De afgelopen 3 maanden las ik 28 managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je de 8 beste managementboeken van dit kwartaal: boeken die ik 4 1/2 of zelfs 5 sterren gaf! Zoek je nog inspiratie? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren met deze toppers! Ideetje voor de vakantie?
***
***
Mijn top 8 managementboeken gelezen in Q2-2022:
***
***
Een ongemakkelijke waarheid (2006) – 5*
Alles aan Een ongemakkelijke waarheid van Al Gore uit 2006 raakte me: de prachtige foto’s, de persoonlijke anekdotes van Al Gore, en de ongemakkelijke waarheid zelf. Dat had ik niet verwacht, het boek is uit 2006 en inmiddels worden we dagelijks met de waarheid om de oren geslagen. Toch: ik leerde nieuwe dingen. Het belangrijkste leerpunt voor mij: deze kennis is (dus) al (meer dan) 16 jaar alom bekend en wat doen we eraan? En wat zegt dat over de komende 16 jaar? Het boek is volstrekt niet gedateerd en behandelt veel verschillende onderwerpen: orkanen, gletsjers, oceaantemperatuur, bevolkingsgroei, stijgende waterspiegel, sja wat niet? Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
***
***
Dit kan niet waar zijn (2015) – 5*
Het boek Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk uit 2015 vond ik nu, 7 jaar na publicatie, nóg schokkender dan de eerste keer dat ik het las, omdat de cultuur en de praktijken die Luyendijk blootlegt alleen maar wijdverbreider schijnen te worden. De centrale vraag in dit boek: hoe kunnen de bankiers met zichzelf leven, na de financiële crisis waar zij de schuld van waren? Het korte antwoord: ze voelen zich niet schuldig. Ze waren niet verantwoordelijk, het lag aan het systeem, aan een paar rotte appels, of juist: iedereen doet het (zeiden de bankiers). Of ze voelden zich wel verantwoordelijk, maar zaten klem in hun baan, hun gouden kooi, hadden geen invloed, ontslag hing boven hun hoofd (zeiden de tweedelijns functionarissen). En er is vrijwel niets veranderd, dus zo’n crisis kan zomaar nóg een keer gebeuren. Of een andere crisis … Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
***
***
Het begin van alles (2022) – 4 1/2 *
Als jager-verzamelaars waren we vrij, zwierven we in kleine groepjes over de aardbol, was iedereen gelijk. Dat veranderde toen we de landbouw ontdekten … Zo was het toch? Nee, zo was het niet! In Het begin van alles uit 2022 leiden antropoloog David Graeber en archeoloog David Wengrow ons door de geschiedenis van de mensheid met een groot aantal fascinerende voorbeelden van volken en stammen die onze standaard aannames ontkrachten. Hun les? We hebben (nog steeds) keuze. Vrijheid, gelijkheid, hiërarchie, onderdrukking, patriarchaat, slaven, de ‘staat’. Zomaar een greep van de concepten die in dit dikke, gedetailleerde, lekker cynisch geschreven en tikje eigenwijze boek aan de orde komen. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
***
***
Bloed, zweet, maar samen (2022) – 4 1/2 *
Bloed, zweet, maar samen gaat niet over André Hazes, maar over ‘Samenwerken voor een betere wereld’. In 2022 geschreven door Harry Hummels, Wouter Scheepens en Erlijn Sie, is dit een uitstekend boek voor gevestigde bedrijven én start-ups, waaruit blijkt dat duurzame innovatie niet makkelijk maar wel mogelijk is. Dit boek is een mooie combinatie van theorie en praktijk, vlot geschreven, vol met hele aansprekende voorbeelden van bestaande samenwerkingsverbanden. En daarbij superrelevant omdat het focust op duurzaamheids-ontwikkelingen. De auteurs analyseren 8 aspecten voor een succesvolle samenwerking, waarbij ze gebruikmaken van diverse cases: actoren (wie), motivatie (waarom), doel (wat), vorm (hoe), middelen (waarmee), acties (hoe) en realisatie (wanneer zijn partijen tevreden met het resultaat). Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
***
***
De zeven vinkjes (2022) – 4 1/2 *
Dit boek stond niet echt bovenaan mijn lijst van urgent-te-lezen-boeken, ondanks het feit dat ik een fan ben van Joris Luyendijk en (bijna) al zijn boeken heb gelezen. Het onderwerp sprak me niet zo aan, want ja, ik weet dat er gediscrimineerd wordt en ja, ik weet dat onze elite een old-boys-network is. Wat zou er voor mij nog te leren zijn? Ik las het toch … De zeven vinkjes uit 2022 gaat niet zozeer over discriminatie, maar over kansenongelijkheid. Dat is een stuk subtieler. Joris stelt dat je de beste kansen hebt als je: 1. Man, 2. Hetero en 3. Wit bent. Als je daarbij 4. Gymnasium of vwo, en 5. Universiteit hebt gedaan. En als je ten minste één ouder hebt die 6. Hoogopgeleid en/of welgesteld is en 7. In Nederland geboren. Dat klinkt voor-de-hand-liggend, en toch leverde het boek mij veel eye-openers op. Bijvoorbeeld dat je soms ook jezelf geen kansen geeft … Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Een beter milieu begin niet bij jezelf (2020) – 4 1/2 *
In de jaren ’90 waren er spotjes om ons aan te zetten tot energiebesparing: Een beter milieu begint bij jezelf. Niet dus, stelt Jaap Tielbeke in het uitstekende Een beter milieu begint niet bij jezelf uit 2020. Want: we zijn ruim 20 jaar verder en er is niets verbeterd aan het milieu, integendeel. En laten we nou niet doen alsof juist wij de schuldigen en de verantwoordelijken zijn. Zo makkelijk is het niet. De maatschappij moet anders ingericht worden. De problemen van klimaatverandering worden goed geduid (veel lijkt zó uit Brand overgenomen, maar veel prettiger opgeschreven), maar presenteert geen nieuwe inzichten. Het is wèl een goed overzicht voor mensen die nog niet helemaal ingelezen zijn over klimaatverandering en heeft veel Nederlandse voorbeelden. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
Leonardo da Vinci, de biografie (2017) – 4 1/2 *
Leonardo da Vinci leefde rond 1500 en was het creatiefste genie ooit. Hij verbond kunst met wetenschap en zag zo verbanden en patronen. Hij vond de (voor die tijd) meest innovatieve zaken uit en kwam doorlopend met nieuwe ideeën over uiteenlopende onderwerpen. Daar kunnen we vast wel wat van leren! Leonardo da Vinci – de biografie van Walter Isaacson uit 2017 geeft een uitstekend overzicht van zijn leven en inzicht in welk gedrag Leonardo zo speciaal maakte. Daarbij is de focus op zijn werk leerzaam én leuk, door het grote aantal illustraties van schilderijen en tekeningen, je kunt met Isaacson meekijken terwijl hij analyseert. Isaacson sluit af met 20 ‘succesfactoren’ die we allemaal kunnen implementeren om innovatiever te worden. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
De shockdoctrine (2007) – 4 1/2 *
Klimaatverandering, oorlog, je kunt er tegenwoordig niet omheen, maar dat is mij in het verleden blijkbaar goed gelukt. Israël, Syrië en daarvoor Irak, Chili, Zuid-Afrika, het was ‘ver van mijn bed’. Met De shockdoctrine van Naomi Klein uit 2007 deed ik een inhaalslag. Een letterlijk schokkende inhaalslag! Econoom en uitvinder van het neo-liberalisme Milton Friedman is ook de geestelijk vader van de ‘Shock Doctrine’. Het komt neer op: ‘helpen’ bij een crisis, alle staatsbedrijven in een land privatiseren terwijl iedereen nog in shock is van die crisis, en dan zorgen dat deze hervorming permanent wordt. En als er toevallig geen crisis is … dan maak je er eentje. Schokkend boek, waarin de VS er bepaald niet goed vanaf komt! Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
***
***
Verder las ik deze 20 managementboeken:
- Er is hier maar één de baas van Angelique Kunst (2022) – 4 * (recensie)
- Drinkbare rivieren van Li An Phoa (2021) – 4 * (recensie)
- The new climate war van Michael E. Mann (2021) – 4 * (recencie)
- Spotify van Jonas Leijonhufvud en Sven Carlsson (2020) – 4 * (recensie)
- Niemand is te klein om het verschil te maken van Greta Thunberg (2019) – 4 * (recensie)
- Brand! van Naomi Klein (2019) – 4 * (recensie)
- De kanarie in de kolenmijn van Marianne Thieme en Ewald Engelen (2016) – 4 * (recensie)
- De verborgen impact van Babette Porcelijn (2016) – 4 * (recensie)
- Big Magic van Elizabeth Gilbert (2015) – 4 * (recensie)
- Iedereen CEO van Menno Lanting (2011) – 4 * (recensie)
- Je hebt het niet van mij, maar … van Joris Luyendijk (2010) – 4 * (recensie)
- Een goede man slaat soms zijn vrouw van Joris Luyendijk (1998) – 4 * (recensie)
- Ons werk is stuk van Martijn Aslander (2022) – 3 1/2 * (recensie)
- Klimaatpositief van Melissa Oosterbroek (2021) – 3 1/2 * (recensie)
- Cradle to cradle in bedrijf van Marieke van der Werf (2009) – 3 1/2 * (recensie)
- Utopie van Hans Achterhuis (2006) – 3 1/2 * (recensie)
- Hitte van George Monbiot (2006) – 3 1/2 * (recensie)
- Het gezicht van Ad Bergsma (1996) – 3 1/2 * (recensie)
- Business natuurlijk van Erwin Wolthuis (2021) – 3 * (recensie)
- Dominee van de duurzaamheid van Leen Zevenbergen (2021) – 3 * (recensie)
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!
[email-subscribers-form id=”1″]