POWERED BY ESCIA
Recensie: Ruis – gaat verder dan biases
Samenvatting van – De kracht van spijt
Opinie: Daily reflections for highly effective people – dagboekje
Must-read #118: Care to Dare
Vrouwendag 2023: 11 vrouwen schreven 11 relevante boeken
Piratenverlichting – leren van andere culturen
Must-read #117: No time
Recensie: De mens als grens – bijzonder
Familie: nicht Jitske Kramer
Recensie: Tijd tekort | tijd genoeg – hoe beleef jij tijd?
1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP
  • 0
Deep dive Duurzaamheid
Combinatie van categoriën

Deep dive: Duurzaamheid

De perfecte leeslijst voor de Week van de Circulaire Economie

by Elly 10/02/2023
10/02/2023
283

Wil je je eens goed in circulair, klimaatverandering en duurzaamheid verdiepen? Verstandig! Ik las een flinke stapel boeken hierover, heel recente en ook wat oudere. De een vond ik beter dan de andere, de ene insteek sprak me meer aan dan de andere. Maar van allemaal stak ik wat op! Ik maakte er een Must-Read leeslijst van. Perfect voor de Week van de Circulaire Economie. maar ook geschikt voor een weekje vakantie en uitbreidbaar tot meer dan een maand!

Hiermee weet je straks misschien niet álles over klimaatverandering, maar herken je wel desinformatie en onzin-argumenten, belangrijk in deze steeds polariserende omgeving.

Heb je binnenkort vakantie, lees dan ook eens een stapeltje! En wil je het duurzaam doen, of ben je in het buitenland, lees dan een Ebook. Of stop het boek na het lezen in een minibieb, lekker circulair.

Heb je maar 1 week?

Lees dan:

1.De klimaatalmanak van Seth Godin (2022) – 4 1/2*. Een grote verzameling feiten over klimaatverandering: de problemen, de oplossingen, wie al wat doet, de instanties en wetenschappers.

2.Het Klimaatboek van Greta Thunberg (2022) – 4 1/2*.  Dit boek, geschreven door 100 wetenschappers en journalisten, gaat wetenschappelijk vrij diep en is confronterend, fascinerend, soms deprimerend, maar ook activerend. Want: Kennis = actie, volgens Greta. Naast klimaatverandering en biodiversiteit komt ook ongelijkheid aan bod. Ebook.

3.Het begint hier warm te worden van Matt Winning (2022) – 4 1/2*. Lachen om klimaatverandering? Dat is vloeken in de kerk! Of toch niet? De Schotse klimaatwetenschapper Winning is ook stand-up comedian en doet alles om het publiek maar naar zijn boodschap te laten luisteren.  Dus ook met een grappig én serieus én goed onderbouwd boek.  Ebook.

4.Bloed, zweet, maar samen van Harry Hummels e.a. (2022) 4 1/2 *. Start-ups moeten met gevestigde bedrijven samenwerken om hun sociale of duurzame innovaties schaalbaar en implementeerbaar te krijgen. Die samenwerking heeft verschillende vormen, de meervoudige kan ingezet worden voor systeemverandering.

5.Hoe we een klimaatramp kunnen vermijden van Bill Gates (2021) – 4 1/2 *. Gates is technofiel en zijn oplossingen zijn dan ook technische innovaties. Hij gaat in op energie-opwekking, industrie en bouw, voedselvoorziening, transport en verwarming /verkoeling. Ook het dilemma van de allerarmsten komt naar voren; wat kun je realistisch van hen verwachten? Ebook.

6. Braiding sweetgrassvan Robin Wall Kimmerer (2013) – 5 *. Persoonlijke verhalen waarin Indiaanse wijsheid met moderne botanische wetenschap wordt gemixt. Het inspireert om anders naar de natuur te kijken en je ermee te verbinden. En als je liefde voelt voor de natuur, móét je haar wel beschermen.  Ebook.

7.Thrive van Kees Klomp e.a. (2021) – 4 1/2 *. Engelstalige bundeling essays over nieuwe vormen van duurzame economie van internationale ‘thought leaders’, denk aan Kate Raworth, Carol Anne Hilton, John Fullerton, Charles Eisenstein, maar ook de Nederlanders Ralph Turm, Hans Stegeman en Rutger Hoekstra. Ebook.

Heb je twee weken? 

Dan lees je de 7 hierboven én deze:

8.Moonshot van Mariana Mazzucato (2021) – 4 1/2 *. We hebben het soort samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid nodig wat ook gebruikt is bij de maanlandingen. Missie-georiënteerd dus, de lessen uit de Apollo-missies kunnen worden vertaald naar de huidige klimaatproblematiek. Ebook.

9.De 9 succesfactoren van de BV Natuur van Ylva Poelman (2021)- 4 1/2 *. Grappig en leerzaam boek over het goede voorbeeld dat de aarde ons geeft en dat we als bedrijf alleen maar hoeven te volgen. De succesfactoren zijn: flexibiliteit, innovatie, diversiteit, samenwerken, recycling, zonne-energie, informatie, feedback, optimaliseren.

10.Zes graden van Mark Lynas (2020) –  4 1/2 *.  Het effect van ‘een paar graden warmer’  wordt gedetailleerd beschreven, per graad. Zo leer je dat 1 graad, waar we nu al op zitten, al behoorlijk ingrijpende effecten heeft. De gevolgen van 2 graden kun je je bijna niet voorstellen, ik had tranen in mijn ogen toen ik las wat dit betekende voor ons regenwoud.

11.Een nieuw kapitalisme van Rebecca Henderson (2020) – 4 1/2 *. Over duurzame businessmodellen die ook winst opleveren. Veel voorbeelden van o.a. Unilever en andere multinationals. Ebook.

12.Duurzaam kapitalisme van Willem Schramade (2020) – 4 1/2 *. Na een theoretische uiteenzetting over ons waarde begrip, wordt het concept duurzaam kapitalisme uitgewerkt middels het waardevenster met ecologie, sociale en financiële componenten en veel praktische voorbeelden hoe deze optimaal te combineren. Ebook.

13.Een beter milieu begint niet bij jezelf van Jaap Tielbeke (2020) – 4 1/2 *. Niet wij als individuen zijn verantwoordelijk voor het milieu, want onze energiebesparingen zetten nauwelijks zoden aan de dijk. Er moet een systeemverandering komen. Ebook.

14.Netto positief van Paul Polman (2021) – 4 *. Over bedrijfsvoering en moreel handelen, met veel Unilever-voorbeelden. Ebook.

Heb je drie weken de tijd om te lezen? 

Dan lees je de 14 hierboven én deze:

15.Drinkbare rivieren van Li An Phoa (2021) – 4 *.  Combinatie van biografie, onderzoeksverslag, college en oproep tot actie. Phoa liep in 2018 de hele Maas af, om aandacht te vragen voor drinkbaar water, na een persoonlijke ervaring met de vervuiling van de Canadese rivier de Rupert. Ebook.

16.The New Climate War van Michael E. Mann (2021) – 4 *. Er is geen discussie meer of het klimaat wel verandert, die oorlog met de fossiele industrie is voorbij. De nieuwe oorlog wordt gevoerd in de media: beïnvloeding vanuit verschillende groeperingen over wat we eraan moeten doen, wie dat moet doen, en of het niet te laat is. Ebook

17.Het grote gevecht van Jeroen Smit (2019) – 4 1/2 *. Het gevecht van Paul Polman, om van Unilever een optimaal duurzaam bedrijf te maken, met behoud van rendement. Maar ook om zijn ideeën wereldwijd geïmplementeerd te krijgen.  Combinatie van persoonlijke en bedrijfs-biografie. Ebook.

18.De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells (2019) – 4 1/2 *. Bepaald schokkend boek dat de gevolgen van klimaatverandering in detail uiteen zet. Hittesterfte, honger, verdrinking, natuurbranden, plagen, klimaatconflicten, etc. Onze rol: zorgen dat de politiek voldoende actie neemt. Ebook.

19.Products that last van Conny Bakker e.a. (2019) – 4 1/2*. Verslag van een onderzoeksproject aan de TU Delft over circulaire businessmodellen, met veel voorbeelden en foto’s. Ebook.

20.Donuteconomie van Kate Raworth (2017) – 4 1/2*. Geen continue economische groei maar een menswaardig leven voor iedereen, binnen de planetaire grenzen. Ebook.

21. Material Matters van Thomas Rau (2016) – 4 1/2 *. Voorstellen om materialen makkelijker te kunnen recyclen, of sowieso minder te gebruiken, om producten als Service aan te bieden (bijv. Lighting-As-A-Service), en circulair te denken.

 

Misschien heb je een hele maand?

Lees dan de 21 hierboven én deze:

22.Let my people go surfing van Yvon Chouinard (2015) – 4 1/2 *. Biografie van de oprichter van Patagonia. Het gaat diep in op de principes van Patagonia om duurzaam te produceren, en toch rendement te maken. ‘Koop deze jas niet’ was een bekende reclame. Ebook.

23.Blauwe economie 2.0 van Gunther Pauli (2015) – 5 *. Door te kijken naar de wijze waarop organismen zijn gevormd en functioneren, kunnen we oplossingen formuleren voor echt duurzaam produceren en consumeren: biomimicry. Pauli geeft 100 voorbeelden hiervan. Ebook.

24.Een ongemakkelijke waarheid van Al Gore (2006) – 5 *. Een uiterst breed overzicht van onderwerpen rond klimaatverandering: smeltende gletsjers, orkanen, oceaantemperatuur, stijgende waterspiegel, met statistieken, grafieken en prachtige foto’s.

25.Brand! van Naomi Klein (2019) – 4 *. Een bundeling essays en speeches van Klein die de noodzaak van systeemverandering en The Green New Deal onderbouwen. Elk essay heeft een specifiek onderwerp, zoals olievervuiling op zee, bosbranden, schoolstakingen, etc.  Ebook.

26.Geld stuurt de wereld, jij bepaalt de koers van Anne-Marie Rakhorst (2017) – 4 *. Overzicht van alle initiatieven om met geld een duurzame wereld te bouwen, zoals sustainable finance, sustainable analytics, True Pricing, impactbeleggen, etc.

27.De kanarie in de kolenmijn van Marianne Thieme e.a. (2016) – 4 *. Gaat duurzaamheid samen met ons huidige economisch model? Marianne belicht de ecologische kant, met biodiversiteit, water, zoönoses, voedselvoorziening. Ewald Engelen de economische kant, met globalisering, groei-focus, schuldengroei. Ebook.

28.De verborgen impact van Babette Porcelijn (2016) – 4 *. Uitleg en cijfermatige onderbouwing van de CO2 uitstoot (externaliteiten) van verschillende productieketens binnen de domeinen voedsel, huis, vervoer, spullen.

29.Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek (2013) – 4 *. In de nieuwe economie kijken we verder dan alleen geld verdienen, we kijken naar ecologie, sociaal én financieel. De ondernemer moet in deze tijd aan alle drie bijdragen. De rode draad in het boek is samenwerken, met klanten, met leveranciers, etc. Ebook.

30.Groene groei van Barbara Baarsma (2022) – 3 1/2 *. Betoog dat economische groei noodzakelijk is om de AOW en stijgende zorgkosten te kunnen blijven betalen in jaren van vergrijzing. Maar die groei moet wel zinvol zijn. En ook binnen de planetaire grenzen. Ebook.

31.Klimaatwerkers van Charlotte Extercatte (2022) – 3 1/2*.  Hoe kunnen we op het werk, óók bottom up, aan duurzaamheid werken? Dit boek laat 6 klimaatwerkers aan het woord, waaronder Ray Anderson van Interface, maar ook een hoogleraar en een docent, een directeur innovatie bij een cateraar, een ingenieur bij een provincie, en een medewerker bij een bouwbedrijf.

 

Ga je er echt voor?

32.Dealen met de Green Deal van David Boeckel e.a. (2022) – 3 1/2*  is gericht op het MKB en gaat in op wat de transitie in duurzaamheid betekent voor de businessmodellen van bedrijven, en op de regelgeving, waaronder CSRD. Die verplichting voor grote bedrijven heeft ook consequenties voor de leveranciers daarvan, waaronder het MKB.

33.Klimaatpositief van Melissa Oosterbroek (2021) – 3 1/2 *. Gedetailleerd overzicht van wat je zelf kunt doen, met handige berekeningen hoeveel CO2 je dan opslaat of minder uitstoot.

34.Cradle to cradle in bedrijf van Marieke van der Werf (2009) – 3 1/2.  Veel praktische voorbeelden hoe je van afval en restanten nieuwe producten kunt maken, of materialen kunt gebruiken die aan het eind van de levensduur van het product, terug naar de natuur kunnen.

35.Hitte van George Monbiot (2006) – 3 1/2. Betoog onderbouwd door berekeningen hoeveel vermindering van uitstoot nodig is en welke technische en maatschappelijke innovaties nodig zijn.  Focus op het VK, maar ook voor Nederland relevant, en de radicale voorstellen zijn inspirerend.

Geen zin om je te verdiepen, liever iets luchtigs? 

36.Niemand is te klein om het verschil te maken van Greta Thunberg (2019) – 4*. Klein boekje met de speeches van Greta uit 2018 en 2019, bij de VN, het WEF en het Europees Parlement. Gepassioneerd teksten! Ebook. 

37.Dominee van de Duurzaamheid van Leen Zevenbergen (2021) – 3 *. 25 korte, enthousiasmerende essays over verschillende onderwerpen binnen duurzaamheid, waaronder greenwashing. Bewust simpel taalgebruik.

38.Business natuurlijk van Erwin Wolthuis (2022) – 3*. Prachtige foto’s met hoog niveau principes voor duurzaam handelen.

39.Kop uit ‘t zand van Jan Terlouw (2016) – 4 *. Novelle over wat ons te wachten staat en waarom we steeds maar niets doen. Ebook.

Veel leesplezier!

 

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.

Of abonneer je op de blog-updates!

[email-subscribers-form id=”1″]


 

0 reactie 0 FacebookTwitterPinterestLinkedinWhatsappEmail
Vorig bericht
Recensie: Zes graden – huiveringwekkende update
Volgend bericht
Recensie: Het boek van hoop – hoopgevend!

Laat een reactie achter Annuleren

ZOEK OF FILTER

Over Elly

Over Elly

Elly Stroo Cloeck

Ik heb 40 jaar (management-)ervaring op GRC, Financieel en Internal Audit gebied. Die gebruik ik voor mijn recensies, samenvattingen en leestoetsen.

DE NIEUWSTE BLOGS

  • Recensie: Ruis – gaat verder dan biases

  • Samenvatting van – De kracht van spijt

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor mijn kwartalige nieuwsbrief zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste must read boeken, samenvattingen, leestoetsen en recensies!

  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Copyright 2020 - ESCIA - 1001 Management Boeken | Gebouwd door Appel en Eelman

1001 Managementboeken
  • MUST READ
  • RECENSIES
  • SAMENVATTINGEN
  • EDUCATIE
  • Specials
    • Managementboeken ruilen
    • #MGTBOEK2020
    • Minibiebjes
    • Winacties
  • BLOG
  • OVER
  • SHOP

Shopping Cart

Close

Geen producten in de winkelwagen.

Close