464
De afgelopen 3 maanden las ik 15 managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je de 4 beste managementboeken van dit kwartaal: boeken die ik 4 1/2 sterren gaf! Zoek je nog inspiratie? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren met deze toppers! Lekker bij de kachel terwijl de regen op het dak tikt …
Mijn top 4 managementboeken gelezen in Q3-2022:
Het begint hier warm te worden (2022) – 4 1/2 *
Wat slim om een boek over zo’n serieus onderwerp als klimaatverandering in zo’n grappige stijl, als een conference, te schrijven! De auteur, Matt Winning, is zowel gepromoveerd klimaatwetenschapper als stand-upcomedian. Het begint hier warm te worden, uit 2022, is daardoor een uiterst leesbaar boek geworden. De inhoud is compleet: wat staat ons te wachten als we niet veranderen? Wat is de oorzaak van de ellende en hoe nemen we die oorzaken weg? En: willen we dat wel? Hoe werkt dat psychologisch? Deze wetenschappelijke feiten worden gemixt met veel (woord)grappen en een goed gebruik van storytelling via Winning’s baby en zijn vriend Ian. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
De klimaatalmanak (2022) – 4 1/2 *
Ook al zo slim bedacht! Er is zó veel te schrijven over klimaatverandering, dat het niet in één boek past. Wat doe je dan? Je schrijft De Klimaatalmanak, naar een idee van Seth Godin en in 2022 samengesteld door meer dan 300 vrijwilligers in meer dan 40 landen. Met meer dan 300 pagina’s met zo’n 250 korte stukjes ‘voor beginners’. Je geeft elk van die stukjes een individuele link naar een aantal artikelen om je meer in het onderwerp te verdiepen. Dat is bij elkaar een enorme hoeveelheid feitelijke informatie! Meer kan bijna niet …. Maar het blijft niet bij feiten. Het boek is nog aantrekkelijker gemaakt met tekeningen, grafieken, cartoons, quotes, een spel. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Hoe economie de wereld kan redden (2020) – 4 1/2 *
Abhijit Banerjee en Esther Duflo, de auteurs van Hoe economie de wereld kan redden (‘Good Economics for Hard Times’) wonnen in 2019 de Nobelprijs voor Economie. Drie dagen erna publiceerden ze dit boek, over de meest urgente maatschappelijke problemen, waaronder migratie, klimaatverandering, automatsering en ongelijkheid. Het boek komt niet met een ‘silver bullet’, wel met heel veel informatie over (RCT!) onderzoeken die aantonen wat niet werkt, en met suggesties voor beleid wat wél zou kunnen werken. Het boek is veel minder stellig dan de Nederlandse titel impliceert. Al in de inleiding geven de auteurs aan dat economen niet altijd gelijk hebben met hun modellen en voorspellingen. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Verdraaide organisaties (2012) 4 1/2 *
Als Wouter Hart in 2012 met Verdraaide organisaties zo’n zinnig en inspirerend boek kan schrijven zonder zelf managementboeken te lezen, door alleen maar te observeren, patronen te zien, waarom zouden wij dan nog wél die boeken lezen? Ik ben een fervent managementboeken-lezer, maar na het lezen van dit boek bekroop me toch de twijfel. Zien we door de bomen het bos niet meer, of juist andersom: door het bos, die ene belangrijke boom? Zijn we zo druk met nieuwe inzichten opdoen, dat we helemaal niet meer écht kijken naar ons werk? Zijn we zo druk met doelen formuleren, liefst SMART, dat we de bedoeling van het werk vergeten? Lees meer over dit boek in mijn uitgebreide recensie.
Verder las ik deze 11 managementboeken:
- Eigen welzijn eerst van Roxane van Iperen (2022) – 4 * (recensie)
- Keerpunt 1971 van Edin Mujagic (2021) – 4 * (recensie)
- Eén fan per dag van Jos Burgers (2017) – 4* (recensie)
- Maak ze gek! van Aartjan van Erkel (2016) – 4 * (recensie)
- Koop mij! van Martin Lindstrom (2008) – 4 * (recensie)
- Dealen met de green deal van David Boekel e.a. (2022) – 3 1/2 * (recensie)
- Groene groei van Barbara Baarsma (2022) – 3 1/2 * (recensie)
- Brand in Amsterdam van Leen Schaap (2021) – 3 1/2 * (recensie)
- De influisteraar van Jan Tromp (2021) – 3 1/2 * (recensie)
- Maak een fan van uw klant van Ken Blanchard (1993) – 3 1/2 * (recensie)
- Doe en denk als Harry Potter van Carla Schiappa-Burder (2022) – 2 1/2 * (recensie)
Zit er wat voor je bij?
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!