Niemand is te klein om het verschil te maken.

 

En wat zijn jouw ‘favoriete non-fictie schrijfsters’? Laat een reactie achter!

Meer lijstjes … 

Inspirerend lijstje? Kijk dan ook eens naar mijn favoriete

  • 11 over Strategisch management, maatschappij en economie
  • 11 over Persoonlijke effectiviteit
  • 11 over Leiderschap
  • 11 over Psychologie, gedragseconomie en cultuur

Of mijn ‘Deep Dive’ in Duurzaamheid

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.

Of abonneer je hieronder op de blog-updates!


 

0 reactie 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
Vorig bericht
Piratenverlichting – leren van andere culturen
Volgend bericht
Must-read #118: Care to Dare

Laat een reactie achter Annuleren

ZOEK OF FILTER

Over Elly

Over Elly

Elly Stroo Cloeck

Ik heb 40 jaar (management-)ervaring op GRC, Financieel en Internal Audit gebied. Die gebruik ik voor mijn recensies, samenvattingen en leestoetsen.

DE NIEUWSTE BLOGS

  • Recensie: Ruis – gaat verder dan biases

  • Samenvatting van – De kracht van spijt

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn kwartalige nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste must read boeken, samenvattingen, leestoetsen en recensies!

  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Copyright 2020 - ESCIA - 1001 Management Boeken | Gebouwd door Appel en Eelman

1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.

Close