341
De afgelopen 3 maanden las ik 24 managementboeken, recente èn klassiekers, en schreef er recensies over. Hieronder vind je de 5 beste managementboeken van dit kwartaal: boeken die ik 4 1/2 of zelfs 5 sterren gaf! Zoek je nog inspiratie? Ga dan Lekker Lezen èn Efficiënt Leren met deze toppers! Lekker op het strand, of op een terras, of gewoon thuis. Geniet van de zomer!
Mijn top 5 managementboeken gelezen in Q2-2023:
Only Planet (2022) – 4 1/2 *
Een avontuurlijke reis naar een groenere toekomst van onze planeet, de enige die we hebben’ is de wervende tekst van Only Planet. Deze woordgrap, natuurlijk geïnspireerd door Lonely Planet (wie reist er niet mee!) en met bijpassende cover, wekt al veel bewondering bij mij op. De inhoud van dit boek uit 2022 doet er zeker niet voor onder. Complimenten aan WUR-wetenschapper Tim van Hattum voor de uitstekende uiteenzetting van de problematiek en de verschillende routes die we op deze reis kunnen volgen. Only Planet is een bijzonder uitgebreide schatkist van kennis die op een originele manier is vormgegeven. Het is tegelijkertijd holistisch door de verschillende invalshoeken, en praktisch door de vele voorbeelden, ook die voor onze individuele activiteiten in de 7 routes. Hierbij een gedetailleerde toekomstvisie van Nederland in 2120 laten zien is superslim, want dit maakt dat we niet alleen weten, maar ook willen Lees meer in mijn recensie.
De goede voorouder (2021) – 5 *
‘We koloniseren de toekomst, zoals we in het verleden gebieden koloniseerden. Zoals Australië, wat we terra nullius noemden, niemandsland, terwijl er zát mensen woonden. En nu hebben we tempus nullius, niemandstijd. Alsof er in de toekomst geen mensen wonen op onze aarde. Maar die wonen er wél, maar kunnen nu, als ongeboren generatie, niets doen, net als destijds de aboriginals’. Wat een sterke opening van het boek De goede voorouder van Roman Krznaric uit 2021! ‘We behandelen de toekomst als een buitenpost, waar we ongehinderd technologische risico’s kunnen nemen, vrijelijk kernafval kunnen dumpen, ons ongestraft te buiten kunnen gaan aan ecologische verloedering en naar hartenlust kunnen plunderen.’ Dat komt omdat we te veel aan kortetermijndenken doen, en te weinig aan langetermijndenken. Hoe we dat veranderen, wordt supergoed uitgewerkt. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
IK2 (2016) – 4 1/2 *
De sleutel voor je succes zijn je hersenen, stelt hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn in het uitstekende Ik2 uit 2016. Haar programma voor doelen stellen, acties ondernemen en resultaat meten is daarom gericht op het verbeteren van die grijze massa. Of eigenlijk: op het gebruikmaken van de plasticiteit ervan. En dat lijkt makkelijker dan je denkt. Plasticiteit wil zeggen: het vermogen van je hersenen om nieuwe verbindingen tussen hersencellen te leggen en oude, niet gebruikte verbindingen te ‘snoeien’. Hoe vaker je iets doet, hoe dikker de verbindingen worden en hoe makkelijker zo’n activiteit je afgaat. En door iets niet meer te doen, worden de verbindingen dunner en verdwijnen. De truc is dus bewust dingen doen of niet doen, en ook daar helpen je hersenen je bij, zo blijkt. En Margriet ook, met dit boek. Lees mijn uitgebreide recensie hier.
Delivering Happiness (2010) – 4 1/2 *
Delivering Happiness is de prettig geschreven bedrijfs-biografie van Zappos, door Tony Hsieh, aandeelhouder en ex-CEO. Ook komen grote delen van Tony’s persoonlijke leven aan bod. Het eindigt in 2010, als Amazon eigenaar van Zappos wordt. Inspirerend verhaal waarin winst, passie en betekenis de bouwstenen zijn, en happiness zowel aan de klanten als aan het personeel ‘geleverd’ wordt. Het boek is grappig en zeer goed geschreven en bevat veel inspirerende voorbeelden. De focus op de klant is leerzaam, hoewel ik sommige voorbeelden ook van andere ondernemingen herken. Echt bijzonder vond ik de informatie over de Zappos cultuur, zo uitgebreid, maar ook origineel en grappig heb ik het nog niet eerder gezien. Ook origineel is de vorm, met allerlei ingevoegde stukken: emails, verhalen van medewerkers en oprichters, lijstjes, raamwerken, blogs, een transcript van een telefoongesprek. Het maakt het boek heel levendig en persoonlijk. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
The Omnivore’s Dilemma (2006) – 5 *
Een meeslepend verslag van een onderzoek naar de herkomst van ons voedsel, dat leest als een detective, vrij grappig is, maar bovenal mij heel veel feiten voorschotelde (pun intended) die ik niet kende. Na het lezen van The Omnivore’s Dilemma van Michael Pollan uit 2006 kijk ik nooit meer hetzelfde naar het eten op mijn bord. Het boek geeft antwoord op de vraag: Wat eten we vandaag? Wij mensen zijn alleseters, omnivoren, en hebben dus enorm veel keuze. Maar niet alles wat we kúnnen eten, zouden we móéten eten. Er is (potentieel) voedsel dat ons ziek maakt, of zelfs doodt. Inmiddels hebben we een ander soort dilemma. Niet de natuur, maar de supermarkt geeft ons heel veel keus, en niet elke keuze is even gezond. Of ethisch. Pollan volgt een drietal voedselketens van de oorsprong tot op ons bord: de industriële, de organische en die van de jager-verzamelaar. Interessant, smakelijk en … schokkend. Lees meer in mijn uitgebreide recensie.
xxxx
Verder las ik deze 19 managementboeken:
- Risicodialoog van Martin van Staveren (2023) – 4* (recensie)
- De consultancy industrie van Mariana Mazzucato (2023) – 4 * (recensie)
- Building a second brain van Tiago Forte (2023) – 4 * (recensie)
- They ask, You answer van Marcus Sheridan en Danielle Navas-Brandt (2023) – 4* (recensie)
- Rechten voor de natuur van Jessica Den Outer (2023) – 4 * (recensie)
- De kracht van spijt van Daniel H. Pink (2022) – 4 * (recensie)
- Nee is niet genoeg van Naomi Klein (2017) – 4* (recensie)
- Kunnen we praten? van Joris Luyendijk (2017) – 4 * (recensie)
- Bankier voor de armen van Muhammad Yunus (1999) – 4 * (recensie)
- Presteren op F1-niveau van Ronald Koopman (2023) – 3 1/2 * (recensie)
- Zo onderneem je circulair in food van Junion Hanenberg en Annemarie Oord (2022) – 3 1/2* (recensie)
- Het emotie effect van Greg Hoffman (2022) – 3 1/2 * (recensie)
- Dienend-leiderschap van Inge Nuijten (2021) – 3 1/2* (recensie)
- Jongeren.klimaat.nu van het Jongeren Milieu Actief (2021) – 3 1/2* (recensie)
- Semco in de polder van Allard Droste (2017) – 3 1/2 * (recensie)
- Slim vertrouwen van Stephen M.R. Covey (2012) – 3 1/2 * (recensie)
- Helpen met impact van Edgar H. Schein (2009) – 3 1/2* (recensie)
- Wat LED je? van Ruud Koornstra (2009) – 3 1/2* (recensie)
- Moeiteloos ondernemen van Martijn Meima (2020) – 3 * (recensie)
Zit er wat voor je bij?
Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken. Abonneer je hier op de kwartalige nieuwsbrief.
Of abonneer je op de blog-updates!